Page 20 - LT06_12_pohjaGrey

Basic HTML Version

20
Luontaistuntija 6
|
2012
Teksti: Marketta Wulff, proviisori
A-vitamiini tunnetaan parhaiten sen tärkeydestä silmille, limakalvoille ja hedelmällisyydelle.
A-vitamiini on näkynyt otsikoissa aina silloin tällöin. Vuosia sitten va-
roiteltiin maksalaatikon liikasyönnistä, koska seurauksena saattoi olla
riski saada liikaa rasvaliukoista A-vitamiinia. Viime aikoina A-vitamiini-
keskusteluissa ollaan huolestuneita päinvastaisesta; monilla suomalaisilla
epäillään olevan A-vitamiinin puutos.
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, josta monelle ensimmäisek-
si tulevat mieleen silmät ja niiden hyvinvointi. Myös hedelmällisyys ja
limakalvojen terveys liitetään helposti A-vitamiiniin. Nämä ovatkin vita-
miinin tunnetuimpia terveysvaikutuksia. Sen tehtävänä on myös hoitaa
ja vahvistaa ihoa sekä huolehtia vastustuskyvyn ylläpitämisestä. Kaikki
kasvaminen vaatii myös riittävästi tätä vitamiinia. Silmille ja hämäränäölle
A-vitamiini on tärkeä, koska sitä tarvitaan näköpurppuran eli rodopsiinin
tuottamiseen. Hämäränäkö on mahdollista vain näköpurppuran ansiosta.
A-VITAMIININ PUUTE
Kuiva ja hilseilevä iho voivat olla merkkejä A-vitamiinin puutteesta ja sa-
moin kuivat, tulehdusherkät limakalvot. Puute voi aiheuttaa myös heiken-
tynyttä kuulo-, maku- ja hajuaistia. Myös hämäräsokeus sekä alentunut
vastustuskyky saattavat kertoa A-vitamiinin puutteesta. Puutostilan oireita
ovat myös katkeilevat kynnet sekä elottomat ja kiillottomat hiukset.
KENELLE ERITYISESTI A-VITAMIINIA
A-vitamiini on erityisen tärkeä diabeetikoille, maha- ja suolistosairauksista
kärsiville, rasvojen imeytymishäiriötapauksissa sekä vegaaneille, alkoho-
listeille ja vanhuksille. Myös raskauden aikana tulee huolehtia riittävästä
A-vitamiinin saannista, mutta liikasaantia tulee varoa.
A-VITAMIINI RAVINNOSSA
Maksaruoat ovat parhaita A-vitamiinin lähteitä kotikeittiössä. Myös mu-
nankeltuaisissa ja maitotaloustuotteissa on A-vitamiinia. Kalanmaksaöljy
sisältää runsaasti sekä A- että D-vitamiinia.
Porkkana, keltaiset hedelmät ja punakeltaiset vihannekset sisältävät
karoteenia. Karoteeni on aine, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Beetakaroteeni on yksi tunnetuimmista karoteeneista.
YLIANNOSTUS
A-vitamiinin yliannostus on harvinaista. Krooninen myrkytystila voi syntyä
vasta useita kuukausia kestäneen useiden milligrammojen saannin tulokse-
na. Liikasaanti aiheuttaa voimakasta päänsärkyä, ummetusta, pahoinvoin-
tia ja oksentelua. Myös luuston haurastumista voi esiintyä.
A-VITAMIINIA RAVINTOLISÄNÄ
Bioteekin Super-A sisältää yhdessä kapselissa 900 mikrogrammaa A-vita-
miinia. Se on saatu kalanmaksaöljystä, joten se on luonnollista ja hyvin
imeytyvää. Super-A on korkealuokkainen ja turvallinen valmiste; sen val-
mistuksessa käytetyn kalanmaksaöljyn laadukkuus ja puhtaus tutkitaan
huolellisesti jokaisesta erästä.
A
A
RVOKAS
-VITAMIINI