6
Luontaistuntija 4
|
2012
KIRSIKKA-KURKUMIINI-KOMPLEX
SOLGARIN
HUIPPUOSAAMISTA
KURKUMA
Kurkuma kasvaa useissa Aasian maissa ja se on yksi käytetyimpiä maus-
teita intialaisessa ja thaimaalaisessa ruokakulttuurissa. Se kuuluu inki-
väärikasvien heimoon ja sen tärkeimpiä ainesosia ovat kurkuminoidit.
Kurkuman juurta on käytetty Intiassa yli 2500 vuotta ja se on yksi tärkeim-
mistä Ayurveda-lääkinnän rohdoskasveista. Kurkumaa ja sen ainesosia
tutkitaan nyt myös länsimaisen lääketieteen piirissä: esimerkiksi USA:n
kansallisen terveysviraston ohjelmassa on tällä hetkellä 68 tutkimusta,
joista osa on vielä kesken. Vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat muun mu-
assa kurkuman eri ainesosien vaikutukset tulehduksellisiin tapahtumiin.
Kurkumayrtti valittiin vuoden 2010 rohdoskasviksi Suomessa (Suomen
Terveystuotekauppiaiden Liitto ry).
Teksti: Timo Lehto, biokemisti, FT Kuva: Matton
Kirsikka-kurkumiini komplex -valmiste sisältää tämän
hetken tutkituimpia kasveja, kuten kurkumaa, kirsikkaa ja
mustapippuria, joissa yhdistyy vanha kansanlääkintäviisa-
us ja uusi tutkimustieto kasvisten, mausteiden ja yrttien
vaikutuksesta ihmisen fysiologiaan ja ravitsemukseen.