6
Luontaistuntija 5
|
2013
KOTIMAINEN PELLAVANSIEMENÖLJY – VÄLTTÄMÄTTÖMIEN
RASVAHAPPOJEN AARREAITTA
Tiesitkö, että pellavaöljy on yksi kasvikunnan rikkaimmista omega-3-läh-
teistä? Teelusikallinen pellavaöljyä sisältää lähes 3 g välttämätöntä omega-
3-
sarjan alfalinoleenihappoa (ALA). ALA:a tarvitaan sellaisenaan, mutta
se on ennen kaikkea elimistölle tärkeä lähtöaine muiden omega-3-ras-
vahappojen kuten EPA:n ja DHA:n tuottamiseen. Tosiasiassa voimme siis
tulla toimeen ilman kalaöljyjä. Tämän edellytyksenä on toki tasapainoinen
rasvahappojen saanti, jota voi tukea helposti lisäämällä 1-2 tl pellavaöljyä
päivittäiseen ruokavalioon.
PELLAVAÖLJYÄ KOLESTEROLIN HALLINTAAN JA IHON HYVINVOINTIIN
Pellavaöljyn hyvät rasvahapot auttavat ylläpitämään normaalia kolestero-
lia, mikä on hyväksi sydämelle ja verenkierrolle. Konkreettisimmin pella-
vaöljyn hyödyt tuntuvat silti iholla.
Iho kuluu ja hilseilee joka päivä, ja siksi uutta ihoa on rakennettava
lisää. Ihon rakennusaineita eli hyviä rasvahappoja onkin saatava ravinnosta
joka päivä. Ei olekaan ihme, että äärimmäisyyksiin viety ravinnon rasvojen
karttaminen johtaa pitkällä aikavälillä ihon kuivumiseen. Innokkaimman-
kaan laihduttajan ei pitäisi laiminlyödä hyvien rasvojen riittävää saantia.
Pellavaöljystä ne saa helposti ja edullisesti.
PELLAVAÖLJYÄ LUOMUNA JA TAVALLISENA
Valioravinnon kylmäpuristetun pellavansiemenöljyn raaka-aine tuotetaan
suomalaisten sopimusviljelijöiden valvotuilla tiloilla. Viime kesän satei-
suus aiheutti harmia pellavan tuottajille ja luomulaatuinen pellava onkin
jo käytetty loppuun. Uutta luomuöljyä joudutaan siis odottamaan aina
syksyyn asti. Sillä välin suosittelemme hyvillä mielin tavallista puhdasta
suomalaista pellavaöljyä kaikille.
Nauti päivittäinen pellavaöljyannoksesi sellaisenaan tai lisää sitä ko-
tiruokaan mielikuvituksen mukaan. Käytä öljyä esim. sämpylätaikinaan,
osana salaatinkastiketta tai valmista siitä levite pehmeän voin joukkoon
sekoittamalla. Pellavaöljy parantaa voin ravintoarvoa ja pitää sen jääkap-
pikylmänäkin helposti levittyvänä. Pellavaöljy ei sovellu paistamiseen.
VEHNÄNALKIOÖLJYSTÄ TUHTI ANNOS SOLUJA SUOJAAVAA E-VITAMIINIA
Vehnänalkioöljyn erityispiirre on huiman monipuolinen ja suuri E-vitamiini-
pitoisuus. 1 tl kullankeltaista öljyä täyttää lähes koko päivän E-vitamiinin
tarpeen. Öljy ei sisällä ainoastaan parhaiten tunnettua E-vitamiinia, alfa-
tokoferolia, vaan runsaan joukon erilaisia tokoferoleja. Ravitsemusasian-
tuntijoiden mukaan juuri tällaiset seokset antavat parhaan suojan solujen
hapettumista vastaan.
VEHNÄNALKIOÖLJYÄ AIVOILLE, SYDÄMELLE JA IHOLLE
Erityisiä E-vitamiinin käyttökohteita ovat herkästi hapettumisstressille al-
tistuvat aivojen hermosolut, verisuonten pintojen epiteelisolut ja auringon
säteille altistuvat ihosolut. Lisäsuojan tarve korostuu aktiiviurheilijoilla,
auringonpalvojilla ja senioreilla, joilla hapettumisstressi on normaalitilaa
voimakkaampi. Ei pidä myöskään unohtaa vehnänalkioöljyn välttämättö-
miä omega-3- ja -6-rasvahappoja. Ne täydentävät öljyn sydän- ja verisuo-
niystävällistä kokonaisuutta.
Nauti neutraalin makuista vehnänalkioöljyä sellaisenaan tai salaatti-
annokseen tai terveysjuomaan lisättynä.
VEHNÄNALKIOÖLJY + LESITIINI -VALMISTEESTA TÄRKEITÄ
RAKENNUSAINEITA HERMOSTOLLE JA AIVOILLE
Vehnänalkioöljy ja lesitiini muodostavat nerokkaan parin. Soijalesitiinin
sisältämät ns. fosfolipidit ovat hermosolujen tärkeitä rakenneosia, jotka
yhdessä hyvien rasvahappojen ja E-vitamiinin kanssa ovat todellista täs-
märavintoa aivoille. Öljyä on helppo suositella muistin ja oppimiskyvyn
terästämistä kaipaaville sekä veren rasva-arvoistaan huolehtiville.
Nauti sitruunaöljyllä maustettua vehnänalkioöljy + lesitiini -valmistet-
ta tavallisen vehnänalkioöljyn tapaan.
MANTELIÖLJYÄ IHON PUHDISTAMISEEN,
HIERONTAÖLJYKSI JA MAUSTEEKSI JÄLKIRUOKIIN
Kylmäpuristettu manteliöljy sopii ulkoisesti ihonhoitoon. Öljyä suositellaan
erityisen herkälle ja kuivalle iholle esim. pikkuvauvoille vaippaöljyksi.
Moni käyttää manteliöljyä myös hierontaöljynä sellaisenaan tai pohjana
terapeuttisille öljyille. Sekoita itsellesi tai vaikka lahjaksi ystävällesi oma
hierontaöljy; manteliöljystä ja Frantsilan eteerisistä öljyistä.
Kokeile miedosti mantelilta maistuvaa öljyä myös ruuanvalmistukses-
sa. Hieno aromi sopii esim. salaatinkastikkeisiin, leivontaan ja jälkiruokiin.
Ei suositella paistamiseen.
Teksti: Juha Sihvonen, FM, elintarvikekemia
KYLMÄPURISTETTUJA KASVIÖLJYJÄ
SYDÄMELLE, IHOLLE JA
RUUANLAITTOON
Hyviä rasvahappoja ei aina tarvitse nauttia kapseleina. Pietarsaaressa
toimivan Oy Valioravinto Ab:n valikoimiin on kuulunut jo vuosikymmenten
ajan kylmäpuristettuja kasviöljyjä, joita voi nauttia sellaisenaan tai
esim. terveys-smoothien tai salaatinkastikkeen joukossa. Käyttömuodosta
riippumatta öljyt tekevät hurjan hyvää mm. sydämelle, verenkierrolle
ja ihon hyvinvoinnille.