20
Luontaistuntija 8 | 2014
Sellaisia ovat entsyymit – ne ovat valtavan nopeita,
tehokkaita ja silti erehtymättömän tarkkoja. Entsyymit
yksinkertaisesti saavat kaiken elämän aikaan. Jo se,
että luet tätä tekstiä, on sen ansiota, että tuhannet mil-
joonat entsyymireaktiot tapahtuvat aivoissasi juuri nyt.
Lukuun ottamatta yhtä poikkeusta emme yleen-
sä huomaa entsyymien puutteita. Tämä poikkeus on
ruoansulatus. Ruoan sulaminen – eli nestemäiseen
muotoon saattaminen imeytymistä varten on täysin
entsymaattinen prosessi. Käytännössä kaikki ruoan-
sulatusongelmat voidaan jäljittää jonkun entsyymin
vajaukseen tai sen puutteelliseen toimintaan. Tästä
syystä tehokkaan ruoansulatusentsyymin käyttä-
minen ruokailujen yhteydessä antaa nopean avun
useimmille, joilla on vatsansa kanssa ongelmia syö-
misen jälkeen.
Ruoansulatuksesta vastuussa olevat entsyymit jae-
taan karkeasti kolmeen pääryhmään. Ruokaa sulatta-
via entsyymejä on olemassa monilla vaikeaselkoisilla
nimillä, mutta jokainen niistä on osa tätä kolmikkoa:
PROTEAASIT
Pilkkovat proteiineja ensin aminohappoketjuiksi (pep-
tideiksi) ja lopulta yksittäisiksi aminohapoiksi. Proteii-
nin imeytyminen ruoasta nojaa täysin proteaasien toi-
mintaan. Ilman sitä proteiinit joutuvat käymistilaan ja
haitallisten mädättäjäbakteerien määrä kasvaa. Ehkä
tunnetuin proteaasi-perheen jäsen on nimeltään ser-
rapeptaasi.
AMYLAASIT
Pilkkovat tärkkelyksiä sokereiksi ja lopulta glukoosik-
si. Hiilihydraattien imeytyminen on täysin riippuvaista
amylaaseista. Yleensä ilmavaivat johtuvat siitä, että
amylaasientsyymit eivät ole onnistuneet pilkkomaan
tiettyjä sokereita glukoosiksi ja paksusuolen bakteerit
pääsevät hyödyntämään niitä muodostaen samalla
kaasua. Monelle tutuin amylaasi-entsyymi on laktaa-
si, joka pilkkoo maidon laktoosia glukoosiksi. Toinen
tunnettu amylaasi on alfagalaktosidaasi, jota löytyy
yleensä ilmavaivoihin tarkoitetuista entsyymivalmis-
teista.
LIPAASIT
Lipaasit pilkkovat kokonaisia rasvoja rasvahapoik-
si. Rasva-aineenvaihdunta on riippuvainen lipaasin
toiminnasta, sillä kehomme voi käyttää hyväkseen
ainoastaan yksittäisiä rasvahappoja. Muutoin rasvat
tulevat ns. läpi . Ongelmia lipaasin riittävyydessä on
yleensä ihmisillä, joilta on leikattu sappirakko. Sappi-
rakko on olennaisin elin rasvan sulatukselle.
MITÄ VAADITAAN TEHOKKAALTA
RUOANSULATUSENTSYYMILTÄ?
Alussa kuvattiin työmies, joka pisti lautoja kahtia hir-
muista vauhtia. Se on entsyymien vahvuus eli nopeus
ja tehokkuus siinä mitä ne tekevät. Entsyymien heik-
kous puolestaan on se, että ne osaavat vain hyvin
kapean alan töitä. Esimerkiksi tuo työmies, katalaasi,
ei osaa mitään muuta kuin sahata juuri tietynlaisia
lankkuja. Se ei esimerkiksi osaa naulata nauloja tai
ruuvata ruuveja.
Jotta siis entsyymivalmiste on oikeasti todella teho-
kas, se pitää suunnitella niin, että se sisältää erittäin
monta erilaista entsyymiä – ikään kuin monen alan
osaajia, jotka sitten ovat tehokkaita kukin omassa
työssään. Tehokas entsyymivalmiste vaatii useita eri
proteaaseja: osan niistä pitää toimia erittäin happa-
massa vatsalaukussa, kun taas toisten täytyy olla
tehokkaimmillaan ohutsuolen erittäin emäksisessä
ympäristössä. Sekoittamalla oikeassa suhteessa pro-
teaaseja saavutetaan mahdollisimman laajavaikuttei-
nen entsyymi, joka pilkkoo proteiineja väsymättä aina
vatsalaukusta ohutsuoleen ja paksusuoleen asti. Täy-
sin sama vaatimus pätee hiilihydraatteja pilkkovaan
amylaasiin ja rasvoja pilkkovaan lipaasiin.
Enzymedican tehokkaat entsyymit ovat juuri täl-
laisia. Niissä käytetään patentoitua Thera-blend –tek-
nologiaa, jolla saavutetaan tasainen, korkea teho
koko ruoansulatuskanavan pituudelta. Enzymedican
Digest Gold on Suomen myydyimpiä entsyymejä, ja
kotimarkkinoillaan USA:ssa ylivoimaisesti myydyin
ruoansulatusentsyymi, mikä johtuu sen testatusta
toimivuudesta ja siitä, ettei se sisällä lainkaan täyte-
tai lisäaineita.
YLEISIMPIÄ KYSYMYKSIÄ ENZYMEDICAN
ENTSYYMEISTÄ
K: Miten oman kehoni tuotannon käy, jos otan ent-
syymejä?
V: Oma tuotantosi vahvistuu. Entsyymien käyttö an-
taa omalle elimistöllesi hieman lepoa, ja jossain vai-
heessa huomaat, ettet tarvitse enää lisäentsyymejä.
K: En pysty nielemään kapselia, voinko avata sen?
V: Voit avata kapselin ja sekoittaa osan tai koko-
naan veteen tai ruokaan. Ruokaan sekoittaessa sekoi-
ta kuumentamisen jälkeen, koska kypsennys tuhoaa
entsyymit.
K: Mikä Enzymedican tuote minun pitäisi valita?
Digest Gold, Basic vai Spectrum?
V: Digest Gold on vahvin, ja se pilkkoo tästä kol-
mikosta tehokkaimmin mm. rasvaa. Digest Basic on
kevyempi ja edullisempi versio, ja soveltuu erinomai-
sesti myös lapsille. Digest Spectrum on suunniteltu
ruokayliherkkyyksiin, ja se pilkkoo mm. laktoosia,
gluteenia ja maitoproteiinia.
K: Mistä löydän Enzymedican tuotteita?
V: Lähimmästä Luontaistuntija-myymälästäsi.
Joni Laiho
ENTSYYMIT
Kuvittele mielessäsi työmies, joka sahaa lautoja kahtia. Merkillistä tässä työmiehessä on
työtahti – lautoja menee katki joka sekunti 40 000 000 kappaletta. Neljäkymmentä mil-
joonaa lautaa sekunnissa. Todistat juuri maailman tehokkaimman entsyymin (katalaasin)
toimintaa. Katalaasi vain ei katkaise lautoja, vaan vetyperoksidimolekyylejä. Se suojelee
soluja näin hapettumiselta eli on antioksidantti.
RAKENTAVAT ELÄMÄÄ