Jokainen matkalle lähtevä toivoo varmasti välttyvänsä mahavaivoilta.
Turistiripulia” tai muita vatsan toiminnan häiriöitä voi aiheuttaa usea
tekijä: nauttimamme ruoka ei välttämättä olekaan valmistus- tai säilytys-
tavaltaan niin hygieenistä kuin luulimme, ruoansulatusjärjestelmämme
bakteeristo ei ole sopeutunut paikalliseen bakteeristoon, käsiä ei muista
pestä ihan niin usein kuin kotona tai sitten vatsamme ärtyy vain siitä
syystä, että syömme erityyppistä ruokaa kuin normaalisti.
Myös liiallinen herkuttelu ja yli tarpeen syöminen voi laukaista maha-
vaivoja. Vatsa voi oireilla monin eri tavoin epämukavuuden tunteesta aina
MATKALLA TAI KOTONA – ILMAN MAHAVAIVOJA
Teksti: Tapani Lahti
Kaikki probiootit eli suoliston bakteeriston normaalia toimintaa edistävät aineet eivät ole samanlaisia. Toisilla on luonnostaan
paremmat toimintaedellytykset. Probioottihiiva on tällainen aine. Se on kuin maitohappobakteeri, koska se tuottaa maitohappoa,
mutta tämä ”terveyshiivaksi” kutsuttu probioottihiiva on tiettävästi ainoa, joka kestää kuumuutta, mahahappoja ja antibiootteja
paremmin kuin mikään muu probiootti.
voimakkaaseen ripuliin asti, mikä voi olla jopa terveydelle vaarallista. Jos
ripulointi on vaarallisen voimakasta ja pitkäkestoista, se aiheuttaa nes-
tehukan vaaran, jolloin pitää hakeutua lääkärinhoitoon. Muuten akuuttia
ripulia voi hoitaa itse nauttimalla runsaasti nesteitä. Kaikista toivottavinta
olisi, ettei vatsavaivoja ilmaantuisi ensinkään ja tässä yhteydessä probi-
oottihiivan vaikutusta on tutkittu laajalti.
Saccharomyces Boulardii on hiivaprobiootti, jonka ranskalainen mikro-
biologi Henri Boulard havaitsi vuonna 1923 mangostanihedelmien (Garci-
nia mangostana) ja litsien (Litchi chinesis) kuorista. Hän näki matkallaan
Kaakkois-Aasiassa paikallisten pureskelevan hedelmien kuoria ripulin ja
ruoansulatusongelmien häätämiseksi. Boulard huomasi hiivan suotuisat
vaikutukset ruoansulatusjärjestelmän bakteeritasapainon palauttamisessa
sekä sen hiivoille harvinaisen korkean lämmönsietokyvyn. Myöhemminkin
hiivaa on tutkittu runsaasti ja huomattu mm. sen antimikrobiset, antitok-
siiniset ja anti-inflammatoriset vaikutukset (Castagliuolo I, Riegler MF,
Valenick L, LaMont JT, Pothoulakis C (1999). Gedek BR (1999). Thomas
S, Przesdzing I, Metzke D, Schmitz J, Radbruch A, Baumgart DC (2009).)
TÄRKEÄ BAKTEERITASAPAINO
Tämä hiivaprobiootti on myös tiettävästi ainoa, joka kestää antibiootit,
koska se ei ole bakteeri vaan hiiva. Siitä on siis hyötyä myös antibioot-
tikuurin yhteydessä. Antibioottien käyttö vahingoittaa normaaleja suolis-
tobakteereja, kun taas maitohappoa tuottamattomien bakteerien määrä
lisääntyy. Oikea bakteeritasapaino pitää saavuttaa erityisesti antibiootti-
kuuriin jälkeen. Saccharomyces Boulardii ei imeydy muualle elimistöön
vaan pysyy ruoansulatuskanavassa.
Saccharomyces Boulardii toimii probioottina ruoansulatuskanavassa
auttaen sen bakteerikantaa normalisoitumaan. Kun sairauden mahdol-
lisuus on suljettu pois ja huono, häiriintynyt bakteerikanta ruoansula-
tuskanavassa aiheuttaa vatsan toiminnallisia häiriöitä, vatsan toiminta
kannattaa normalisoida hiivaprobiootin avulla.
Saccharomyces Boulardii -hiivaprobioottia on saatavilla kapseleina
kotimaisen Aboa Medican tuotevalikoimassa. Yksi kapseli sisältää 150mg
mangosteenimaitohappohiivaa. Kapselit ovat täysin kasviperäisiä ja lak-
toosittomia. Kapseleissa oleva mangosteenihedelmän maitohappohiiva on
lyofilisoitu eli pakastekuivattu. Pakastekuivauksessa aineesta poistetaan
neste nopeasti haihduttamalla, jolloin hiivan maitohappobakteerit säilyvät
elinkelpoisina. Akuuttiin tarpeeseen ja matkustettaessa kohteeseen, jossa
mahdollisuus turistiripulin saamiseen on suurempi, kannattaa ottaa 1 kap-
seli aamuin ja 1 illoin. Matkailijan kannattaa ottaa Saccharomyces Boulardii
-
valmistetta jo 5-7 päivää ennen matkaa sekä koko matkan ajan. Muussa
tapauksessa voi ottaa yhden kapselin päivittäin. Saccharomyces Boulardii
-
kapselit sopivat koko perheelle.