Page 3 - Luontaistuntija 9/2012

3
Palveleva terveyskauppasi
Teksti: Sari Terälä
MITÄ, MIKSI JA KUINKA PALJON?
Ihminen tuottaa auringonvalon avulla (UVB) dehydrokolesterolista D-vitamiinia. Maksa muokkaa sen varastomuotoon kal-
sidioliksi ja munuaiset edelleen aktiiviseksi kalsitrioliksi. Keho säätelee itse tarpeen mukaan D-vitamiinin aktiivimuodon
muodostumista; sen muodostusta kiihdyttää lisäkilpirauhashormoni ja muodostusta jarruttaa kalsiumin ja fosfaatin korkea
pitoisuus veressä. D-vitamiiniylimäärää eritetään sappinesteeseen.
D-VITAMIININ TOIMINTA KEHOSSA
D-vitamiinilla on kalsiumin imeytymisen lisäksi paljon muita ja ehkä tär-
keämpiäkin tehtäviä elimistössä. Valtaosa sen vaikutuksista tulee geenien
aktivoinnin kautta, mutta D-vitamiinilla on myös suoria vaikutuksia useissa
eri kudoksissa.
D-vitamiini on elimistön normaalin toiminnan kannalta tärkeä, ja sen
puutos liittyykin lukuisten sairauksien esiintyvyyden lisääntymiseen. Hyvät
arvot veressä, 80 – 160 nmol/l, näyttävät suojaavan monilta sairauksilta.
D-vitamiinin puutokseen liittyviä sairauksia ovat mm. infektiotaudit (eri-
tyisesti virusinfektiot), sydän- ja verisuonitaudit, masennus, metaboliset
sairaudet kuten diabetes, useat kasvaimet, nivelruston rappeuma, tuleh-
dukselliset suolistosairaudet ja hermoston toimintaan liittyvät sairaudet.
D-vitamiini auttaa ylläpitämään myös lihaskuntoa ja tasapainoa (viite 1).
Sen lisäksi, että hyvä D-vitamiinitaso veressä ylläpitää terveyttä, se
parantaa selviytymistä mm. tehohoitoon joutuneilla (viite 2). D-vitamiinin
puutos altistaa kipujen kroonistumiselle (viite 3). D-vitamiinin puutoksella
on yhteyttä kaamosmasennukseen ja lihavuuteen sekä rasvan kertymiseen
kehossa. Nämä seikat selittävät osaltaan kilojen talviaikaista kertymistä.
MIKÄ ON OIKEA MÄÄRÄ D-VITAMIINIA?
Ensiksi on hyvä muistaa, että D-vitamiinin saantisuositukset on laadittu
riisitaudin ehkäisemiseksi. Nykyiset saantisuositukset ovat varsin matalat,
mutta riittävät ehkäisemään riisitautia. Jotta kalsidiolin saa nousemaan täl-
le elimistön toiminnan kannalta suotuisalle tasolle (80 – 160 nmol/l), D3-
vitamiinia tulisi nauttia keskimäärin 1-1,25 µg painokiloa kohti. Esim. 70 kg
painavan henkilön D3-vitamiinin saanti tulisi olla 70 – 87,5 µg päivittäin.
Varmin tapa määrittää, saako oikean määrän D-vitamiinia, on mitata
varastomuotoisen D-vitamiinin määrä verestä. D-vitamiinin tarve on yksi-
löllistä mutta liikasaannin haittoja esiintyy vasta hyvin suurilla annoksilla
(
yli 1000 µg/vrk) ja haittavaikutukset häviävät nopeasti kun annosta
pienennetään.
Nykyisen tieteellisen näytön valossa jokainen yli 10 vuotta täyttänyt
voi turvallisesti nauttia ympäri vuoden päivittäin 100 µg D-vitamiinia. 0-1
vuotiailla yläraja on 25 µg/vrk ja 1-10-vuotiailla 50 µg päivässä. Nämä
ovat EU:n elintarvikevirasto EFSA:n nykyiset suositukset ylärajasta. Ruuasta
suomalaiset saavat alle 10 µg/vrk, joten ravintoa on hyvä täydentää D-
vitamiinivalmisteella.
MILLAINEN D-VITAMIINIVALMISTE ON PARAS
Paras valmiste on sellainen, jota tulee käytettyä. Valinnan varaa on run-
saasti; erilaisista tableteista, nesteistä ja öljykapseleista löytyy jokaiselle
sopiva. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten luonnollisesti se imeytyy pa-
remmin silloin, kun vitamiini on valmiiksi öljyyn liuenneena. Tabletissa
olevat D-vitamiinivalmisteet nostavat veren D-vitamiinitasoa heikommin
kuin öljypohjaiset valmisteet (viite 4).
Terveyskaistan avainlipputuotteet, Aurinko D -öljykapselit ovat kor-
kealuokkaisia ja luotettavia valintoja. Uutuutena Aurinko D 100 µg 200
kapselia. Kapseleista saat vähintään sen määrän D-vitamiinia kuin etike-
tissä ilmoitetaan vielä tuotteen käyttöajan lopullakin. Alla on alkuvuonna
myynnissä olleiden erien D-vitamiinipitoisuuden analyysitulokset.
L
ähdeviitteet:
1.
D-vitamiini – monivaikutteinen hormoni. Lääketieteellinen Aikakauskirja
Duodecim. 2005;121(16):1749-54
2.
Arnson Y. Vitamin D deficiency is associated with poor outcomes and inc-
reased mortality in severely ill patients. QJM. 2012 Jul;105(7):633-9. doi:
10.1093/
qjmed/hcs014. Epub 2012 Feb 12.
3.
Turner, M.K. & Hooten, W.M. & Schmidt, J.E. ym.: Prevalence and Clinical
Correlates of Vitamin D Inadequacy among Patients with Chronic Pain. Pain
Medicine; 9: 979–84 (2009).
4.
Grossmann RE et al. Evaluation of vehicle substances on vitamin D bioavai-
lability: a systematic review. Mol Nutr Food Res. 2010 Aug; 54(8):1055-61.
D-VITAMIINI
Tuote
Parasta ennen
Analyysin tulos
D3-vit. määrä
vs ilmoitettu
Mittaus-
epävarmuus
Tuloksen pvm Analysoija
Aurinko D 30 µg 03/2014
38,1
µg
127 %
± 20 %
19.10.2012
Eurofins
Aurinko D 30 µg*) 01/2013
39,9
µg
133 %
± 20 %
19.10.2012
Eurofins
Aurinko D 50 µg 08/2015
58,1
µg
116 %
± 20 %
19.10.2012
Eurofins
*)
Analysoitu 2 v. 8 kk valmistuksen jälkeen. Pakkaus avattu 01/2012. Eurofins on puolueeton akkreditoitu analyysilaboratorio.
Analyysitulokset ovat luettavissa myös
.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksymän laboratorion analyysitulokset