12
Luontaistuntija 2
|
2013
S
uolistoflooralla, joka muodostuu ihmisen, bakteerien ja ulkoisten te-
kijöiden vuorovaikutuksesta, on keskeinen merkitys ihmisen tervey-
delle. Suolistobakteeriston muodostuminen saa alkunsa syntymästä
(
synnytyskanavan mikrobeista) ja jatkuu imetysaikana (äidinmaidon myö-
tä) sekä sen jälkeisinä vuosina. Lopullisen flooran muotoutuminen kestää
useita vuosia.
LAPSENA KAIKKI ON NIIN KAUNISTA
Imeväisten suolistofloorasta suurin osa on aluksi laktobasilleja ja bifido-
bakteereita, jotka yhdessä muodostavat jopa 80 % koko bakteerifloorasta.
Ne ovat todella hyviä bakteereita ja pääasiallisessa vastuussa suoliston
terveyttä ylläpitävästä fermentaatiosta. Imetyksen lopettamisen jälkeen
niiden määrä vähenee niin, että laktobasillien ja bifidobakteerien aktii-
vinen osuus kokonaisfloorassa vähenee (ROBERFROID, 2000) ja niiden
tilan valtaavat mädättäjäbakteerit sekä suolisto- ja virtsatietulehduksia
aiheuttavat kolibakteerit (E. coli).
KANNETTAVA ”KAATOPAIKKA”
Aikuisena suolistoflooran sisältämien bakteerien keskinäiset suhteet vaih-
televat sen mukaan, millaisessa ympäristössä elää ja millaista ruokaa
syö. Kun maitohappoa muodostavien laktobasillien (Lactobacillus sp.) ja
bifidobakteerien (Bifidobacterium sp.) elinolosuhteet huononevat, haital-
listen mikrobien ja mädättäjäbakteerien määrät lisääntyvät. Vähitellen
suolistosta voi tulla ongelmajätettä sisältävä viemäri.
OHUTSUOLESTA SE LÄHTEE
Suolistofloora kehkeytyy mahan ja paksusuolen välisessä vyöhykkeessä,
ohutsuolessa, jonka myötä floora muuttuu asteittain gram-positiivisten
bakteerien muodostamasta populaatiosta gram-negatiivisten bakteerien
muodostamaan ekosysteemiin.
Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium lactis ovat gram-po-
sitiivisia. Ne pystyvät tuottamaan laktoneja (ei laktoosia), kuten mm.
maitohappoa, etikkahappoa ja propionihappoa. Nämä laktonit estävät
mädättäjäbakteerien toimintaa, koska niille tietyt karboksyylihapot, kuten
maitohappo ja etikkahappo, ovat haitaksi. Propionihappo tehoaa myös
hiivoihin. Kolibakteerit, (Escerichia coli), Salmonella, Helicobacter pylori,
syanobakteerit ja spirokeetat sen sijaan ovat gram-negatiivisia.
Näiden kaikkien eliöiden keskinäinen suhde vaihtelee suoliston eri
kohdissa. Tämän sanotaan kuuluvan luonnollisena osana mikro-organis-
mien itsesäätelyyn. (KELLER, 1998).
SEKAISIN BAKTEEREISTA?
Probiooteista tiedetään juuri nyt enemmän kuin koskaan ennen. Vielä
viime vuonna uskottiin, että jogurttijuomat parantaisivat ruoansulatusta
tai että monien eri bakteerilajien sekoittaminen toisiinsa olisi tehokas
tapa nauttia maitohappobakteereita. Näille käsityksille ei kuitenkaan ole
löytynyt riittäviä perusteita.
Eniten tutkittuja ja tunnettuja ovat Lactobasillus- ja bifidobakteerit.
Näiden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on kiistattomampi kuin minkään
muun suolistomikrobin. Nykyisin ymmärretään, että juuri näiden kahden
avulla voidaan muodostaa riittävä gram-positiivisten bakteerien muo-
dostama laktonipitoinen perusta, jota muut suolistomme hyvät bakteerit
myötäilevät luonnostaan.
PREBIOOTTI
Prebiooteiksi kutsutaan suolistoflooraa vahvistavaa ravintoa. Lactobacil-
lusten ja bifidobakteerien tarvitseman ravinnon sisältämien polysakkari-
dien, kuten pektiinin ja inuliinin, josta käytetään myös nimitystä frukto-
oligosakkaridi, merkitystä suolistoflooralle osoittaa se, että annos inuliinia
voi muuttaa suolistoflooraa oikeaan suuntaan pienelläkin annoksella. Jopa
yksi vuorokausiannos inuliinia voi nostaa suoliston Lactobacillus- ja bifi-
dobakteerien osuuden 20 %:sta 80 %:iin, muiden mikrobien ja hiivojen
osuuden vastaavasti vähentyessä. Inuliini on kasvien tuottama sokerin
varastomuoto, joka ei pilkkoudu eikä imeydy vereen ihmisen ruoansula-
tuksesta. Siksi se pystyy huoltamaan hyvää suolistoflooraa.
80%
Lactobasillusta ja 20% Bifidobakteereita on suhde, joka auttaa
muuttamaan suolistoflooraa suuntaan, joka se on ollut lapsuudessamme.
Vain bifidobakteeri pystyy vapauttamaan inuliinista oligofruktoosia, joka
on Lactobacillukselle tärkeä prebiootti.
PROBIOT 8020 täyttää nämä vaatimukset auttaessaan rakentamaan
luonnollisen perustan suoliston ekosysteemille ja sisältäessään juuri niitä
suolistolle suostuisia mikrobeja, (Lactobasillus 80%, Bifidobacterium 20%),
joita suolistossamme pitäisi olla enemmän.
Tuote kuuluu hyvin varustettujen Luontaistuntijat-myymälöiden valikoimiin.
Ihmisen paksusuoli sisältää mutkikkaan mikrobiaalisen ekosysteemin. Vaikka maha
ja ohutsuoli ovat käytännössä lähes bakteerittomia, on paksusuolen loppuosan
bakteeripitoisuus tähtitieteellinen. Tämä näkyy siinäkin, että ohutsuolen syöpään
sairastuu vuosittain noin 200 ihmistä, kun sen sijaan paksusuolen syöpään sairas-
tuvia on kymmenen kertaa enemmän.
UUSI ALKU MAITOHAPPOBAKTEEREILLA
PROBIOOTIT UUSIKSI
Teksti: Tapani Lahti