18
Luontaistuntija 2 | 2014
PELLAVANSIEMENÖLJY
Pellavansiemenöljy sisältää enemmän omega-3-ras-
vahappoja kuin mikään muu kasviperäinen lähde.
Jopa n. 50–60 % pellavaöljyn rasvahapoista on ome-
ga-3-sarjan alfalinoleenihappoa. Se on välttämätön
rasvahappo, jolla tiedetään olevan merkittäviä ter-
veysvaikutuksia. Pellavansiemenöljyssä on lisäksi
runsaasti omega-6 ja -9-rasvahappoja sekä A-, C-, E-,
B1- ja B2 -vitamiineja. Muista ravinteista mainittakoon
sinkki, magnesium, fosfori, kalium ja kalsium.
Ravintorikkautensa ansiosta pellavansiemenöljyn on
todettu olevan monella tavalla terveydelle hyödyllistä:
-
Omega-3-rasvahappoa käytetään monissa tuleh-
dusreaktioissa mm. munuais-, iho- ja niveltulehduksissa.
-
Pellavaöljyllä on hyvä vaikutus ihon terveyteen
ja se voi olla avuksi esim. aknessa ja auringon poltta-
missa. Öljy edistää myös hiuksien ja kynsien kasvua.
-
Sydän- ja verisuoniterveyttä pellavansiemenöljy
voi ylläpitää esimerkiksi laskemalla huonon koles-
Sinikka Pakeman, kliininen ravintoterapeutti
PELLAVA –
MONIPUOLINEN
LUONNON LAHJA
TERVEYDELLE
Pellavansiementä on käytetty jo tuhansien
vuosien ajan Välimeren kulttuureissa sekä
ravintona että parannuskeinona. Tämän vaa-
timattoman kasvin arvostus on ajan kulues-
sa levinnyt ympäri maailmaa. Vanhat perin-
teet ovat jatkuneet nykypäivään saakka, ja
tieteelliset tutkimukset ovat auttaneet ym-
märtämään paremmin pellavan monipuoli-
sia hyötyjä. Omassa työssäni kliinisenä ra-
vintoterapeuttina pellavarouhe ja -öljy ovat
olleet ja tulevat olemaan voittamattomia
apukeinoja asiakkaitteni hoidossa.
terolin määrää veressä sekä laskemalla verenpainetta.
-
Pellavansiemenöljyn on todettu tukevan myös
limakalvojen terveyttä sekä hermoratojen tehokasta
toimintaa.
MITEN PELLAVANSIEMENÖLJYÄ KÄYTETÄÄN?
Pellavansiemenöljyä ei saa kuumentaa, koska silloin
se härskiintyy ja muuttuu epäterveelliseksi. Öljyä voi
ottaa sellaisenaan tai sekoittaa lautasella lämpimään
ruokaan kuten puuroon, keittoon ja vihannesten jouk-
koon tai jugurttiin, pirtelöihin ja salaatinkastikkeisiin.
Säännöllinen käyttö takaa terveellisten rasvahappojen
saannin sekä niistä koituvat hyödyt.
Kun öljy puristetaan pellavansiemenistä, jää jäljel-
le murskattu siemenen osa. Pellavarouhe on helppo-
käyttöinen, sillä sen ravintoaineet voidaan hyödyntää
helpommin kuin kokonaisista siemenistä, jotka täytyy
rikkoa ennen käyttöä esim. kahvimyllyssä.
Pellavarouhe sisältää erinomaista kuitua, sekä
vesiliukoista että liukenematonta. Pellavansiemenen
kuitu yhdessä kaurakuidun kanssa ovat mitä parhaim-
pia kuituja terveyden näkökulmasta katsottuna.
-
Pellavansiemenen kuidun hyödyt suolen toimin-
nalle on ymmärretty jo kautta aikojen. Kuitu lisää ja
pehmentää ulostemassaa. Näin akuutti ummetus ja
sen myötä monet pitkäaikaiset ummetuksen tuomat
terveysongelmat vähenevät luonnollisesti. Kuitu aut-
taa myös eliminoimaan haitallisia aineita elimistöstä
ollen näin tehokas detoksifikaation apukeino.- Pel-
lavarouheen sisältämä kuitu auttaa vähentämään
huonoa kolesterolia ja on siten hyväksi sydämelle ja
verisuonille.
-
Laadukkaita kuituja sisältävä ravinto auttaa pai-
non hallinnassa, koska kuitupitoinen ravinto antaa
kylläisyyden tunteen pitkäksi aikaa.
-
Pellavarouhe sisältää myös runsaasti proteiinia
ts. useita välttämättömiä aminohappoja. Proteiini li-
sää pellavarouheen terveysvaikutuksia mm. verenso-
kerin ja insuliinin tasapainottamisen, lihasten kasvun
tehostamisen sekä muiden aminohappojen valmis-
tuksen tehostamisen kautta.
-
Pellavansiemenen lignaanit muuntuvat elimistös-
sä yhdisteiksi, joilla on todettu olevan hormoneja ta-
soittava vaikutus. Parhaillaan näitä pellavansiemenen
terveysvaikutuksia tutkitaan kuumeisesti.
MITEN PELLAVAROUHETTA
JA PELLAVANSIEMENIÄ KÄYTETÄÄN?
Pellavarouhe on käyttövalmis sellaisenaan. Sitä voi
lisätä puuron joukkoon, leivonnaisiin, mysleihin, ju-
gurtteihin ja marjoihin. Kokonaiset pellavansiemenet
tulee liottaa ennen käyttöä ja ne on pureskeltava
huolella. Toinen vaihtoehto on jauhaa pellavansieme-
net myllyllä. Kokonaisiin pellavansiemeniin verrattuna
pellavarouhe takaa helpoimmin kaikkien ravintoainei-
den saannin ja hyödyntämisen.
PELLAVA ON AITOA, REHELLISTÄ,
KOTIMAISTA RAVINTOA
Pellavansiemenen sanotaan olevan yksi maailman ra-
vintorikkaimmista ruoka-aineista. Se on luonnollinen
ja terveellinen lisä ruokavalioon ei siis lisäravinne.
Suomessa pellavaa viljellään myös luomuna ja koti-
maisia tuotteita on hyvin saatavilla terveyskaupoissa.
-
Ammattini puolesta ja henkilökohtaisessa ruoka-
valiossani olen säännöllisesti käyttänyt suomalaisia
pellavatuotteita ja todennut ne tehokkaiksi osana
terveellistä ruokavaliota.