22
Luontaistuntija 4
|
2012
Teksti: Birgit Stenroos, fytonomi Kuva: Matton
VANHAN KANSAN VATSAROHDOT
– MARJAT JA PELLAVA TOIMIVAT HYVIN YHTEISTYÖSSÄ
Pellava-marjarouhe on varsinainen terveyspommi, jota kavahtavat niin ummetus kuin kohonnut verensokerikin.
Pellava ja marjat ovat hyväksi myös kolesterolin ja rasva-arvojen hallinnassa. Marjajauheet ovat korvaamaton lisä,
sillä niiden sisältämät aineet hoitavat suolistoa.
MARJAJAUHEITA SISÄLTÄVÄ PELLAVAROUHE
■
edistää suolen toimintaa
■
auttaa hallitsemaan kolesteroli- ja rasva-arvoja
■
sisältää tärkeitä omega-3-sarjan rasvahappoja
■
on ihanteellinen kuitulähde
■
säätelee verensokeria
■
edistää maitohappobakteerien kasvua
■
on merkittävä kivennäis- ja hivenaineiden lähde
■
tuo elimistöön lignaanin (kasviestrogeeni) ja marjojen rohtovaikutuksia.
METSÄN VÄRIKKÄÄT IHMEET
Rouhe, joka sisältää jopa 24 % marjoja – ruusunmarja, mustikka, tyrni ja
karpalo – tehostaa elimistön myrkynpoistomekanismeja ja vahvistaa puo-
lustus- ja puhdistusjärjestelmää. Marjarouheet tuo pellavalle ratkaisevaa
lisäarvoa: mahan ja suoliston toiminta paranee ja bakteerien kiinnitty-
minen suoliston pintaan voi estyä. Marjoja voi syystäkin kutsua metsien
värikkääksi ihmeeksi ja luonnon omaksi lääkevarastoksi.
Karpalo, ruusunmarja, tyrni ja mustikka sisältävät mm. terveydelle tär-
keitä flavonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, jotka voivat mm.
estää ja hillitä tulehdus- ja allergisia reaktioita, sydän- ja verisuonisairauk-
sien kehittymistä ja vähentävät oireita niveltulehduksissa ja nivelrikossa.
Ne voivat myös suojata silmän verisuonia ja jopa osittain korjata niiden
vaurioita. Marjoja kannattaa syödä myös niiden sisältämien vitamiini-
ja hivenainevarantojen vuoksi. Mustikka, karpalo, tyrni ja ruusunmarja
sisältävät mm. kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, rautaa,
C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja.
TUTKITTUA MARJATIETOA
*
Mustikka
sisältää paljon E- ja C-vitamiinia. Sen sisältämien flavonoidien,
antosyaanien, arvellaan vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn.
*
Tyrnimarjat
sisältävät runsaasti C-vitamiinia, yli kolme kertaa enemmän
kuin appelsiini, lisäksi tyrnin siemenöljy on todettu hyväksi kuivalle ja
atooppiselle iholle.
*
Karpalossa
oleva väriaine tanniini, proantosyanidiini, hillitsee tulehduk-
sia. Karpalo voi parantaa mahan ja suoliston toimintaa, hoitaa virtsateitä,
lisätä hyvää kolesterolia ja estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen
solun seinämiin. Karpalo saattaa ehkäistä jopa antibiooteille vastustusky-
kyisten bakteerien aiheuttamia tulehduksia.
*
Ruusunmarjassa
on runsaasti C- ja E-vitamiinia ja polyfenoleita, jotka
suojaavat viruksilta ja bakteereilta.
SUOMALAISET SAAVAT KESKIMÄÄRIN LIIAN VÄHÄN KUITUA
Runsaasti marjajauheita sisältävässä pellavansiemenrouheessa on monia ter-
veysvaikutteisia aineita: kuidut, lima-aineet, lignaanit, kivennäisaineet, kuten
magnesium ja kalium, hivenaineita piitä sekä C-vitamiinia ja flavonoideja.
Yhdistelmärouheessa on kuituja peräti 18 %, mikä edistää vatsan
toimintaa. Suomalaistutkimuksen mukaan pellavansiemenrouhe lieventää
ärtyneen suolen oireita paremmin kuin lääkevalmisteessa käytetty psyl-
lium. Lähes kolmannes pellavansiemenestä on kuitua, mistä neljäsosa on
liukenevaa. Moneen muuhun kasviin verrattuna liukenevien kuitujen mää-
rä on korkea. Kuidut ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan normaalille
toiminnalle. Ravintokuitua pitäisi saada 25–35 g/päivä, mutta suomalaiset
saavat sitä vain n. 22 g/päivä. Riittävän kuitupitoisen ravinnon on todet-
tu ehkäisevän ummetusta, ja se on tärkeää myös mm. verenpaine- ja
sepelvaltimotaudissa, ylipainoisuudessa, kohonneessa verensokerissa,
sappikivitaudissa, maha- ja pohjukkaissuolihaavassa ja ärtyvän suolen
oireyhtymässä.
PELLAVANSIEMENLIMA SUOJAA SUOLISTOA
Pellavansiemenen pintakuoren alla on runsas limasolukerros. Pellavan-
siemenen liukenevien kuitujen sisältämät polysakkaridit imevät itseensä
tehokkaasti vettä. Turvotessaan ne muodostavat limaa, joka suojelee
mahasuolikanavan pintakerrosta. Liukenevat kuidut ovat suolen normaa-
lille bakteerikannalle hyvää ravintoa. Hyvälaatuiset bakteerit pääsevät
kasvamaan edistäen suoliston terveyttä.
Pellavansiemenrouheen kuiduista 2/3 on liukenemattomia. Ne sitovat
suolen sisällä itseensä vettä ja yhdessä lima-aineiden kanssa lisäävät
paksusuolen sisältöä. Ulostusmassan suuretessa ulostusrefleksi laukeaa.
Pellavansiemenrouhe myös lisää lievästi suolen motorista toimintaa.