Luontaistuntija 2/2015 - page 5

Palveleva terveyskauppasi
5
Suoliston kunnostaminen on aiheellista, jos on syönyt
jo pitkään epäterveellisesti, turvottaa ja väsyttää ja
stressi vie terän arjesta. Suolisto kaipaa apua, jos
kahvia kuluu liikaa, iltaisin tarvitsee alkoholia ren-
toutumiseen ja nukahtamiseen tai närästys- ja tu-
lehduskipulääkkeiden käyttö on säännöllistä. Suolisto
voi mennä raiteiltaan jo yhdestä antibioottikuurista,
ellei sen toimintaa ja mikrobikantaa aktiivisesti tueta
lääkekuurin aikana ja pitkään sen jälkeen.
Oireet vaihtelevat jatkuvasta turvotuksesta ja
kaasunmuodostuksesta erilaisiin kipuihin, heikenty-
neeseen vastustuskykyyn, närästykseen, ihottumiin,
päänsärkyihin sekä niin sanottuun aivosumuun. Suo-
listoperäiset vaivat voivatkin näkyä esimerkiksi mak-
samuutoksina, allergioina, yliherkkyyksinä, reumaat-
tisina vaivoina ja neurologisina ongelmina.
MONINAISIA HYÖTYJÄ
Ruokavalion korjaaminen, myrkkykuormituksen ja
turhien lääkkeiden vähentäminen sekä kuitujen li-
sääminen vaikuttavat koko elimistöä tervehdyttävästi.
Samalla energian määrä lisääntyy valtavasti. Jo pel-
källä ruokavaliomuutoksella on uskomaton merkitys
myös mikrobeihimme. Aina kun syömme, ruokimme
myös suolistomme asukkaita.
Terveellinen ja tasapainoinen mikrobikanta estää
haitallisten ja vieraiden mikrobien kasvua suolistos-
sa, edistää vastustuskykyä, estää suolen limakalvon
lisääntynyttä läpäisevyyttä ja parantaa ruoan sula-
vuutta. Se osallistuu myös haitallisten aineiden, kuten
myrkkyjen ja lääkkeiden, hajottamiseen ja valmistaa
hormoniperäisiltä syöviltä suojaavia yhdisteitä.
RIITTÄÄKÖ TAVALLINEN RUOKA?
Suoliston ja sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta
tärkein asia on terveellinen kasvisvoittoinen ruoka.
Se ei kuitenkaan riitä. Ruoansulatuksen on toimittava
optimaalisesti ja suolinukan on oltava terve, jotta pie-
niksi ravintomolekyyleiksi pilkotut ainesosat pääsevät
imeytymään elimistöön.
Pelkkä terveellinen ruoka ei siis ole riittävä toimen-
pide, jos taustalla on ollut jo pitkään erilaisia suolis-
to-oireita. Tärkeää on myös ruuan kunnollinen pures-
kelu ja stressin hallinta. Usein suoliston hoitamisessa
tarvitaan avuksi entsyymejä, maitohappobakteereita
ja muita ravintolisiä kuten vitamiineja, hivenaineita
ja glutamiinia.
Paula Heinonen, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, ravitsemuskouluttaja
MAHAN HAPPAMUUS TÄRKEÄÄ
Monet kärsivät mahalaukun vähäi-
sestä suolahapon tuotosta tai syövät
säännöllisesti mahahaponestolääki-
tystä, jonka takia suolahapon tuotanto
estyy, proteiinien sulatus heikkenee
sekä monien mineraalien ja B-ryhmän
vitamiinien imeytyminen ohutsuoles-
sa huononee. Hapottomuuden tai
vähähappoisuuden myötä bakteerit
jäävät henkiin mahalaukussa. Se voi
johtaa bakteerien liikakasvuun ohut-
suolessa ja mikrobikannan vinoutumi-
seen paksusuolessa.
Mahahapon riittämätön tuotanto
mahalaukussa aiheuttaa useita eri-
laisia oireita, kuten turvotusta, pol-
tetta, ilmavaivoja jo tunnin sisällä
syömisestä, raudan ja B12-vitamiinin
puutosta ja allergioita. Tilanne johtaa
pahimmillaan lukemattomiin krooni-
siin oireisiin ja jopa autoimmuunisai-
rauden kuten reuman tai kilpirauhas-
sairauden puhkeamiseen.
SUOLISTO KUNTOON
Suolisto on terveytemme kehto. Nyt on aika laittaa suolisto kuntoon, näillä
ohjeilla se onnistuu.
TEE HYVIÄ VALINTOJA:
• Suosittelen suoliston rauhoittamisruokavaliota,
jossa kaikki ruoka syödään helposti sulavassa
muodossa esimerkiksi tehosekoitettuna, keittoina
ja muhennoksina.
• Kasviksia ja marjoja käytetään paljon. Niistä
saadaan runsaasti vitamiineja, antioksidantteja,
mineraaleja, kuitua sekä flavonoideja.
• Hyviä rasvoja eli kylmäpuristettuja öljyjä lisätään
ruokiin rasvahappojen tasapainottamiseksi.
• Proteiinilähteinä toimivat esimerkiksi linssit,
pähkinät ja siemenet. Jos haluaa, voi nauttia myös
vaaleaa lihaa tai kalaa.
• Lisäkuituja otetaan päivittäin ja nesteitä juodaan
paljon.
• Suosittelen käyttämään luomuruokaa mahdolli-
suuksien mukaan.
NÄITÄ KANNATTAA VÄLTTÄÄ:
• Kahvi jätetään tauolle tai sen määrää ainakin
vähennetään tuntuvasti. Sen sijaan voidaan juoda
yrtti- tai esim. valkoista teetä.
• Sokeri- ja valkojauhotuotteet on jätettävä pois.
VARAUDU SEURAUKSIIN
Suoliston kunnostamis- ja tasapainottamisohjelma on
aina yksilöllinen, ja siinä tulee huomioida mm. aller-
giat. Jos on jo vuosia syönyt epäterveellisesti, joutu-
nut ottamaan paljon lääkkeitä ja juonut säännöllisesti
alkoholia, voi yksinkertainenkin rauhoitusruokavalio
johtaa moniin ikäviin tuntemuksiin ainakin ensim-
mäisten päivien aikana. Niitä voivat olla päänsärky,
pahoinvointi, iho-oireet ja kipu eri puolilla kehoa.
Jatka kuitenkin sitkeästi valitsemallasi terveellisellä
linjalla. Lupaan, että lopputuloksena on energisempi
ja kaikin tavoin paremmin voiva sinä.
Paula Heinosen kilpirauhasta ja stressiä käsitte-
levä kirja, yhdessä lääkäri Päivi Mäkeläisen kanssa,
tulee markkinoille keväällä.
• On hyvä jättää pois myös einekset ja lisä- sekä säi-
löntäaineita sisältävät tuotteet sekä punainen liha.
• Limonadit, keksit, sipsit sekä alkoholi on myös
poistettava.
• Myös maitotaloustuotteet joutuvat toisinaan
poistolistalle.
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...24
Powered by FlippingBook