Uusmaalainen_2024

27 MTK-Itä-Uusimaan puheenjohtaja Nina Tervo kertoi, että idea tapahtumaan syntyi yhdistyksenjohtokunnassa. ”Halusimme juhlistaa suomalalaista ruoantuotantoa ja tuottajaa, sekä tuoda iloa ja kevennystä arjen keskelle”. Koronapandemian ja Ukrainan sodan tuomat huolet taustoittivat tarvetta järjestää mukavaa tapahtumaa jäsenistölle. Sadonkorjuuetkojen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin viime syksynä, ja esimerkiksi esiintyjä ja paikka kiinnitettiin jo silloin. Esiintyjäksi pyydettiin Aki Samuli, jolla itselläänkin on maatila Pukkilassa. Aki oli heti mukana tapahtuman tekemisessä. Tapahtumapaikan tuli olla tilanteeseen sopiva ja omata A-oikeudet valmiiksi. Porvoon Vanha Navetta sopi tapahtumapaikaksi erinomaisesti ja bonuksen tapahtumapaikkaan toi suomalaisuutta, sekä lähiruokaa nostavat arvot. Haasteita kohdattiin yhteistyökumppaneita, street food – myyjiä etsiessä. Koska tapahtumaa järjestettiin ensimmäistä kertaa, aluksi ei osattu sanoa montako lippua tapahtuma myy. Se tiputti osan yhteistyökumppaneista pois. Mukaan saatiin kuitenkin kolme hyvää myyjää, joiden teltoilla kävi tauoilla kova kuhina. Itä-Uudenmaan johtokunnan jäsenet olivat täysillä mukana tapahtuman ideoinnissa ja toteutuksessa. Aktiivista talkooväkeä saatiin myös johtokunnan ulkopuolelta, eikä kenellekään jäänyt liian isoa vastuualuetta. Lipunmyynti avattiin ensin oman yhdistyksen jäsenistölle, ja sen jälkeen kaikille. Lippuja myyttiin koko tapahtumaan noin 200. Tilan kapasiteetti on parisataa ihmistä, joten tapahtuman suosioon oltiin erittäin tyytyväisiä. Tanssilattia täyttyi heti alkuillasta ja kaikkialla näytti olevan hymyileviä ihmisiä. Liiton toimihenkilöiden ja puheenjohtajan kiertämän maakuntakierroksen aikana tuotiin esille myös yhdistyksille säätiön avustuksen haun Suomalaisen ruoan juhlintaa Porvoossa MTK- Itä-Uusimaan sadonkorjuuetkot järjestettiin Porvoon Vanhalla Navetalla 19. heinäkuuta. Tapahtuma keräsi juhlijoita noin 200 ja tunnelma oli katossa! mahdollisuutta. Itä-Uusimaaltakin aiotaan sitä hakea, kun lopulliset kustannukset saadaan laskettua. Avustusta käytetään esimerkiksi kattamaan bändistä ja tilavuokrasta tulleita kuluja. Yhdistysten kannattaakin hakea avustusta, sillä sen avulla saa hyvin katettua tämän kokoluokan tapahtuman kustannuksia. Itä-Uudenmaan yhdistyksen vinkit muille yhdistyksille on tarttua jäsenistön ja johtokunnan ideoihin ja toiveisiin rohkeasti, ja koota hyvä porukka järjestämään tapahtumia. Tapahtumien järjestämisessä kannattaa huomioida vuodenaika, jotta tapahtuma osuisi mahdollisimman monelle otolliseen aikaan. Järjestämisessä kannattaa olla myös hyvissä ajoin liikkeellä, jotta mahdolliset yhteistyökumppanit voi kiinnittää aikaisin. Tapahtumia kannattaa järjestää, sillä ne tuovat vastinetta jäsenmaksulle, sekä nostattavat yhteishenkeä. Lisäksi tämän kaltaiset tapahtumat kiinnostavat myös kuluttajia, jolloin suomalaisen ruoantuottajan sanoma näkyy myös heille. REETTA KEISALMI, KESÄTYÖNTEKIJÄ, MTK-UUSIMAA KUVAT: REETTA KEISALMI

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0NTUwMw==