Maitotalous_4_2024

MAITOTALOUS 4 | 2024 • 3 päätoimittajalta MARKKU SALOMAA Lehmä ei piittaa suhdanteista Suomen työmarkkinat eivät ole yhdestä puusta. Rakentaminen on perinteisesti ala, missä mennään äärilaidasta toiseen. Markkina voi kuumeta tai kylmetä hetkessä. On aikoja, jolloin uusia työmaita syntyy, osaavia työntekijöitä ei löydy ja kustannukset nousevat. Sitten – yhtäkkiä – tulee äkkijarrutus. Työmaat hiljenevät, alan ammattilaiset joutuvat työttömyyskortistoon. Ihmisten on syötävä päivittäin. Lehmä ei piittaa suhdanteista ja tuuttaa maitoa tasaiseen tahtiin. Tämä pitää maidontuottajat ja meijerit kiireisinä. Maitotaloustuotteet ovat tärkeä ja keskeinen osa suomalaista ruokapöytää. Tästä seuraa, ettei syklisen rakennusalan äkkikäännöksiä ole meijeripuolella. Vaikka asiat eivät tapahdu salamaniskusta, meijeriala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Suomalaiset tuotteet ovat korkealaatuisia. Terveyskäsitykset, kuluttajien toiveet ja ruokatrendit voivat vaihtua nopeasti. Tuotekehitys ja uusien tuotteiden lanseeraaminen on välttämätöntä, jotta alan tuotteet ovat haluttuja nyt ja tulevaisuudessa. Eurooppalainen kehityssuunta on, että lehmien määrä vähenee, tilakoko kasvaa ja tuotantolaitoksista tehdään yhä isompia. Tavoitteena on lisätä tehokkuutta ja kannattavuutta, mutta asialla on kääntöpuolensa. Meijerialan työllisyys on viime vuodet ollut erinomainen. Valitettavasti tilanne on heikentymässä. Kouvolassa Fazer lopetti maitopohjaisten tuotteiden valmistuksen ja siirsi valtaosan tuotannosta Ruotsiin. Myös Valio uudelleenorganisoi toimintaansa. Esimerkiksi Helsingin Pitäjänmäen ja Vantaan Vaaralan tuotanto ollaan ajamassa alas ja siirtämässä toisaalle. Muutokset saattavat siirtää työpaikkoja muualle, mutta kokonaistyöpaikkojen määrä vähenee. MVL:n jäsenkunnassa muutokset ymmärrettävästi herättävät huolta. Muutosneuvottelut ovat raskaita, luovat epävarmuutta ja vaikuttavat työhyvinvointiin. Alan myllerrys voi myös vaikuttaa opiskelijoihin. Meijeriala on perinteisesti nähty turvallisena ja hyvänä työllistäjänä. Päteekö tämä edelleen vai onko jokin peruuttamattomasti muuttumassa? Kun katsoo kristallipalloon, näkymä on sumea. Tulevaisuuden voi halutessaan nähdä hyvinkin synkkänä, mutta pessimisti ei välttämättä näe uusia mahdollisuuksia ja orastavia valonpilkahduksia. Suomalainen meijeriala turvaa kansallista ruokahuoltovarmuutta ja luo työpaikkoja ympäri Suomen. Tuotanto on ekologista, kunnioittaa perinteitä, perustuu meillä luontaisesti menestyviin raaka-aineisiin sekä vahvaan ammattiosaamiseen ja tuotekehitykseen. Ajat saattavat tuntua vaikeilta, mutta koska perusta on terve, parempaa on varmasti taas tulossa. Korna bryr sig inte om konjunkturer Finlands arbetsmarknad är inte skuren ur ett och samma stycke. Byggande är sedan gammalt en bransch som pendlar mellan ytterligheter: marknaden kan hettas upp eller svalna på ett ögonblick. Det kommer tider när nya byggnationer uppstår, kompetent arbetskraft inte finns att tillgå och kostnaderna stiger. Då – som från ingenstans – sker en tvärbromsning. Byggplatserna tystnar och branschens yrkesfolk tvingas skriva in sig som arbetslösa. Människor måste äta varje dag. Kor bryr sig inte om konjunkturer; de producerar mjölk i jämn takt. Detta håller mjölkproducenterna och mejerierna sysselsatta. Mjölkprodukter har en viktig och central plats på det finska matbordet. Tvärvändningar likt dem som sker i den cykliska byggbranschen förekommer därför inte i mejerisektorn. Ändå omvandlas och utvecklas mejeribranschen hela tiden, även om det inte sker genom oväntade, snabba förändringar. Finska produkter håller hög kvalitet. Hälsouppfattningar, mattrender och konsumentönskemål kan förändras snabbt. Produktutveckling och lansering av nya produkter är oundviklig, för att branschens produkter ska vara eftertraktade både nu och i framtiden. Ute i Europa ser vi att antalet kor minskar, medan gårdsstorleken ökar och produktionsanläggningarna blir allt större. Målet är att öka effektiviteten och lönsamheten, men denna utveckling har en baksida. Sysselsättningen inom mejeribranschen har varit utmärkt under de senaste åren. Tyvärr håller situationen på att försämras. Fazer har lagt ner tillverkningen av mjölkbaserade produkter i Kouvola, och flyttat största delen av produktionen till Sverige. Även Valio omorganiserar sin verksamhet: exempelvis kommer produktionen i Sockenbacka i Helsingfors och Fagersta i Vanda att läggas ned och flyttas. Förändringarna kanske innebär arbetsplatser på annat håll, men det totala antalet arbetsplatser minskar. Dessa förändringar väcker förståeligt nog oro i MVL:s medlemskår. Omställningsförhandlingar är tunga, skapar osäkerhet och påverkar välbefinnandet i arbetet. Tumultet i branschen kan också påverka de studerande. Arbete inom mejeribranschen har alltid ansetts tryggt och bra. Gäller detta fortfarande eller håller något oåterkalleligen på att förändras? Spåkulan ger en diffus bild. Vi kan välja att se framtiden som mycket dyster, men pessimisten kan lätt missa nya möjligheter och spirande ljusglimtar. Den finska mejeribranschen tryggar den nationella matförsörjningsberedskapen och skapar arbetsplatser runtom i landet. Produktionen är ekologisk, respekterar traditionerna och bygger på gedigen yrkeskunskap och produktutveckling samt på råvaror som naturligt går hem hos oss. Tiderna kan kännas svåra, men eftersom branschen vilar på en frisk och stark grund är jag förvissad om att vi snart har bättre tider framför oss.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0NTUwMw==