Uusmaalainen_2025

7 kerros savea ja sen alla kymmeniä metrejä turvetta, joten rakentaminen vaatii paljon paalutusta eikä alueella voida käyttää isoja koneita peltotöissä. Tilakierroksen jälkeen pääsimme juttelemaan Hollannin nuorten tuottajien (NAJK) edustajan kanssa. Heillä on paljon samanlaisia huolenaiheita kuin Suomessakin tilojen jatkamisesta sekä tuottajien aktiivisuuteen liittyen. Seuraavan päivän ensimmäinen kohde oli Tuin de Es puutarhatila. Tilalla on puutarhatuotannon lisäksi sosiaalihuollon toimintaa. Tilalla työskentelee vanhuksia ja henkisistä haasteista kärsiviä henkilöitä vapaaehtoisina. Työskentelemällä tilalla he kokevat pääsevänsä takaisin osaksi yhteiskuntaa ja pääsevät kokemaan merkityksellisyyttä. Hollannissa on noin 1300 tilaa, joilla on sosiaalihuoltotoimintaa. Tila on oma luomusupermarketti, jossa myydään omien tuotteiden lisäksi paikallisia sekä ulkomaisia tuotteita. Tilan omistajuusmalli on normaalista poikkeava, sillä tilan omistajat järjestivät vuonna 2012 tilaa ostaessa osakeannin myymällä 250 osaketta. Osakkeenomistajien on mahdollista saada joko osinkoja tai osallistua yhteiselle sadokorjuuillalliselle. Suurin osa omistajista on valinnut osallistumisen yhteiseen ruokailuun. Kuulimme tilalla myös paikallisen tuottajajärjestön ZLTO:n edustajan esityksen Alankomaiden maataloudesta. Esityksessä oli paljon samoja haasteita kuin meillä Suomessa, mutta myös eroavaisuuksia. Heillä 10 vuoden sisällä 50 % tiloista tulee lopettamaan ja tilamäärä putoaa 25 000:een. Yksi heidän suurimmista huolenaiheistaan on se, miten tuotteille saada lisää hintaa, jotta korkeat kulut saadaan katettua. Katseet on suunnattu Euroopan markkinoille ja tuotteiden arvonlisän kerryttämiseen. Päivän toinen vierailukohde oli Natuurlijkt tomaat. Tilalla kasvatetaan kasvihuoneissa tomaatteja, kurkkua ja paprikaa. Tila aloitti 80 vuotta sitten eläintilana ja omistajan isä rakensi ensimmäisen kasvihuoneen. Nyt kasvihuonealaa on 30 000 neliötä. Tila siirtyi luomutuotantoon vuonna 2016. Tilalla työskentelee 7 henkilöä ympäri vuoden ja sesonkiaikoina palkataan lisätyövoimaa. Kasvihuoneiden lisäksi tilalla on 4,5 ha peltometsätaloutta, jossa kasvatetaan erilaisia pähkinä- ja hedelmäpuita sekä vihanneksia. Lisäksi heillä on liikuteltava kanala. Tila jatkojalostaa omia tuotteita esim. tomaattikastikkeiksi. Jatkojalostus alkoi alun perin kriisistä, kun Saksan raja suljettiin bakteeritaudin vuoksi ja tomaattien vienti pysähtyi. Tilalla on oma luomukauppa, jossa on omien tuotteiden lisäksi myynnissä paikallisia sekä ulkomaisia tuotteita. Päivän päätteeksi suuntasimme Bredan kaupunkiin, jossa osallistujilla oli mahdollisuus osallistua olutmaisteluun tai viettää vapaata aikaa kaupungilla. Retken viimeisenä päivänä suuntasimme Grotten van Kanne luolille Belgiaan. Siellä tutustuimme luolastoon, joka on syntynyt, kun kalliosta on louhittu kalkkikiveä rakennusmateriaaliksi. Pääsimme näkemään miten kalkkikivi on muodostunut ja miten sitä on aikoinaan louhittu. Pääsimme myös näkemään, miten luolissa kasvatetaan ruokasieniä. Luolastossa kypsytetään myös olutta, jota pääsimme maistelemaan kierroksen aikana. Luolavierailun jälkeen kävimme lounaalla Maastrichtissa, jossa meillä oli myös hetki aikaa tutustua kaupunkiin ennen kuin suuntasimme Düsseldorfiin, josta lensimme takaisin kotiin. Kokonaisuudessaan matka oli todella monipuolinen ja pääsimme näkemään ja kokemaan paljon neljän päivän aikana. Saimme myös osallistujilta hyvää palautetta matkasta. Hankkeessa on suunnitteilla vielä toinen ulkomaanmatka kesälle/syksylle 2026, joten kannattaa seurata hankkeen somekanavia ja uutiskirjettä! TEKSTI: MIRKA NIEMELÄ, JÄRJESTÖAGRONOMI, MTK-UUSIMAA KUVAT: MIRKA NIEMELÄ Tutustumassa Bij Booij juustolaan Kelluvan maatilan navettavierailu eskusteluja Hollannin nuorten tuottajien (NAJK) edustajan kanssa nuorten asioista.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==