8
Luontaistuntija 3
|
2013
VOIKO SUKLAA
OLLA TERVEELLISTÄ JA
SALLITTUA HERKUTTELUA ?
Raakasuklaa on ollut trendi- ja terveystietoisten ihmisten sallittujen herk-
kujen listalla jo pitkään. Voiko suklaa oikeasti olla terveellistä – ja mitä
eroa terveellisellä raakasuklaalla on kaupan tavalliseen suklaaseen?
Suklaa on aivoille parasta ruokaa, sillä kaakaopavuissa on todella
paljon erilaisia ravintoaineita. Kaupan suklaalevyillä on kuitenkin hyvin
vähän tekemistä oikean suklaan kanssa, kertoo superruoka-asiantuntija
Jaakko Halmetoja.
Perinteisen suklaan ongelma on se tapa, jolla kaakaopavuista tehdään
suklaata. Kun kaakaopapuja käsitellään korkeissa lämpötiloissa, suuri osa
alkuperäisen pavun rakenteista tuhoutuu ja terveyshyödyt katoavat.
Tavallisessa suklaassa on prosessoituja öljyjä, valkaistua sokeria,
maitojauhetta ja monenlaisia lisäaineita, jotka ovat elimistölle haastava
yhdistelmä. Ne saattavat nostaa tulehdustasoja ja aiheuttaa iho- ja mak-
saongelmia. Sokeriryöppy kyllä antaa hetkellisesti hyvän olon, mutta fiilis
tulee samalla vauhdilla alas.
HURJA MÄÄRÄ RAVINTOAINEITA
Raa’assa kaakaossa on niin suuret määrät muun muassa vitamiineja, mi-
neraaleja, aminohappoja ja antioksidantteja, että suurin osa terveellisinä
pidetyistä ruoka-aineista jää kakkoseksi. Esimerkiksi antioksidantteja on
noin kymmenen kertaa enemmän kuin vaikkapa mustikassa, ja vitamiini-
en määrä on samaa luokkaa kuin sitrushedelmissä.
Ainoa tapa pitää ravintoaineet mukana kyydissä on valmistaa suklaata
ilman korkeita lämpötiloja, jolloin lopputuloksena on raakasuklaata.
Mielialan kohottajana ja piristäjänä raakasuklaa toimii paljon tasa-
painoisemmin kuin tavallinen suklaa. Siinä on runsaasti mielialaa kohot-
tavia aineita, kuten esimerkiksi serotoniinia, Halmetoja kertoo.
Mitä enemmän alkuperäisiä raaka-aineita ja mitä vähemmän niin
sanottua turhaa tavaraa suklaa sisältää, sitä terveellisempää se on.
SUPERSUKLAATA
Yksi tärkeä asia on vielä selvittämättä: miltä raakasuklaa maistuu, jos
siihen ei saa lisätä sokeriakaan?
Tottakai suklaaseen pitää saada makeutta. Siihen ei kuitenkaan tar-
vita valkaistua sokeria, vaan suklaan voi makeuttaa esimerkiksi hunajalla
tai ruokosokerilla, neuvoo suklaa-alkemistinakin tunnettu Jaakko.
Raakasuklaata voi ostaa valmiina kaupasta, mutta kuten monen muun-
kin purtavan kohdalla, parempaa saa usein tekemällä itse. Kotikeittiössä
suklaaseen voi myös lisätä mielin määrin erilaisia mausteita ja muitakin
superruokia, kuten esimerkiksi maca-jauhetta ja gojimarjoja.
-
Teen itsekin aika usein suklaata kotona. Aikaisemmin käytin paljon mo-
nimutkaisia raaka-aineita, mutta nyt suosikkireseptiini tulee vain hyvää
kaakaota, hunajaa, aitoa vaniljaa, maca-jauhetta ja lucuma-jauhetta.
NÄIN VALMISTAT RAAKASUKLAATA
Tällä reseptillä valmistat 25 jääpalan kokoista suklaakonvehtia
4
dl kaakaovoita raastettuna
reilu ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä
reilu ruokalusikallinen juoksevaa kotimaista luomuhunajaa
1
dl kaakaojauhetta (tai murskattuja
kaakaonibsejä/kokonaisia kaakaopapuja)
reilu teelusikallinen maca-jauhetta
1
dl lucuma-jauhetta
1
dl cashew-pähkinöitä murskattuna
1)
Aseta syvä kulho lämpimään vesihauteeseen (lavuaariin tai
hellalla olevaan kattilaan).
2)
Laita kulhoon kaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy ja
anna niiden sulaa nestemäisiksi. Sekoita joukkoon hunaja.
3)
Lisää kulhoon kaakaojauhe, maca-jauhe ja lucuma-jauhe ja
sekoita, kunnes seos on tasaista ja juoksevaa. Lisää joukkoon
cashew-pähkinät.
4)
Kaada juokseva massa jääpalamuotteihin tai erillisiin
suklaamuotteihin.
5)
Jäähdytä suklaata pakastimessa noin 20-30 minuuttia, kunnes
se on kovettunut – ja nauti.
Voit maustaa suklaan cashew-pähkinöiden sijaan myös esim. gojimarjoilla,
vaniljalla, mulperimarjoilla, chilijauheella tai vaikka hyppysellisellä laadu-
kasta suolaa. Kokeile myös muita raaka-aineita ja erilaisia yhdistelmiä.
Suklaa säilyy jääkaapissa tai pakkasessa useita viikkoja. Suklaa kan-
nattaa laittaa ilmatiiviiseen rasiaan tai peittää kelmulla, että kosteus ei
pääse vaikuttamaan koostumukseen.
Tämän reseptin lisäksi voit valmistaa raakasuklaata vielä helpommin
ostamalla lähimmästä Luontaistuntija-myymälästä CocoVin Raakasuklaan
valmistuspakkauksen – paketissa on mukana kaikki herkullisen raakasuk-
laan valmistukseen tarvittavat raaka-aineet, sekä muotit. Tätä helpom-
maksi raakasuklaan valmistaminen ei voi enää tulla.
Teksti: Viestintätoimisto Deski ja Sami Sundvik