8
Luontaistuntija 8
|
2012
VASTUSTUSKYKY
KOETUKSELLA
Vastustuskykyämme koetellaan taas flunssakauden
jyllätessä. Miten sen toimintaa voi tukea?
Puolustuksen tehtävä on ylläpitää normaaleja olosuhteita elimistössä;
estää haitallisten aineiden ja taudinaiheuttajien pääsy elimistöön sekä
poistaa tarpeettomia tai haitallisia aineita. Puolustus voi toimia hyvin,
kun elät terveellisesti ja huolehdit vastustuskyvylle hyödyllisten ravintei-
den saannista. Tärkeimpiä näistä ovat C- ja D-vitamiinit sekä kasvisten,
hedelmien ja marjojen antioksidantit ja flavonoidit. Kun tuntuu, että
kaipaat lisätukea vastustuskyvyn kuormittuessa, ravintoon voi lisätä Suo-
messa vähemmin käytettyjä superantioksidantteja, kuten mustaseljaa ja
pakurikääpää.
ORAC-arvo (Oxygen Radical Absorbtion Capacity eli happiradikaaleja
neutraloiva kapasiteetti) kertoo ravintoaineen kaikkien antioksidanttien
kokonaismäärän. Mitä korkeampi arvo on, sen tehokkaammin ko. ravin-
toaine suojaa solujamme happiradikaalien rappeuttavalta vaikutukselta.
Pensasmustikan ORAC-arvo on 2400, suomalaisen metsämustikan 6500,
mustaseljan yli 14 000 ja pakurikäävän yli 52 000. Uutteina nämä arvot
kasvavat vielä huikeasti!
Mustaseljaa (Sambucus nigra) on käytetty pitkään niin ravintoaineena
kuin lääkeyrttinä ja sen puolustusta tukevia ominaisuuksia on tutkittu
runsaasti. Mustaselja sisältää runsaasti triterpeenejä, flavonoideja kuten
rutiinia ja kversetiiniä sekä tanniineja. Mustaseljaa on käytetty Euroopassa
perinteisesti mm. hengitystie-infektioiden, flunssan ja yskän hoitoon.
Mustaseljauutteen vastustuskykyä tukevaa vaikutusta on tutkittu ihmisillä
juuri flunssien yhteydessä.
PAKURIKÄÄPÄ (INONOTUS OBLIQUUS)
Pakurikäävällä on pitkä kansanperinnekäyttö. Sen vaikutuksista on run-
saasti tieteellistä tutkimusta, ja sitä on tutkittu myös Suomessa. Paku-
rikäävässä on osoitettu olevan adaptogeenisiä ja antiviraalisia aineita.
Adaptogeeni auttaa sopeutumaan sekä fyysiseen että henkiseen rasituk-
seen. Antiviraalinen aine puolestaan häiritsee virusten lisääntymismah-
dollisuuksia elimistössä.
Pakurikääpää on käytetty virkistävänä ja voimaa antavana. Tutkimuk-
sissa sen on osoitettu tehostavan insuliinin toimintaa. Insuliinin tehtävä on
viedä energiaa eli veressä olevaa sokeria solujen sisään niiden käyttöön,
jolloin virkeys ja energisyys lisääntyvät.
Pakuri sisältää poikkeuksellisen suuren määrän ennenaikaista rap-
peutumista ehkäiseviä ja immuunipuolustusta tukevia aineita. Pakurissa
on 215 fytoravinnetta, mm. 29 vastustuskykyä tukevaa polysakkaridia tai
betaglukaanijohdannaista, antioksidantteja, saponiineja, aminohappoja,
hivenaineita, vitamiineja, ravintokuituja sekä monimutkaisia immuunivas-
teeseen ja hormonitoimintaan vaikuttavia yhdistelmäainesosia.
Erityisen mielenkiintoisia pakurin ainesosista ovat superoksidaasidis-
mutaasin (SOD:n) ja betuliinin johdannaiset. SOD on elimistömme ehkä
tärkein antioksidantti, ja se vaikuttaa ennenaikaista rappeutumista eli
ikääntymistä ehkäisevästi ja tukee immuunijärjestelmää. Betuliini puo-
lestaan tehostaa immuunipuolustusta ja hoitaa erityisesti ihoa. Pakurin
triterpenoideilla ja steroleilla tiedetään olevan verenkiertoelimistön toi-
mintaa edistäviä vaikutuksia. Pakurin antioksidanttisuus on aivan omaa
luokkaansa; sillä on elintarvikkeiden korkein tunnettu ORAC-arvo.
Teksti: Sari Terälä Kuva: Matton
Pakuri sisältää poikkeuksellisen suuren
määrän ennenaikaista rappeutumista ehkäiseviä
ja immuunipuolustusta tukevia aineita.
PAKURIN JA MUSTASELJAN KÄYTTÖ
Kuivatusta ja jauhetusta pakurikäävästä valmistetaan teetä perinteisesti
hauduttamalla. Pakurikäävällä tehdyt tutkimukset on tehty pakuriuutteella,
jossa on mukana sekä veteen liukenevat että rasvaliukoiset aineet. Pakuri-
uute on kylmäkuivattua vesi- ja alkoholiuuttoa, ja sen aktiiviainepitoisuus
on erittäin korkea. Mustaseljaa nautitaan useimmiten marjamehuna, ja
mustaseljauutteessa on marjamehun aktiiviaineet tiivistetyssä muodossa.
Terveyskaistan PAKMUS-imeskelytabletti on odotettu uutuus. Se si-
sältää sekä pakurikääpä- että mustaseljauutetta kätevässä muodossa.
Kalorittomalla steviaglykosidilla makeutetun hyvänmakuisen tabletin voi
antaa liueta suussa tai sen voi liuottaa veteen ja nauttia perinteiseen
tapaan aromikkaana teenä. PAKMUS soveltuu ravintolisänä erityisen hyvin
silloin, kun kokee tarvitsevansa tehosteannoksen näitä pakurikäävän ja
mustaseljan aktiiviaineita.