Palveleva terveyskauppasi
19
Sinkki on välttämätön yli 300 erilaisen entsyymin toi-
minnalle. Sillä on tärkeä tehtävä lukuisissa biologisis-
sa ja solutasolla olevissa tapahtumissa. Sitä tarvitaan
maku-, haju- ja näköaistin normaalille toiminnalle,
se säätelee A-vitamiinin vapautumista maksasta ja
suojelee siten liiallisen A-vitamiinin haitallisilta vai-
kutuksilta. Sinkki säätelee immuunisysteemimme
toimintaa vaikuttamalla valkosolujen ja välittäjäai-
neiden aktiivisuuteen. Sisäeritysrauhasissa sinkin on
osoitettu säätelevän haiman insuliinin aktiivisuutta
ja osallistuvan seleenin kanssa kilpirauhashormonin
muodostumiseen. Onpa sinkkiä käytetty jo muinai-
sessa Egyptissä haavojen parantamiseen.
MIHIN SINKKILISÄSTÄ VOI OLLA APUA?
Nykytutkimuksen valossa sinkistä on apua esimer-
kiksi happoemästasapainon säätelyssä elimistössä.
Se on elintärkeä normaaleille kognitiivisille toimin-
noille, kuten muistille ja oppimiselle. Sinkin riittävä
saanti on edellytys terveen ihon, hiusten, kynsien
ja luuston muodostumiselle. Se ylläpitää elimistössä
riittäviä testosteronitasoja sekä miehillä että naisilla.
Sitä tarvitaan siemennesteen syntymiselle, ja miehillä
onkin eturauhasessa sinkkiä enemmän kuin missään
muussa kudoksessa. Erityisen tärkeä sinkki on silmien
terveydelle. Sinkki on myös välttämätön normaalin
vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Lisäksi suomalaiset
tutkijat ovat havainneet, että sen riittävä saanti voi
vähentää flunssan kestoa ja oireiden voimakkuutta.
Normaali aineenvaihdunta tuottaa miljardeja
haitallisia reaktiivisia happiyhdisteitä päivittäin jo-
kaisessa solussamme. Liiallinen stressi ja krooniset
kansansairaudet lisäävät elimistön hapettumista ja
matala-asteista tulehdusta entisestään. Antioksidan-
tit puolustavat solujamme näitä hyökkäyksiä vastaan.
Elimistön hapetusstressiä tarvitaan taistelussa bak-
teereja ja viruksia vastaan, mutta liiallinen happira-
dikaalien muodostuminen vahingoittaa myös terveitä
soluja, rasvoja, proteiineja ja perimäainesta (DNA).
Siksi riittävä sinkin saanti on hyvä turvata.
SINKIN TARVE JA IMEYTYMINEN
Aikuisen sinkin saannin päivittäinen suositus on Eu-
roopassa 10 milligrammaa, mutta optimaalinen tarve
on yksilöllinen ja voi olla huomattavankin suuri. Lisä-
sinkkiä tarvitsevat erityisesti kasvuiässä olevat nuo-
ret, seniorit, kasvissyöjät, imettävät äidit, diabeetikot,
toipilaat, keliaakikot ja allergioita sairastavat. Myös
runsaan hikoilun mukana poistuu elimistön sinkkiä,
joka on syytä korvata.
Sinkkiä on sekä eläinkunnan että kasvikunnan
tuotteissa mutta se imeytyy kuitenkin parhaiten
eläinperäisestä ravinnosta. Runsaasti ravintokuituja
sisältävästä ruoasta sinkkiä imeytyy vain alle 15 pro-
senttia. Ruuan prosessointi, esim. hapattaminen, jossa
sinkkiä sitovat kasvien fytaatit hajoavat, voi parantaa
sinkin imeytymistä. Sinkin imeytymistä heikentävät
maha-suolikanavan sairaudet, tulehdukset, stressi ja
eräät lääkkeet, kuten happosalpaajat, sekä liiallinen
kalsiumin saanti.
Erilaisissa sinkkiravintolisissä on selviä eroavuuksia
imeytymisen suhteen. Epäorgaaniset suolat, kuten
sinkkioksidi ja -sulfaatti imeytyvät heikosti, kun taas
parhaiten imeytyvät orgaanisessa muodossa olevat pi-
kolinaatti, glukonaatti, sitraatti ja aminohappokelaatti.
Solgarilla on valikoimissa useita erilaisia korkealaa-
tuisia sinkkivalmisteita, joista parhaiten imeytyy sink-
kipikolinaatti, koska mahahappojen määrä ei vaikuta
sen imeytymiseen. Solgarin sinkkisitraattia ja -gluko-
naattia sisältävä imeskeltävä Flavo-sinkki on erityisen
hyvä tuote flunssan aikana, koska sen vaikutus alkaa
jo suun ja nielun limakalvoilta.
Timo Lehto, biokemisti, FT
MIKSI SINKIN
RIITTÄVÄ SAANTI
VAIKUTTAA
ELINVOIMAAMME?
Sinkki on magnesiumin ohella monikäyttöisin hivenaine
ihmisen elimistössä. Vaikka sana hivenaine viittaa siihen,
että sitä tarvitaan vain pieniä määriä, siitä huolimatta sen
saanti voi olla liian vähäistä. Liian vähäinen saanti vaikuttaa
epäedullisesti yleisvointiimme.