Kalaosaajan käsikirja

Kalaosaajan käsikirja 9 Kalan ilmastovaikutukset ja vastuullisuuden edistäminen Kalan ilmastovaikutukset vaihtelevat kalalajin, pyyntimenetelmän ja vesiviljelyolosuhteiden mukaan. Paikallisesti pyydetty ja kestävästi kasvatettu kala kuormittaa usein ilmastoa vähemmän kuin pitkän matkan kuljetettu tuontikala (Luke 2023). Kalan vastuullisuuden edistämiseksi voidaan tehdä muun muassa seuraavia toimenpiteitä: • Valitaan kestävästi pyydettyä kalaa ja hyödynnetään WWF:n ja vastuullisuussertifikaattien suosituksia. • Vähennetään hävikkiä hyödyntämällä koko kala – esimerkiksi ruodoista voidaan valmistaa liemiä. • Käytetään kypsennysmenetelmiä, kuten höyrytystä ja uunikypsennystä sekä raakakypsennystä, jotka ovat energiataloudellisia. Kun sekä ammattilaiset että kuluttajat tekevät vastuullisia valintoja, voidaan edistää kestävää kalataloutta ja vähentää kalatuotannon ympäristövaikutuksia. Kalan laatu ja vastuullisuus Eri proteiinilähteiden ilmastovaikutuksissa on suuria eroja. Suomesta pyydetty silakka on hiilijalanjäljeltään selvästi pienin, kun taas naudanlihan ilmastokuorma on moninkertainen muihin verrattuna. Yllä olevassa kuvassa vertaillaan eri proteiinilähteiden hiilijalanjälkiä. Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelma -hankkeen koulutusmateriaali.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==