Maitotalous 4/2025

Lähes unohdettu perinne on herätetty henkiin. Kööpenhaminan yliopiston ja DTU:n tutkijat ovat yhteistyössä Michelin-ravintola The Alchemistin kanssa luoneet uudelleen reseptin, muurahaisilla tehdyn jogurtin. Se on aiemmin levinnyt osiin Turkkia ja Balkania. Resepti on yksinkertainen: neljä elävää metsämuurahaista lämpimään maitoon, yksi yö muurahaiskeossa ja seuraavana päiväTutkijat ja kokit tekevät jogurttia muurahaisilla nä maito on muuttunut jogurtiksi. iScience-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan muurahaiset kantavat maitohappo- ja etikkahappobakteereja, jotka käynnistävät käymisen. Samaan aikaan muurahaisten oma muurahaishappo edistää ominaista happamuutta ja luo bakteereille oikeat olosuhteet. ”Muurahaisten ja niiden bakteerien välinen vuorovaikutus muuttaa maidon jogurtiksi”, kertoo Kööpenhaminan yliopiston apulaisprofessori Veronica Sinotte. Yhteistyö The Alchemistin kanssa on johtanut uusiin kokeisiin, kuten muurahaisjäätelöön ja muurahaismascarponeen. Tutkijat toivovat, että muurahaisista peräisin olevat mikrobit voivat inspiroida myös muita tulevaisuuden ruokia. Le Gruyèresta juustojen maailmanmestari Klassinen sveitsiläinen Le Gruyère AOP juusto valittiin 13.11.2025 maailman parhaaksi juustoksi, kun se kilpaili kotikentällään 37. World Cheese Awards (WCA) gaalassa Bernissä. Palkintogaala järjestettiin ensimmäistä kertaa Sveitsissä. Maailman suurin juustokilpailu houkuttelee osallistujia suurista meijereistä pieniin käsityöläisiin tuottajiin kuudelta mantereelta. Kisaajia oli 46 maasta ja voittaja löytyi ennätyksellisen suuren 5 244 juuston joukosta. Bergkäserei Vorderfultigenin 18 kuukautta kypsytetty Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial voitti maailmanmestarin tittelin. Tuomarit korostivat erityisesti juuston kiteistä rakennetta ja ”liemikuution kaltaista umamin” makua. Johtaja Pius Hitz oli paikalla vastaanottamassa palkinnon. ”Tämä on suuri kunnia meidän kaikille työntekijöillemme ja olemme voitosta ylpeitä. Nyt meidän täytyy keksiä, miten juhlimme tätä”, hän sanoi. Tämän vuoden kilpailuun tuli uusi tulokas, Es La Leche -palkinto, joka juhlistaa hyvän maidon ja sen takana olevien tuottajien merkitystä. Ensimmäisen palkinnon saivat Ricardo Outeiro ja Xesús Mazaira Varela Airas Monizista työstään kestävän maatalouden ja hyvälaatuisen maidon parissa. Espanjaksi ”Es la leche” tarkoittaa kirjaimellisesti ”Se on maitoa”. Slangissa ilmaisu voi tarkoittaa ”Se on fantastista”. Palkinnosta tulee pysyvä osa WCA -palkintogaalaa. Juustoportti voitti kolme pronssimitalia Sveitsin World Cheese Awards- kilpailussa. Palkittuja juustoja olivat Brandy-pähkinäjuusto, Vuohen Grand Reserve ja Viinitarhurin juusto. Lähde: Juustoportti Oy Juustoportille triplapronssia 25

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==