kantonissa ja tuottaa sähköä miljoonalle ihmiselle. Jatkoimme matkaamme lähellä Luzernia sijaitsevaan Emmi Kaltbachin luolakypsyttämöön. Se on perustettu vuonna 1953. Nykyään luolia on yli kahden kilometrin verran ja ne on nimetty Sveitsin kantonien mukaan. Luolakypsyttämö on osa Sveitsin Emmi-konsernia ja siellä työskentelee noin 60 henkeä. Luolan olosuhteet ovat luonnolliset ja pystyimme sen aistimaan, sillä seinillä kasvoi sammalta ja hometta. Maatilavierailu Lauantaina vierailimme Thomas Ruchin maatilalla Weinfieldissä Thurgaun kantonissa. Tila on lypsytila, jossa on myös monipuolista peltoviljelyä. Lehmien keskituotos on 36 litraa vuorokaudessa eli 12 000 litraa vuodessa. Meijerille maitoa toimitetaan 7000 litraa joka toinen päivä. Maidossa on rasvaa 4,25 %:a ja proteiinia 3,5, %:a ja maidosta maksetaan 74 senttiä litralta. Lehmillä on vapaa pääsy laitumelle, ruokintaan ja lypsylle. Maatalous Sveitissä on kannattavaa ja sitä arvostetaan. Saavuttuamme Winterthuriin tutustuimme Jumi Käseshopin monipuoliseen maailmaan. Isäntämme kertoi yrityksen synnystä ja kehityksestä, ja pääsimme maistamaan yrityksen tuotteista koostettua juusto- ja lihapöytää. Viimeisenä vierailukohteena oli City-juustola Zürichissä. Juustola toimii ravintolan yhteydessä, ja siellä valmistetaan erilaisia juustoja. Pääsääntöisesti juustot käytetään omassa ravintolassa, mutta ylijääneet juustot myydään. Päätösillallisen nautimme Aare-joen laaksossa sijaitsevassa Habsburgin linnassa. Linnassa voi tutustua Habsburgien suvun historiaan ja keskiaikaiseen arkkitehtuuriin. Matkamme Sveitsiin oli unohtumaton kokemus, joka tarjosi vierailukohteiden lisäksi upeita maisemia ja rentouttavia hetkiä. Matkustaminen bussilla oli rentoa ja mukavaa, ja saimme samalla ihailla Sveitsin hienoja ja kauniita maisemia. Alpit kohosivat ympärillämme, ja järvet kimalsivat kuin timantit auringonpaisteessa. Haluamme kiittää loistavaa matkaopastamme Peter Dörigia, joka suunnitteli tämän monipuolisen matkan ja saimme syvällistä tietoa vierailukohteistamme ja Sveitsistä. ▪ Cityjuustolan maistiaislautanen. Luolakypsyttämössä. Juustovalmistusta Emmentaler näyttöjuustolassa. Jumi Käseshopin juustoja. 29
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==