Page 8 - Luontaistuntija 9/2012

8
Luontaistuntija 9
|
2012
SUKLAA VOI OLLA
TERVEELLISTÄ JA HERKULLISTA
Jos et vielä tiedä mitä on raakasuklaa, tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten se eroaa
tavallisesta suklaasta ja mikä tekee raakasuklaasta oikeasti terveellisen herkun.
POHJANA PROSESSOIMATON KAAKAO
Raaka kaakao on yksi maailman ravintorikkaimmista ruoka-aineista – sen
painosta yli 10 % on antioksidantteja. Kaakaota on kutsuttu muinai-
sissa kulttuureissa jumalten ruoaksi sekä täydelliseksi ruoka-aineeksi.
Raakasuklaan valmistuksen yhteydessä kaakaota ei ole käsitelty yli 45
asteen lämpötilassa, jolloin kaikki sen yli 1200 aktiivista aineosaa säilyvät
elimistölle käyttökelpoisessa muodossa.
Tavallisen suklaalevyn valmistusprosessissa suklaamassaa lämmite-
tään yli 120 asteen lämpötilassa, mikä puolestaan tuhoaa käytännössä
kaikki kaakaon arvokkaat aineosat.
EI KEINOTEKOISIA LISÄ-, MAKEUTUS- TAI SÄILÖNTÄAINEITA
Raakasuklaan kaikki raaka-aineet ovat puhdasta, prosessoimatonta ja kor-
kealuokkaista ravintoa. Raakasuklaassa ei käytetä esimerkiksi valkaistua,
puhdistettua sokeria – makeutusaineena voi toimia esimerkiksi hunaja,
palmusokeri tai agavesiirappi.
Raakasuklaassa käytetään usein myös erilaisia ravintorikkaita raaka-
aineita, kuten macaa, spirulinaa, lesitiiniä, marjajauheita tai erilaisia yrt-
tejä. Riippuen lisätyistä raaka-aineista suklaa voi olla piristävä, rentoutta-
va tai vaikka parisuhdetta piristävä lemmenaine.
RASVAT LUONNOLLISIA JA PROSESSOIMATTOMIA
Raakasuklaassa käytetään rasvoina kylmäpuristettua kookosöljyä sekä
kylmäpuristettua kaakaovoita. Molemmilla rasvoilla on tutkitusti paljon
positiivisia terveysvaikutuksia, ja kylmäpuristetun kookosöljyn terveys-
vaikutuksista puhuu jo moni lääkäri ja tutkijakin. Prosessoimattomat,
luonnolliset rasvat ovat kehollesi välttämättömiä energianlähteitä, eikä
hyvälaatuisia rasvoja tarvitse välttää.
NÄIN TEET RAAKASUKLAATA
Raakasuklaan valmistaminen on hyvin yksinkertaista:
Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa.
Lisää kuiva-aineet ja sekoita.
Kaada valmis massa suklaamuotteihin.
Siirrä muotit pakastimeen tai jääkaappiin.
Odota hetki (anna massan kovettua), herkuttele ja ihastu!
Helpoimmin raakasuklaan valmistamisen voi aloittaa hankkimalla lähim-
mästä Luontaistuntijat-myymälästä raakasuklaan valmistuspaketti, josta
löytyy kaikki raaka-aineet valmiiksi punnittuina sekä uudelleenkäytettävät
suklaamuotit. Suklaamassaan voi halutessaan lisätä esimerkiksi pähkinöi-
tä tai manteleita, rusinoita, mausteita tai marjoja. Suklaan kaakaopitoi-
suus on noin 50 %, joten se sopii myös pehmeämmän makuisen suklaan
ystäville ja maistuu koko perheelle.
Lisäksi myynnissä on valmiita raakasuklaalevyjä – joko mintun tai gojin
makuisena. Kaakaopitoisuus on noin 70 %, joten ne muistuttavat maultaan
tummempaa suklaata. Sekä raakasuklaan valmistuspaketin suklaa että
CocoVin raakasuklaalevyt ovat gluteenittomia, maidottomia ja lisäaineet-
tomia herkkuja.
Raakasuklaa on yksi huikeimpia herkkuja mitä tänä päivänä on saata-
villa – puhdasta ja lisäaineetonta, ravintorikasta nautintoa. Tavallisen suk-
laalevyn syötyäsi olo on harvoin kovin hyvä – raakasuklaasta jää hyvä olo ja
mieli vielä pitkäksi aikaa sen syömisen jälkeenkin.
Raakasuklaan valmistuspakkaus on loistava joululahja sekä sinulle itsel-
lesi että kaikille läheisillesi, ja kivaa jouluista askartelua myös lasten kanssa.
Teksti: Sami Sundvik
Raakasuklaan valmistuspakkaus on loistava
joululahja ja kivaa askartelua myös lasten kanssa.