Maitotalous 3/2025

Milloin aloitit työsi ÅCAlla ja millaisia tehtäviä työhösi kuuluu? Ostmästare och avdelingchef lukee työsopimuksessani. Aloitin työt ÅCAlla 1.9.2024. Vastaan meijerin juustonvalmistuksesta sekä juustolan toiminnoista ja tuotannonsuunnittelusta. Meitä on kahdeksan henkilöä juustolassa, joista kaksi on meijerialan koulutettua. Tyypillisesti aamu alkaa klo 6 prosessissa. Ajamme aamuhuuhtelut laitteiden läpi ja ensimmäinen maito mene kattilaan klo 6.40 ja siitä se päivä alkaa. Olen asiantuntija uutuustuotteissa sekä meijerin kehittämistehtävissä ja luottamusmiehenä työsuojelutoimikunnan jäsen. Miten päädyit meijerialalle? Kun en päässyt maanviljelijäksi ja eläinlääkärin opinnot olivat pitkät, jäi sitten vaihtoehdoksi toisen isoäidin ammatti meijerialalla. Nivalan Osuusmeijerin voiosastolla oli ensimmäinen kesätyöni vuonna 1983. Talvet olin lomittajana. Karjatalouskoulun kävin talvella 1984. Kesät Juustomestariksi ja luottamusmieheksi Ahvenanmaalle Juha Lundström aloitti työnsä ÅCA:lla viime vuoden syyskuussa. Hän vastaa meijerin juustonvalmistuksesta sekä juustolan toiminnoista ja tuotannonsuunnittelusta. Myös MVL:n luottamusmiehen tehtävät siirtyivät Juhalle keväällä edellisen luottamusmiehen Marjut Holm-Wirtasen jäätyä eläkkeelle. Liiton toiminta on Juhalle tuttua ennestään. Töitä tosin riittää, sillä kaksikielisyys tuo omat kommervenkkinsä asioiden ymmärretyksi saatettaviksi. -84 ja -85 olin meijerillä töissä. Aloitin opinnot Hämeenlinnan meijerioppilaitoksessa syksyllä 1985. Juustolaharjoitteluni tein vuonna 1986 Kuusamon Osuusmeijerillä emmentaljuuston keitolla. Silloin ei ollut mitään automatikkaa: kaikki tehtiin käsin ja piti muistaa tarkalleen lämmöt, lisäykset ja ajat. Vuonna 1987 tein harjoittelun apulaisjuustomestarina Ranuan meijerissä. Valmistumiseni jälkeen vuonna 1988 menin Pudasjärvelle Kotijuustola Kollajaan juustomestariksi. Niemitalon leipäjuusto oli silloin suurin juustola, meitä oli siellä 40 henkilöä töissä. Sitten tuli puhelu Hämeenlinnan Osuusmeijeriltä ja Ismo Lintula osti minut maidon pakkauksen työnjohtajaksi. Olin iltatöissä pessyt ja pakannut uusilla Shikokuilla, joten tiesin koneet. Vuona 1991 piti lähteä Ouluun työnjohtajaksi kylmävarastoon ja pakkaamoon, kun isäni kuoli ja kotiväki Nivalassa tarvitsi apuani. Myöhemmin on tullut tehtyä kehitysprojektiluontoisia töitä Vaalan Juustolalla, Kaustisen Osuusmeijerillä, Hautaniemen Juustolalla ja Riitan Herkulla. Turun Valiolla olin raejuustolla ennen sen siirtymistä Seinäjoelle. Jokiosilla olin MTT:llä (nykyinen Luke) tutkimusmestarina maito-, mehu- ja kasvipuolen jalosteissa kymmenisen vuotta. Suoritin AMK agrologi hevostalousopintoja koskaan valmistumatta, kun aloitin työni Ahlmanin koulun säätiön palveluksessa tuntiopettajana sekä juustomestarina. Vuonna 2011 perustettiin Arctic Milk ja aloitin juustomestarina yrityksen palveluksessa. Tätä sirkusta kesti vuoden 2023 konkurssiin saakka. Osa yrityksen toiminnoista jatkui Porlammin meijerin alla hetken. Hain muita töitä ja lähes yhdeksän kuukautta kestäneen rekryprosessin jälkeen pääsin ÅCA:n palvelukseen. Millaista on työskennellä Ahvenmaalla? Työkielenä on ruotsi, mutta kun on seitsemän eri kielitaustaista ihmistä, niin sekakieltä kyllä välillä puhutaan. Noin kolmisen kuukautta alkuun pää oli lukossa, sitten ruotsin kieli alkoi sujumaan. Suurin haaste on ohjelmisHAASTATTELU Tarja Rauhala Esittely 18 Maitotalous 3/2025

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==