Page 12 - LT03_12_pohjaGrey

Basic HTML Version

12
Luontaistuntija 3
|
2012
Teksti: Jaakko Halmetoja ja Sami Sundvik Kuva: Matton
Kookospalmu
– puu joka tarjoaa kaiken elämälle tarpeellisen
Kookospalmun uskotaan olevan lähtöisin Etelä-Aasiasta. Kookospalmu
kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla alueilla, mutta nykyään sitä vil-
jellään Aasiassa (Filippiinit, Intia, Sri Lanka, Indonesia), Keski- ja Etelä-
Amerikassa (Meksiko, Brasilia) ja Afrikassa (suurimmat tuottajat ovat
Mosambik, Tansania ja Ghana).
Kookospähkinä tunnetaan ravitsevana ja vahvistavana kasvina, ja
kookospalmun eri osia on käytetty tuhansia vuosia kansanlääkinnässä.
Perinteisesti kookosta on käytetty esimerkiksi astmaan, keuhkoputken-
tulehdukseen, vilustumiseen, kuumeeseen, haavoihin, palovammoihin,
mustelmiin, heikkouteen, pahoinvointiin ja kuukautiskipuihin. Myös mo-
dernissa lääketieteessä on vahvistettu monien edellä mainittujen vaivojen
lievittyminen kookoksella.
Länsimaalaisille varmasti tunnetuin kookospalmun lopputuote on koo-
kosöljy. Kylmäpuristettua luomulaatuista kookosöljyä ei tule kuitenkaan
sekoittaa marketin hydrogenoituun, folioon pakattuun kookosrasvaan.
Tällä ”munkkirasvalla” ja laadukkaalla kookosöljyllä on melkoisen vähän
tekemistä keskenään.
Kookosöljyn ominaisuuksia
Kookosöljy sisältää yli 90 % raakoja, tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka ovat
tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Kookospähkinät omaavat
eniten terveyttä edistäviä ominaisuuksia, kun ne ovat nuoria. Kylmäpuris-
tetun kookosöljyn sisältämien keskipitkäketjuisten rasvahappojen (mm.
lauriinihappo), tiedetään omaavan antibakteerisia ja antiviraalisia omi-
naisuuksia. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa
ja tukevat sen vuoksi painonhallintaa.
Rasvahapot koostuvat erimittaisista hiiliatomiketjuista, joiden ympä-
rillä on vetyatomeja. Hiiliketjun pituus määrittää suuren osan rasvan omi-
naisuuksista. Kookosöljy koostuu pääasiassa tyydyttyneistä rasvahapoista,
mutta nämä rasvahapot ovat lähinnä keskipitkiä (8-12 hiiliatomin mittai-
sia). Esimerkiksi lihan tyydyttyneet rasvahapot ovat yleensä pituudeltaan
14–24 hiiliatomia. Lyhyempiketjuiset rasvahapot vaativat vähemmän ener-
giaa ja entsyymejä ruoansulatukselta, minkä vuoksi kookosöljy soveltuu
mainiosti energianlähteeksi esimerkiksi urheilijoille.
Neitsyt-kookosöljyn erottelu tapahtuu matalassa lämpötilassa ja me-
kaanisella puristusmenetelmällä. Tällä tekniikalla noin 55 % neitsytöljystä
saadaan talteen. Neitsytöljystä erotellaan jäännösvesi ja paperisuodatti-
men avulla kiinteät hiukkaset. Suljetussa astiassa öljyn säilymisaika on
jopa kaksi vuotta. Neitsytöljy on suhteellisen kallista verrattuna kaupan
hydrogenoituun "tavalliseen kookosrasvaan", koska sen valmistamiseen
kuluu huomattavasti enemmän työvoimaa ja aikaa.
Kookosöljyn käyttö
Kookosöljyllä on lukuisia käyttötarkoituksia – kookosöljy kestää korkeita
lämpötiloja, ja se soveltuu sen vuoksi erinomaisesti paistamiseen. Kooko-
söljy on yksi raakasuklaan perusraaka-aineista ja sopii erinomaisesti kor-
vaamaan hiilihydraatteja karppaajan ruokavalioon. Kookosöljyä voidaan
käyttää myös osana ns. paleo- eli kivikautista ruokavaliota.
Kookosöljylle löytyy käyttöä myös kylpyhuoneessa – tuote sopii loista-
vasti ihon- ja hiustenhoitoon. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on täysin
lisä- ja säilöntäaineeton tuote, ja se sopii sen vuoksi erittäin hyvin myös
allergiselle iholle.
Kookosöljy on rakenteensa vuoksi erittäin hyvin säilyvää – tuote ei
vaadi kylmäsäilytystä, eikä se ole myöskään arka valolle – päinvastoin
kuin suurin osa muista rasvoista. Kookosöljy muuttuu juoksevaksi noin
+ 25 asteen lämpötilassa.