Page 12 - Luontaistuntija 7/2012

12
Luontaistuntija 7
|
2012
Teksti: Juha Sihvonen, FM, Elintarvikekemia Kuva: Matton
UUTTA AJATTELUA
OIKUTTELEVAN
RUUANSULATUKSEN
ONGELMIIN
Vatsan turvotus, nipistely ja ilmavaivat ovat
meille kaikille tuttuja ruuansulatushäiriöiden oireita.
Jo parin vuoden ajan aterianjälkeiseen turpeaan oloon
on tarjottu avuksi vahvoja ruuansulatusentsyymejä.
Uuden ajattelutavan mukaan ei ehkä pitäisikään tyytyä
pelkkiin entsyymeihin, vaan yhdistää ne koko ruuan-
sulatuskanavaa huoltaviin maitohappobakteereihin.
Puutteelliseen ruuansulatukseen on monia mahdollisia syitä. Stressi ja tuh-
ti ateria kiireellä hotkittuna järkyttää kenen tahansa vatsaa. Usein myös
ruokavalion rajoittaminen tiukkaan dieettiin tai eksoottiset, ulkomaan-
matkoilla nautitut herkut saavat vatsan mouruamaan. Vielä yhtenä mainit-
takoon esim. antibiootin tai jonkin muun lääkekuurin aiheuttamat oireet.
SUJUVA RUUANSULATUS ALKAA SUUSSA
Ravinnon hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutuminen on edel-
lytys niiden imeytymiselle. Ruuan huolellinen pureskelu on tärkeää, mutta
ilman elimistömme tuottamia ruuansulatusentsyymejä emme urakasta
selviä. Tärkkelystä pilkkovaa entsyymiä sekoittuu ruokaan jo suussa. Pro-
teiinien ja rasvojen käsittely puolestaan käynnistyy vasta mahalaukussa ja
ohutsuolessa. Entsyymien toimiessa moitteettomasti em. pääravintoaineet
imeytyvät hyvin, ja pystymme hyödyntämään myös ruuan rakenteissa
lymyävät vitamiinit ja hivenaineet.
Valtaosa ravinnon pilkkoutumisesta ja imeytymisestä on saatava val-
miiksi ennen ruokasulan päätymistä paksusuoleen. Paksusuolessa imey-
tymättä jääneet ravintoaineet ovat nimittäin helppoa evästä siellä eläville
suolistobakteereille. Vatsa voi hyvin ja rauha säilyy, jos suolistomme her-
ruus on hyvillä maitohappobakteereilla, jotka jopa vähentävät suolistokaa-
sujen muodostumista. Pidot ovat sen sijaan hurjat ja kaasujen täyttämät,
jos suolistossa vallitseekin huonojen bakteerien ylivalta. Ei mikään ihme,
jos vatsaa silloin kivistää, eikä housunnappi enää yllä kiinni.
MALTILLINEN ENTSYYMILISÄ AUTTAA
RUUANSULATUKSEN HYVÄÄN ALKUUN
Edellä kuvattiin jo monia tilanteita, joissa elimistömme ei ehkä tuota riit-
tävästi ruuansulatusentsyymejä. Pilkkoutumaton tärkkelys on usein syy-
pää turvotukseen vatsan yläosassa, kun taas proteiinit ja rasvat lisäävät
painetta vatsan alaosassa. Näissä olosuhteissa voisi hyvinkin olla tarpeen
tukea omaa entsyymituottoa sopivalla entsyymilisällä.
Paljonko ruuansulatusentsyymejä sitten on tarpeen lisätä? Vain sopi-
vasti. Ruuansulatuksen auttamisen kannalta suuret entsyymimäärät ovat
monesti tarpeettomia. Ylisuuri annos saattaa pilkkoa ravinnon tärkkelyksen
ja rasvat jopa niinkin nopeasti, että se aiheuttaa verenkiertoon ns. glukoosi-
tai rasvapiikin. Tämä ei ole hyväksi kenellekään ja vähiten diabeetikoille.
HYVÄT MAITOHAPPOBAKTEERIT
RAUHOITTAVAT RUUANSULATUKSEN LOPPUOSAA
Stressi ja epäsäännölliset elämäntavat eivät häiritse ainoastaan elimistöm-
me ruuansulatusentsyymien tuottoa. Ne heijastuvat helposti myös ruuan-
sulatuskanavan loppuosan toimintaan ja suolistomikrobien tasapainoon.
Jo vuosien ajan ravitsemustieteen asiantuntijat ovat ylistäneet hyvien
maitohappobakteerien etuja ruuansulatukselle, vastustuskyvylle, allergi-
oille ja monelle muulle. Suolistomme omien suolistomikrobien tukeminen
maitohappobakteereilla on siis hyvinkin perusteltua.
Paljonko hyviä maitohappobakteereita sitten on hyvä nauttia? Jälleen
kerran, sopivasti. Määrää tärkeämpää on kuitenkin bakteerikantojen kor-
kea laatu; aktiivisuus, kiinnittymiskyky suoliston eri kohtiin sekä toden-
nettu turvallisuus.
PARHAAT VATSAN LEPYTTÄJÄT NYT YHDESSÄ KAPSELISSA
Pietarsaaressa toimiva Valioravinto on tuonut terveystuotekauppoihin uut-
ta ajattelutapaa edustavan ravintolisän ruuansulatushäiriöihin. EnzyLact
sisältää neljä ruuansulatusentsyymiä ja kolme hyvää maitohappobaktee-
rikantaa yhdessä kapselissa.
Sopiva määrä tärkkelystä, proteiinia, rasvaa ja laktoosia pilkkovia
entsyymejä auttaa ruuansulatusta prosessin alkupäässä mahalaukussa
ja ohutsuolen alussa. Kolme aktiivista ja mahahapoilta suojattua maito-
happobakteerikantaa tukevat elimistöämme suoliston loppuosassa. Yksi
ennen ateriaa nautittu kapseli riittää. Kokeile ja ihastu tuotteen nopeasti
tuottamaan helpotukseen.