8
Luontaistuntija 2
|
2013
Lähes joka maankolkassa lisääntynyt stressaava ja kiireinen elämäntyyli
sekä epäterveellinen ruokavalio aiheuttavat elimistön happamoitumista.
Happamoituminen taas voi aiheuttaa liikalihavuutta, väsymystä, suolisto-
ongelmia, ”aivosumua”, masennusta sekä monenlaisia kolotuksia ja kipu-
ja. Olet saattanut kokeilla jo kaikenlaiset dieetit, karppaukset ja paastot.
Muutama kilo on ison työn takana saada pois, mutta äärettömän helppo
saada takaisin. Happo-emästasapainon merkitys sekä terveydelle että
laihduttamiselle on äärimmäisen tärkeä. Ruokavalio on kaiken A ja O,
mutta helppo tapa vähentää elimistön happamuutta on lisätä lehtivihreää
jokaiseen päivään.
HAPPO-EMÄSTASAPAINO
Happo-emästasapaino on elimistön oma säätelymekanismi. Sillä on kes-
keinen osa monissa kehon toiminnoissa mm. aineenvaihdunnassa. Liian
happamassa suolistossa ravinnosta saatavien tärkeiden ravinteiden ja ki-
vennäisaineiden imeytyminen heikkenee. Happo-emästasapaino huolehtii
myös siitä, että veren pH arvo pysyy vakaana asteikolla 7,35–7,45. Jos
tähän arvoon tulee kymmenesosayksikön poikkeama suuntaan tai toiseen,
on se hengenvaarallista.
Vain harvalla on nykyään ihanteellinen happo-emästasapaino. Elinympä-
ristömme on täynnä happoja ja niitä kartuttavat mm.
•
Heikentynyt ravinnonlaatu sekä huonontuneet
ruokailutottumukset
•
Ilmansaasteet ja erilaiset kemikaalit
•
Nautintoaineet, kuten alkoholi, tupakka, kahvi, musta tee
ja virvoitus- ja energiajuomat
•
Runsas lääkkeiden käyttö
•
Vähäinen liikunta tai toinen ääripää, liikaa elimistöä
rasittava urheilu ja treenaus
Suomalainen ruokavalio on hyvin happovoittoinen. Syödään paljon liha- ja
viljatuotteita, sokerilla höystettyjä maitotaloustuotteita, juodaan runsaasti
kahvia jne. Elimistö pystyy itse hyvin pitkälle taistelemaan happoja vas-
taan ja tasapainottamaan tilannetta, mutta siitä on omat seurauksensa.
Elimistö "lainaa" emäksisiä aineita mineraalivarastoista, kuten luustosta,
hiuksista, kynsistä, ihosta, rustoista ja muista kudoksista, ja ajan mittaan
ne alkavat haurastua ja voida huonosti. Elimistö suojaa veren pH-tasapai-
noa mm. keräämällä rasvaa varastoidakseen happamia kuona-aineita ja
myrkkyjä. Ylipaino ei siis aina johdu rasvasta vaan happamuudesta.
Teksti: Birgit Stenroos, fytonomi
PARANNA HAPPO-EMÄSTASAPAINOA JA
VÄHENNÄ KEHON MYRKKYKUORMAA
–
NÄIN ONNISTUT MYÖS LAIHDUTTAMAAN
ÄLÄ OLE HAPAN!
LEHTIVIHREÄN VAIKUTUKSET
Lehtivihreää sisältävillä kasveilla on runsaasti terveysvaikutuksia. Niiden
avulla lisäät elimistön emäksisyyttä ja hyvinvointia sekä puhdistat kehoa
myrkyistä ja kuona-aineista.
Vehnänoras on yksi lehtivihreän parhaimpia lähteitä ja useiden tutki-
musten mukaan vehnänorasmehu on ihmisen tuntemista nesteistä kaik-
kein runsasravintoisinta. On verrattu, että seitsemän kiloa tuoretta veh-
nänorasta vastaa ravintoarvoltaan sataakuuttakymmentä kiloa parhaita
vihanneksia. Sitä voidaan sanoa varsinaiseksi ravinnepankiksi. Vehnänoras
tunnetaan tehokkaana suolistossa olevien myrkkyjen poistajana. Se tehos-
taa myös muuta kehon myrkynpoistoa vähentäen raskasmetallien kuten
elohopean, lyijyn, kadmiumin ja alumiinin myrkyllisiä vaikutuksia.
Chlorella on makean veden levä, joka myös sisältää huiman määrän
ravinto-aineita. Chlorellan nimi tulee sen valtavasta klorofylli- eli lehtivih-
reäpitoisuudesta. Tämä levä sisältääkin enemmän lehtivihreää grammaa
kohti kuin mikään kasvi maapallolla. Chlorella vilkastuttaa aineenvaih-
duntaa ja tuhoaa paksunsuolen haitallisia bakteereita. Se imee itseensä
myrkkyjä suolistosta ja edistää normaalia peristalttista liikettä, jolloin mm.
vatsantoiminta helpottuu. Se myös suojelee maksaa ja rauhoittaa vatsaa.
Spirulina on sinivihreä mikrolevä, jota pidetään planktonkasveista ra-
vintorikkaimpana. Sen proteiinipitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin
lihassa, kalassa tai soijassa. Myös spirulina sisältää runsaasti lehtivihreää,
tehostaa aineenvaihduntaa, puhdistaa haitallisia myrkkyjä kehosta. Monet
saavat sen avulla hillittyä ruokahalua ja makeanhimoa.
TOP 3
Näiden kolmen kasvin koostumuksessa on tiettyjä eroja. Kullakin on sel-
laisia vaikuttavia aineita ja vaikutuksia, joita toiselta puuttuu. Yhdistämällä
nämä kolme päästään lähelle täydellisen ravinnon tavoitetta.
Biomedin Green-kapseleilla pidät helposti 25:n päivän kuurin joka
auttaa virkistymään, hoikistumaan ja puhdistumaan näillä lehtivihreän
täyttämillä kasveilla.
Biomedin vihertuotteiden raaka-aineet ovat korkealuokkaisia, mm.
orasmehu valmistetaan suomalaisesta luomulaatuisesta spelt-vehnän-
oraasta.