Palveleva terveyskauppasi
9
JALKOJEN PISTELY, PUUTUMINEN JA HAJAMIELISYYS
VOIVAT OLLA OIREITA B12-VITAMIININ
PUUTOKSESTA
B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa
jopa polyneuropatiaa jota kutsutaan myös nimellä
monihermosairaus. Se on ääreishermoston sairaus,
jonka aiheuttaa jokin hermoja vaurioittava tekijä.
Yleisimmät syyt ovat sokeritauti, alkoholi, kilpirau-
hassairaudet, munuaisten vajaatoiminta ja vitamiini-
puutokset. Ensimmäiset oireet ovat yleensä alaraa-
joissa mm. pistelyä, puutumista, tunnottomuutta ja
särkyä, jonka jälkeen moni tuntee myös voimakasta
lihasheikkoutta.
Varsinkin iäkkäillä henkilöillä ja alkoholisteilla
B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa henkisen toimin-
nan häiriöitä mm. harhoja ja jopa hallusinaatioita. Oi-
reet voivat myös muistuttaa alkavaa muistisairautta,
mutta puutoksesta kärsivillä persoonallisuus ja kyky
huolehtia itsestään ja omista asioista ovat säilyneet
paremmin. Oireet voivat kuitenkin olla päivästä toi-
seen erilaisia.
Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola, Suomen
ravitsemushoitojen uranuurtaja on maininnut kirjas-
saan ”Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla”,
että muistihäiriöistä kärsivillä seerumin B12-vitamii-
nipitoisuus pitäisi aina määrittää, koska vähäinenkin
puutos voi aiheuttaa pahenevia muistihäiriöitä ja dep-
ressiota sekä myös pahentaa muista syistä johtuvan
dementian oireita. Ravitsemustieteessä on korostettu,
että B12-vitamiinin puutos tulee diagnosoida ja hoi-
taa välittömästi, sillä oireiden korjaantuminen riippuu
puutostilojen kestosta.
MISTÄ SAADA B12-VITAMIINIA?
B12-vitamiinia ei ole juurikaan kasvikunnan tuotteissa,
mutta poikkeuksena voi mainita hiivan, hapankaalin ja
jotkut levävalmisteet mm. spiruliinan. Näistä aineista
riittävä saanti voi olla kuitenkin varsin vaikeaa ja lisäksi
imeytyminen voi olla erittäin vähäistä. Ei välttämät-
tä riitä, että syö muutaman lusikallisen hapankaalia
päivässä. Myös hiivaa sisältävät valmisteet aiheuttavat
monille suolisto-ongelmia. Spiruliina ym. levät voivat
taas olla monille liian eksoottinen ruoka-aine jokapäi-
väiseen ruokapöytään.
Parhaita B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa, mu-
nuainen, kala ja liha sekä maitovalmisteet. Näidenkin
ruoka-aineiden runsas käyttö ei välttämättä takaa,
että B12-vitamiinipitoisuus elimistössä olisi riittävä.
Moni on myös vähentänyt pakosta tai omasta halus-
taan meijerituotteiden sekä runsaan lihan käyttöä.
B12-vitamiinin tarve korostuu myös tietyissä eri-
koistilanteissa. Näitä ovat mm. laktoosi-intoleranssi,
keliakia, raskaus, imetys, sairaus- ja toipilasaika,
stressi, kova fyysinen rasitus, yksipuolinen ravinto,
pitkäaikainen paasto, dieetti ja laihdutuskuurit, eh-
käisypillerien käyttö, runsas alkoholinkäyttö ja epä-
säännölliset elämäntavat. Nykyään varsinkin lisään-
tyneet ruoka-aineyliherkkyydet ja suoliston tulehdus-
tilat voivat aiheuttaa B12-vitamiinin heikentynyttä
imeytymistä.
UUSI VAHVA NESTEMÄINEN B12-VITAMIINIVALMISTE
Terveyskaupoista löytyy monia hyviä ravintolisiä
B12-vitamiinin puutokseen tai sen ennaltaehkäisyyn
sekä riskiryhmiin kuuluville. On tabletteja, suihkeita ja
uutteita. Nestemäisten valmisteiden tiedetään imey-
tyvän suun limakalvoilta tabletteja paremmin. Uusin
tulokas on Biomedin B12-tipat, jotka sisältävät suuren
määrän (2000 mikrogrammaa) syanokobalamiinia / 1
ml päivä-annoksessa. Tuote on hinta-laatusuhteeltaan
erittäin edullinen ja miellyttävä käyttää. Raikas mansi-
kanmakuinen neste sisältää 50 päivän annoksen. Kysy
lisää lähimmästä Luontaistuntija-myymälästä!
Birgit Stenroos, fytonomi
B12-VITAMIINI ON TÄRKEÄÄ
MUISTILLE JA HERMOSTOLLE
Syanokobalamiinista eli B12-vitamiinista on viime aikoina kohistu paljon, eikä syyttä. Sen puutos on selvästi yleisempää kuin ennen.
Aiemmin se yhdistettiin enimmäkseen vanhusten vitamiiniksi, anemiaan sekä pelkkää kasvisravintoa käyttäville vegaaneille. B12-vita-
miini on toki välttämätön punasolujen normaalille kehitykselle ja hemoglobiinin muodostukseen, mutta sen puute ei aiheuta pelkästään
anemiaa vaan monenlaisia hermostollisia häiriöitä ja tuntohäiriöitä. Nykyään B12-vitamiinin tarpeen tärkeyttä korostetaan myös raskaana
oleville ja imettäville sekä laktoosi-intoleranssin, keliakian, stressin ja yksipuolisen ruokavalion yhteydessä sekä runsaan alkoholin käytön
ja laihdutuskuurien aikana.