6
Luontaistuntija 3 | 2014
KASVIFENOLIT, MITÄ NE OVAT?
Kasveissa esiintyy suuri määrä erilaisia fenolisia yh-
disteitä, joita ei varsinaisesti luokitella ravintoaineiksi.
Fenoliset yhdisteet toimivat kasveissa muun muassa
väripigmentteinä, suojaavat kasvia liialliselta UV-sä-
teilyltä, tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja
sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Näin ne vai-
kuttavat kasvin makuun, väriin, koostumukseen ja
säilyvyyteen sekä toimivat antioksidantteina. Myös
ihminen hyötyy monella tavalla kasvifenoleista.
MARJAT KIINNOSTAVAT SUOMALAISIA TUTKIJOITA
Marja-aiheisia tutkimuksia ja yhteenvetoja tutkimuk-
sista on tehty viime aikoina paljon. Yksi kattava ja
mielenkiintoinen tutkimus tehtiin yhteistyössä VTT:n
ja Kuopion yliopiston kanssa. Tutkimukseen valittiin
koehenkilöitä joilla oli metabolinen oireyhtymä, eli
jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettu-
mataudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä;
ylipainoa, korkea verenpaine, kohonneet veren ras-
va-arvot jne. Koe-henkilöt jaettiin kahteen ryhmään
jossa yksi ryhmä söi runsaasti mustikkaa ja toinen
ryhmä runsaasti lakkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Li-
säksi oli kontrolliryhmä joka ei syönyt marjoja lain-
kaan. Testi kesti 16 viikkoa, joista kahdeksan viikkoa
syötiin 300g marjoja päivittäin. Tutkittavilta otettiin yli
2300
näytettä. Kaikilla marjoilla todettiin olevan hyö-
dyllisiä vaikutuksia. Vatsavaivoista kärsiville marjat
ovat erityisen ihanteellista ravintoa. Kokeiden perus-
teella marjojen fenolit estävät tehokkaasti haitallisten
suolistobakteerien kasvua ilman, että niillä on vaiku-
tusta suoliston hyviin bakteereihin.
PELLAVA – TÄYDELLISTÄ TERVEYSRUOKAA
Pellava on monipuolinen kasvi, joka voidaan hyö-
dyntää varresta siemeniin. Siitä voidaan valmistaa
mm. lääkkeitä, öljyä, kangasta, rakennusten lämpö- ja
äänieristeitä jne. Pellavakasvista voidaan hyödyntää
lähes 100 %. Pellavaa on käytetty jo ainakin 5000
vuotta ravinto- ja kuitukasvina. Se kuuluukin suoma-
laiseen maalaiskulttuurimaisemaan.
Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua. Pel-
lavarouhe sisältää keskimäärin 37 % ravintokuitua,
josta 2/3 on liukenematonta ja 1/3 on liukenevaa
kuitua. Liukenematon kuitu toimii suoliston hyväksi
lisäämällä ulosteen massaa ja tarpeellisten baktee-
rien määrää. Muiden siementen tavoin pellavassa on
tiivis paketti myös öljyjä, proteiinia, kivennäisaineita
ja vitamiineja mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia
ja seleeniä sekä runsaasti B-, E- ja K-vitamiineja.
Pellavansiemenissä on erityisen paljon linoli- ja alfa-
linoleenihappoa. Alfalinoleenihappo (ALA) on ihmiselle
välttämätön rasvahappo, joka lukeutuu Omega 3 -ras-
vahappoihin. Sen tiedetään edistävän veren kolestero-
litasojen pysymistä normaalina. Suomalaisessa pitkän
päivän alueella kasvavassa pellavassa on jopa 20 %
enemmän hyviä rasvahappoja kuin ulkomailta tuodus-
sa. Kannattaakin siis suosia suomalaista pellavaa.
MARJAT JA PELLAVA TOIMIVAT HYVIN YHDESSÄ
Marjat ja pellava tuovat suurta lisäarvoa ruokava-
lioomme, mutta myös vatsamme hyvinvoinnille.
Kaikilla marjoilla tiedetään olevan useita terveysvai-
kutuksia, joten niitä kannattaa syödä monipuolisesti.
Marjoja kannattaa syödä myös niiden runsaan vitamii-
ni-, hivenaine- ja kuitupitoisuutensa vuoksi. Mustikka,
tyrni, karpalo ja ruusunmarja sisältävät runsaasti fla-
vonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, joilla
tiedetään olevan runsaasti hyviä vaikutuksia koko
elimistölle.
Birgit Stenroos
SUOMALAISET MARJAT JA PELLAVA
Suomen valoisan ja lyhyen kesän aikana kasvavat marjat ovat ainutlaatuisia. Niissä hyödyllisten terveysvaikutteisten aineiden pitoisuudet
ovat moninkertaisia esimerkiksi Etelä-Euroopan marjoihin verrattuna. Marjojen terveysvaikutuksia tutkitaan nykyään hurjalla mielenkiin-
nolla. Päämielenkiinto tutkimuksissa on suuntautunut marjojen fenoleihin. Moni terveyskaupan asiakas onkin hyvin tietoinen esimerkiksi
karpalo - ja mustikkatuotteiden terveysvaikutuksista.
-
MAAILMAN ELIITTIÄ
LINOMIX
on suomalainen ravitsemusasian-
tuntijoiden suunnittelema ravintolisä, joka
sisältää pellavarouheen lisäksi 24 % marjo-
ja, pienen määrän kauralesettä ja intiaaniso-
keria. Hyvänmakuinen ja helppokäyttöinen
ravintopommi”, jota voi lisätä puuroon,
viiliin, jogurttiin, marjakeittoon ym. Kaksi
ruokalusikallista päivässä antaa hyvän
perustan terveelliseen ruokavalioon.