16
Luontaistuntija 7
|
2013
ENTSYYMIEN TÄRKEÄ TEHTÄVÄ
Nauttimamme ravinnon pilkkoutumisesta huolehtivat lukuisat eri entsyy-
mit, joita mm. haima erittää. Niistä jokainen huolehtii omalta osaltaan eri
ravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan pilkkoutumisesta
sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy käyttämään ne hyväkseen. Jos
näitä entsyymejä ei erity riittävästi, voi syntyä epämiellyttäviä oireita,
kuten vatsakramppeja, kaasua ja turvotusta. Tilapäisiä ruoansulatushäiri-
öitä voi aiheuttaa myös esim. runsaampi syöminen juhlissa tai se, ettei
ole tilaisuutta syödä juuri silloin kuin olisi tottunut. Näissäkin tilanteissa
entsyymejä saattaa olla liian vähän ruokamäärän pilkkoutumiseen. Ent-
syymien liian vähäinen eritys on liitetty jopa yhdeksi osasyyksi ruoka-
aineallergioihin.
Jos ruuansulatusoireet jatkuvat sairauden ja allergian poissulkemisen
jälkeenkin, usein avuksi otetaan maitohappobakteerit tai närästyslääk-
keet. Niistä ei kuitenkaan ole apua silloin, kun oireet johtuvat ruuansula-
tuksen kykenemättömyydestä pilkkoa ravintoaineita. Joissakin tapauksissa
närästyslääkkeet voivat jopa pahentaa ongelmaa, koska ne heikentävät
vatsahappojen toimintaa ja näin myös ruoan pilkkoutumisprosessin ete-
nemistä.
APUA ENTSYYMIVALMISTEESTA
Oikeanlaisella laadukkaalla entsyymivalmisteella voidaan saavuttaa eli-
mistön ruoansulatusjärjestelmän vaatima entsyymitaso. Lisäksi, koska eri
entsyymit vaikuttavat eri osissa ruoansulatuskanavaa, entsyymivalmisteen
tulee säilyttää tehonsa laajalla pH-alueella. MONIZYM X10-valmiste on
kehitetty tähän tarpeeseen. Se sisältää poikkeuksellisen vahvan yhdistel-
män proteaaseja, karbohydraaseja ja lipaaseja. Nimensä mukaisesti se on
10
kertaa niin vahva kuin aiempi Monizym-valmiste. Se on koostettu 100
%:
sesti kasviperäisistä raaka-aineista, joten se sopii myös kasvisruokava-
liota noudattaville. MONIZYM X10-kapseleiden entsyymit vaikuttavat juuri
sellaisen ravinnon pilkkoutumiseen, joka usein aiheuttaa ruoansulatusoi-
reita, kuten vihannekset, maito, soija, pavut, viljat ja liha.
10-
KERTAISTA ENTSYYMITEHOA
MONIZYM X10 sisältää kolmea proteaasia (I, II, III) sekä bromelaiinia,
papaiinia ja peptaaseja, jotka hajoittavat ravinnon proteiinit sellaiseen
muotoon, että elimistö pystyy hyödyntämään ne. Tällä yhdistelmällä on
Teksti: Tapani Lahti
ENTSYYMIT
AVAIN TOIMIVAAN
RUOANSULATUKSEEN
Miten mukavaa onkaan, kun voi nauttia hyvästä ruoasta il-
man vatsavaivoja. Jos ruoansulatus on kuitenkin ongelma,
syy voi olla liian vähäisessä määrässä entsyymejä.
lisäksi sekä endo-peptidaasinen että ekso-peptidaasinen vaikutus. Tämä
merkitsee sitä, että se pystyy hajottamaan proteiiniketjuja sekä niiden
päistä että keskeltä. MONIZYM X10:n sisältämä lipaasi on korkea-aktiivista,
kasviperäistä lipaasia, jonka teho ei heikkene mahahappojen vaikutukses-
ta, toisin kuin eläinperäisen lipaasin. Se huolehtii tehokkaasta rasvojen
pilkkoutumisesta.
Tuote sisältää kattavan yhdistelmän erityyppisten hiilihydraattipitois-
ten ruoka-aineiden pilkkomiseen tarvittavia entsyymejä eli karbohydraase-
ja. Laktaasi, hemisellulaasi ja alfa-galaktosidaasi sekä amylaasi, sellulaasi,
invertaasi ja maltaasi huolehtivat kaikki hiilihydraattien pilkkoutumisesta
-
myös sellaisten, jotka usein aiheuttavat ruoansulatusoireita. Tällaisia ovat
esimerkiksi maidon sisältämä laktoosi, kasvisten vaikeasti hajoavat sokerit
ja kotimaisen viljan tärkkelys.
MONIZYM X10-kapseli on helppo nauttia aina tarvittaessa: se voidaan
niellä sellaisenaan nesteen kera ennen ateriaa tai sen aikana. Kapseli
voidaan myös avata ja jauhe sirotella suoraan ruokaan tai nesteeseen.
Tuote on saatavilla 60 kapselin pakkauksessa Luontaistuntija-ketjun myy-
mälöistä.