SJY:n opintomatka Sveitsiin Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys järjestää joka toinen vuosi opintomatkan. Tänä vuonna matka suuntautui Sveitsiin 14.-18.5.2025. Mukaan lähti 18 innokasta yhdistyksen jäsentä, ja reissu oli täynnä ikimuistoisia hetkiä ja ammatillista oppia. TEKSTI Anni Alakotila KUVAT Anni Alakotila, Matti Hautakangas, Daniel Steinhauser Keskiviikkona lensimme Helsingistä Zürichiin, josta siirryimme bussilla Muriin ja majoituspaikkaamme Caspar Muri -hotelliin. Reissun ajan meillä oli käytössä sama bussi ja ammattitaitoinen kuljettaja Daniel, joka kuljetti meidät turvallisesti kohteesta toiseen. Vierailut luostariin, tislaamoon ja juustomeijeriin Torstain ohjelman aloitimme viini- ja hedelmätarhojen keskellä sijaitsevassa vuonna 1150 perustetussa Kartause Ittingerin luostarissa. Oppaamme kertoi mielenkiintoisia tarinoita munkkien elämästä ja heidän tavoistaan. Luostarivierailun jälkeen matkamme jatkui Appenzeller Alpenbitter -tislaamoon. Siellä tutustuimme 42 erilaista luonnon yrttiä ja maustetta sisältävään alkoholijuomaan. Tislaamossa työntekijöiden hyvinvointi on etusijalla, ja he voivatkin käydä nauttimassa lounaan kotona perheensä kanssa. Tämän saimme todeta, sillä osuimme paikalle juuri lounasaikaan eikä paikalla ollut meidän lisäksemme muita kuin oppaamme. Kolmas vierailukohteemme oli Züger Frischkäse AG. Se on 340 työntekijän perheyritys ja Sveitsin suurin yksityinen juustomeijeri. Juustolan valikoima sisältää nykyisin raejuustoa, mascarponea, ricottaa, rahkaa, filona-tuorejuustoa, grillijuustoa ja voita. Noin 40 % tuotteista menee vientiin. Pääsimme katsomaan Mozzarellan valmistusta koagulaattorilla. Koko prosessi on automatisoitu ja sillä voidaan valmistaa muitakin tuotteita kuin Mozzarellaa. Vesivoimalaitos ja luolakypsyttämö Perjantaina suuntasimme kohti Alppeja Emmentalerin laakson kautta. Matkalla pysähdyimme Affolternin kylässä Emmentalerin näyttöjuustolaan, jossa saimme seurata juustonvalmistusta ja nähdä Emmentalin valmistusta. Matkamme jatkui kohti Kraftwerke Inner Krichenin vesivoimalaitosta. Teimme opastetun kierroksen vuoren sisällä sijaitsevassa voimalaitoksessa, joka sijaitsee Aarejoen latvoilla Bernin Kuvassa Tuija Peltomäki, Juha Kerojoki, Petri Eskelinen, Antti Alavuotunki, Annika Öhberg, Riikka Piispanen, Matti Hautamäki, Jaana Jääskeläinen, Tiina Ovaskainen, Marina Kupila, Ilkka Laine, Juhani Ylikauma, Vesa-Pekka Honkanen, Peter Dörig, Kirsi Junkkarinen, Anni Alakotila, Minna Laine ja Paula Virolainen. 28 Maitotalous 2/2025
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==