Kalaosaajan käsikirja 8 Kalan laatu ja vastuullisuus Nämä sertifikaatit helpottavat vastuullisten valintojen tekemistä ja antavat varmuuden siitä, että kala on tuotettu kestävien periaatteiden mukaisesti. Kalan tuoreuden muodostuminen. • MSC (Marine Stewardship Council) myöntää sertifikaatin luonnonkalakannoista pyydetylle kalalle, joka on pyydetty kestävästi ja ekosysteemiä kunnioittaen (MSC n.d.). Lisätietoa: https://www.msc.org/fi/yrityksille/sinisen-msc-merkin-kaytto/opas • ASC (Aquaculture Stewardship Council) sertifioi vastuullisesti kasvatetun kalan, jonka tuotanto täyttää tiukat ympäristö- ja sosiaaliset kriteerit (ASC n. d.). Lisätietoa: https://asc-aqua.org/ business/our-label Lähde: Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelmahankkeen koulutusmateriaali. Vastuulliset kalavalinnat: WWF:n kalaopas, MSC- ja ASC-sertifikaatit Vastuullisuus on keskeinen tekijä kestävien kalavalintojen tekemisessä. Kuluttajien ja ammattilaisten on tärkeää tietää, mistä kala on peräisin ja millä menetelmillä se on pyydetty tai kasvatettu. WWF:n Kalaopas tarjoaa suosituksia kestävistä kalavalinnoista ja ohjaa kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Oppaassa kalat jaotellaan vihreään, keltaiseen ja punaiseen luokkaan, joista vihreä tarkoittaa vastuullisesti pyydettyä tai kasvatettua kalaa ja punainen vältettävää vaihtoehtoa (WWF 2024). MSC- ja ASC-sertifikaatit ovat luotettavia merkkejä kestävän kalastuksen ja vesiviljelyn standardeista:
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0MzgwNw==