6
Luontaistuntija 7 | 2014
HAPETUSSTRESSIN JA HILJAISEN TULEHDUKSEN VOI
SELÄTTÄÄ RAVINNOLLA JA RAVITSEMUSHOIDOLLA
Hapetusstressi on prosessi, joka hitaasti vaurioittaa
soluja, ja jonka osatekijä on happi. Prosessi on sama
kuin naulan ruostuminen tai ruoan hapettuminen, esi-
merkiksi omenan tummuminen kun se halkaistaan,
tai rasvan härskiintyminen. Nykyinen stressaava elä-
mäntyyli, köyhtynyt ravinto sekä elinympäristöstä
saamamme myrkyt, runsas lääkkeiden ja nautintoai-
neiden käyttö ym. altistavat solumme hapetusstres-
sille. Liiallisen hapetusstressin osuutta useissa sai-
rauksissa on tutkittu melko paljon. Eniten näyttöä
on sen merkityksestä syövän ja sepelvaltimotaudin
synnyssä sekä hermoston rappeutumissairauksissa
kuten Parkinsonin taudissa ja Alzheimerin taudissa.
Hapetusstressi on osatekijänä myös useissa ikäänty-
miseen liittyvissä yleisissä muutoksissa , kertoo Kaar-
lo Jaakkola. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu
että myös ylipaino aiheuttaa elimistössä tulehduksen
ja tätä kautta hapetusstressiä.
Antioksidanttihoidon eli ravitsemushoidon tavoit-
teena on saada elimistöä vaurioittava hapetusstressi
neutralisoitua. Elimistö tarvitsee jatkuvasti puolusta-
ja-aineita, antioksidantteja, jotka suojaavat elimistön
heikkoja kohtia, korjaavat soluvaurioita, sammuttavat
tulehduksia ja estävät solujen hapettumista eli härs-
kiintymistä, sanoo Kaarlo Jaakkola. Antioksidantteja
ovat mm. A-, B-, C-, ja E-vitamiinit, ubikinoni, bee-
takaroteeni, seleeni, sinkki ja omega-3 rasvahapot.
Myös suoliston hyvä kunto on tärkeä. Kroonista tuleh-
dusta ei voida saada kuriin jos ruoansulatuselimistö ei
ole tasapainossa. Lisäksi luonnosta löytyy runsaasti
erilaisista kasveista, marjoista ja hedelmistä peräisin
olevia ainesosia, joilla on vahvoja elimistöä suojaavia
vaikutuksia.
SEKURE YHDISTÄÄ SELEENIN JA VAHVOJEN
KASVIPERÄISTEN AINEIDEN TEHON
HAPETUSSTRESSIÄ VASTAAN
Seleeniä
on suomen maaperässä niukasti, siksi sitä
ei kulkeudu riittävästi elintarvikkeisiin (vilja, maito,
liha jne.) ja sitä kautta ihmiseen. Vuonna 1987 suo-
malaisten kokoveren seleenipitoisuus oli tutkimusten
mukaan noin 2,5 mol/l. Pitoisuus on tasaisesti laske-
nut ollen vuonna 2003 noin 1,6 mol/l siitä huolimatta,
että natriumselenaattia on lisätty kasvilannoitteisiin
Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä. Vaikka
seleeniä lisätäänkin lannoitteisiin, on suomalaisten
seleenin saanti ruuasta yhä maailman vähäisimpiä.
Seleeni on paitsi antioksidantti, myös ihmiselle vält-
tämätön hivenaine, joka lisää elimistön immuunipuo-
lustusta, ylläpitää silmien, ihon ja hiuksien terveyttä,
on tärkeä kilpirauhasen normaalille toiminnalle sekä
huolehtii maksan toiminnasta. Seleeni suojaa soluja
hapetusstressiltä ja DNA:ta, proteiineja ja lipidejä ha-
petusstressin aiheuttamilta vaurioilta.
Kurkumiini
on peräisin kurkumakasvista Etelä-Aa-
siasta, jossa sitä käytetään runsaasti luonnonmukai-
sena mausteena sekä lääkkeenä. Kurkumiini antaa
keltaisen tai oranssin värin, ja siksi sitä käytetään ma-
Birgit Stenroos
keisissa, hedelmissä, keitoissa ym. Kurkumiinilla on
todettu runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm.
nivelille ja lihaksille, ruoansulatuskanavan ongelmiin,
energian puutteeseen jne., mutta uusimmat tutki-
mukset kertovat että kurkumiinista voi olla apua myös
ylipainon torjuntaan. Se ilmeisesti vähentää painon-
nousua tukahduttamalla rasvakudoksen kasvua. Tut-
kijat ovat löytäneet ylipainoisilla esiintyvästä rasvasta
haitallisen valkuaisaineen, joka aloittaa elimistössä
ketjureaktion: verisuonet muotoutuvat uudelleen ja
alkavat houkutella puolustussoluja. Seurauksena on
tulehdustila, joka kroonistuessaan voi aiheuttaa mo-
nenlaista muuta terveysongelmaa.
Resveratroli
on useissa kasveissa esiintyvä feno-
liyhdiste, jota on löydetty erityisesti punaisista ja
sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja
karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti
suojautuakseen sienitaudeilta. Ranskalaisten huomat-
tavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden
on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin ku-
lutuksestaan. Punaviinin runsas juominen voi aiheut-
taa terveysongelmia, joten parempia vaihtoehtoja
ovat ravintolisät tai rypälemehu. Resveratroli on yksi
rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä
polyfenoleista, jonka sanotaan kumoavan runsaska-
lorisen ruokavalion aiheuttamia haittoja.
Biomedin Sekure-valmisteen vuorokausiannos si-
sältää: resveratrolia 100 mg, kurkumiinia 400 mg ja
seleeniä 100 mg.
KOLMEN KOPLA
ELIMISTÖN VARTIJANA
Nykyään termi hiljainen tulehdus vilahtaa usein ravitsemushoitoihin pereh-
tyneiden asiantuntijoiden kirjoituksissa, luennoissa ja muissa yhteyksissä.
Matala-asteisessa kroonisessa tulehduksessa (ns. hiljaisessa tulehdukses-
sa) elimistössä vallitsee aina hapetusstressi. Suomessa ravitsemushoitojen
uranuurtaja erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on puhunut hapetusstressistä
ja sen osallisuudesta moniin kansansairauksiin jo lähes 40 vuoden ajan.
On olemassa useita luonnonmukaisia keinoja hapetusstressin ja hiljaisen
tulehduksen ehkäisyyn ja hillintään.
SELEENI, KURKUMIINI JA RESVERATROLI