D-VITAMIINI
Viime vuosina on julkaistu lukui-
sia tutkimuksia D-vitamiinista.
Se edistää esimerkiksi immuuni-
järjestelmän toimintaa ja sillä on
positiivisia vaikutuksia myös li-
hasten ja hampaiden hyvinvoin-
tiin. Kesäisen auringonpaisteen
lisäksi saamme D-vitamiinia ras-
vaisesta kalasta, kuten makrillis-
ta ja lohesta. Myös maidossa ja
kananmunissa on jonkin verran
D-vitamiinia.
➻
Vinkki: Syö säännöllisesti
makrillia, silliä, sardiineja tai
lohta eri muodoissa.
MAITOHAPPOBAKTEERIT
Yli 70 prosenttia immuuni-
järjestelmästämme sijoittuu
mahalaukkuun ja suolistoon.
Siksi probiooteilla ja suolistoys-
tävällisillä bakteereilla on suuri
merkitys terveydelle. Bakteereja
voidaan kutsua probiooteiksi
silloin, kun niiden vaikutus
suoliston bakteeriflooraan on
selkeästi osoitettu. Probioottien
tulee myös selvitä hengissä
koko matka lautaselta suolis-
toon asti. Probiootteja on mai-
totuotteissa, hedelmäjuomissa,
hapatetuissa vihanneksissa ja
maitohappopitoisessa herassa,
kuten Molkosanissa.
➻
Vinkki: Syö joka päivä
jotakin hyviä bakteereita
sisältävää!
BEETAGLUKAANIT
Kaura sisältää paljon beetaglu-
kaaneja, jotka ovat vesiliukoisia
kuituja. Ne laskevat koleste-
roliarvoa, tasaavat verensoke-
ria ja ovat sydänystävällisiä.
Norjassa beetaglukaaneihin
liittyvää tutkimusta on tehty 30
Monet ruoka-aineet sisältävät
elimistön puolustuskykyä
vahvistavia ainesosia. Näitä
ruokia kannattaa syödä usein.
vuoden ajan. Uusi tutkimus on
osoittanut, että beetaglukaa-
nien säännöllinen nauttiminen
vähentää influenssaan sairastu-
misen riskiä. Beetaglukaaneja
voi ostaa myös ravintolisänä.
➻
Vinkki: Syö kaurapuuroa tai
kauraryynejä päivittäin!
ALLISIINI
Valkosipulia on käytetty lääkin-
tään yli tuhannen vuoden ajan.
Se sisältää allisiinia eli rikkiyh-
distettä, joka suojaa kasvia tu-
holaisilta. Valkosipulia syövälle
ihmiselle allisiinilla on antisepti-
nen vaikutus. Brittitutkimuksen
mukaan valkosipuliuutetta 12
viikon ajan nauttineilla henkilöil-
lä oli 60 prosenttia alhaisempi
vilustumisen riski kuin kontrolli-
ryhmässä olleilla henkilöillä.
➻
Vinkki: Valkosipulia voi
syödä myös tablettimuodossa
ilman jälkihajua.
SINKKI
Sinkki on yksi tärkeimmis-
tä ravintoaineistamme ja se
vaikuttaa kehoomme monin eri
tavoin. Se esimerkiksi edesaut-
taa immuunijärjestelmämme
normaalia toimintaa. Sinkki
imeytyy suolistossa huonosti,
mikä vaikeuttaa sen riittävää
saantia. Paras sinkin lähde on
liha, mutta myös siipikarja ja
maitotuotteet sisältävät sinkkiä.
➻
Vinkki: Jos et syö lihaa,
saat sinkkiä täysjyväviljasta,
pähkinöistä ja siemenistä.
SELEENI
Seleeni on kivennäisaine,
jota saamme ravinnostamme
harvoin riittävästi. Sinkin tapaan
myös seleeni vaikuttaa kehoon
monella tavoin ja parantaa
immuunijärjestelmän toimintaa.
Kaikki äyriäiset sisältävät paljon
sinkkiä ja seleeniä, joten niitä
kannattaa syödä usein. Seleeniä
on myös sisäelimissä, siipikarjan
lihassa ja pähkinöissä.
➻
Vinkki: Syö äyriäisiä ja päh-
kinöitä useita kertoja viikossa.
L-TEANIINI
L-teaniini on aminohappo, joka
edesauttaa kehon luonnollisen
interferoni-proteiinin muodos-
tumista. Interferoni puolustaa
soluja virusten hyökkäyksiltä.
L-teaniinia on teessä, joten
juo teetä pari kuppia
päivässä. Teessä on myös
runsaasti flavonoideja.
➻
Vinkki: Juo pari kuppia
teetä päivässä.
VITAMIINIT JA
KIVENNÄISAINEET
Hedelmät ja vihannekset ovat
täynnä tärkeitä vitamiineja, ki-
vennäisaineita ja ravintokuituja.
Keskeisimpiä näistä ovat betaka-
roteeni, C-vitamiini, B-vitamiinit
ja mineraalit, kuten kalsium ja
rauta. Lykopeeni antaa punaisen
värin tomaateille, paprikalle ja
vesimelonille, ja roosan värin
greipille. Tummanvihreissä
vihanneksissa, kuten parsakaa-
lissa, viherkaalissa ja pinaatissa,
on superhyödyllistä karoteenia.
Valitettavasti syömme vihannek-
sia ja hedelmiä aivan liian vähän
suosituksiin nähden.
➻
Vinkki: Jos et syö 5–6 an-
nosta hedelmiä ja vihanneksia
päivässä, on paikallaan nauttia
muutamia lisäravinteita.
Terästä vastustuskykyäsi
luonnollisesti
12
LiveLife
4/2014