Nauttimamme ravinnon pilkkoutumisesta huolehtivat lukuisat eri entsyymit, joita
mm. haima erittää. Niistä jokainen huolehtii omalta osaltaan eri ravintoaineiden
eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan pilkkoutumisesta sellaiseen muotoon, että
elimistö pystyy käyttämään ne hyväkseen. Jos näitä entsyymejä ei erity riittävästi,
syntyy epämiellyttäviä oireita, kuten vatsakramppeja, kaasua ja turvotusta. Oirei-
den pelko saa monet välttelemään terveellisiäkin ruoka-aineita, jos ne koetaan
huonosti sulaviksi”. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi vihannekset ja juu-
rekset, maito, soija, pavut, viljat ja liha.
Tilapäisiä ruoansulatushäiriöitä voi aiheuttaa myös runsaampi syöminen esi-
merkiksi juhlissa tai se, ettei ole tilaisuutta syödä juuri silloin kuin olisi tottunut.
Juhlaruoat ovat usein runsasrasvaisia ja harvasta juhlapöydästä puuttuvat makeat-
kaan herkut. Ruoansulatukselle ei tietenkään ole hyväksi jatkuva runsaan rasvan ja
sokerin syöminen. Silti moni, joka säästääkin herkuttelun erikoistilanteisiin, kärsii
ruoansulatusvaivoista. Tällöin syynä saattaa jälleen olla entsyymien määrä, joka
on liian vähäinen tarvittavan ruokamäärän pilkkoutumiseen. Monesti sosiaalisiin
syömistilanteisiin liittyvätkin juuri ne tekijät, jotka laukaisevat oireet. Miten ikä-
vää onkaan kärvistellä vatsavaivoissa, kun voisi nauttia hyvästä ruoasta hyvässä
seurassa!
TUNNISTA RUOANSULATUSONGELMAT
Kun sairauden tai allergian mahdollisuus on suljettu pois, ja edellä mainitut
vaivat ovat edelleen riesana, oireita saatetaan usein hoitaa virheellisesti pelkillä
maitohappobakteereilla tai närästyslääkkeillä. Nämä eivät kuitenkaan auta silloin,
kun oireet johtuvat ruoansulatuksen kykenemättömyydestä sulattaa eli pilkkoa
ravintoaineita. Joissakin tapauksissa närästyslääkkeiden käyttö voi jopa pahentaa
ongelmaa, koska ne heikentävät vatsahappojen toimintaa ja näin myös ruoan pilk-
koutumisprosessin etenemistä. Entsyymit ovat niin ratkaisevassa osassa, että nii-
den liian vähäinen eritys on liitetty jopa yhdeksi osasyyksi ruoka-aineallergioihin.
ENTSYYMEJÄ RAVINTOLISÄNÄ
Oikeanlaisella laadukkaalla entsyymivalmisteella voidaan tukea kehon omia pro-
sesseja ja näin saavuttaa elimistön ruoansulatusjärjestelmän vaatima entsyymita-
so. Entsyymivalmisteen tulee täyttää tiettyjä kriteerejä ollakseen mahdollisimman
hyödyllinen tähän tehtävään. Seuraavassa hyödyllisiä vinkkejä entsyymivalmis-
teen valintaan ja esimerkkejä eri entsyymien vaikutusalueista:
-
Koska eri entsyymit vaikuttavat eri osissa ruoansulatuskanavaa, entsyymival-
misteen tulee säilyttää tehonsa laajalla pH-alueella.
-
Ruoansulatusentsyymeistä proteaasi (I, II, III), sekä bromelaiini, papaiini ja
peptaasit hajoittavat ravinnon proteiinit sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy
hyödyntämään ne. Nimenomaan tällä yhdistelmällä on lisäksi sekä endo-pepti-
daasinen että ekso-peptidaasinen vaikutus, mitä merkitsee sitä, että se pystyy
hajottamaan proteiiniketjuja sekä niiden päistä että keskeltä. Tämä tekee pilkkou-
tumisprosessista mahdollisimman tehokkaan, ja varmistaa tärkeiden ravintoainei-
den vapautumisen kehon käytettäväksi.
-
Lipaasi huolehtii rasvojen pilkkoutumisesta. Kasviperäisen lipaasin teho ei
heikkene mahahappojen vaikutuksesta, toisin kuin eläinperäisen lipaasin.
-
Laktaasi, hemisellulaasi ja alfa-galaktosidaasi sekä amylaasi, sellulaasi, in-
vertaasi ja maltaasi huolehtivat kaikki omalta osaltaan hiilihydraattien pilkkou-
tumisesta. Ne pilkkovat myös sellaisia hiilihydraatteja, jotka usein aiheuttavat
ruoansulatusoireita, kuten maidon sisältämä laktoosi, kasvisten vaikeasti hajoavat
sokerit ja kotimaisen viljan tärkkelys.
Heidi Lahti
Miten mukava onkaan nauttia hyvästä ruoasta hyvässä seurassa! Jos
ruoansulatus ei toimi, tämä ilo voi kuitenkin loppua lyhyeen kun
ikävät oireet ilmaantuvat. Syy vaivoihin voi olla liian vähäisessä
määrässä entsyymejä.
ENTSYYMIT –
AVAIN TOIMIVAAN
RUOANSULATUKSEEN