26 • MAITOTALOUS 4 | 2024 opiskelijat Matka oli kaikille ikimuistoinen ja ehdimme nähdä ja oppia paljon reissun aikana. Pidimme kovasti italialaisesta kiireettömästä ruokakulttuurista ja ihmisten avoimuudesta ja sosiaalisuudesta. Italialaisille hyvällä ruoalla on suuri merkitys. Terra Madren slow food -festivaaleilla saimme monipuolisesti tietoa mahtavasta italialaisesta ruokakulttuurista ja sen perinteisistä valmistusmetodeista. Vahvasti esille nousivat myös perinteiset valmistustavat sekä paikallisten ja lähituottajien tuottamat puhtaat ja lisäaineettomat raaka-aineet. Italialaisen keittiön kolme peruspilaria onkin alueellisuus, autenttisuus ja omavaraisuus. Kotimaisiin tuotteisiin verrattuna paikalliset juustot olivat usein voimakkaamman makuisia ja keskustelujen lomassa meiltä kysyttiinkin, miten voimme syödä ja tehdä niin ”mauttomia” juustoja. Meillä juusto tehdäänkin enemmänkin leivän kaveriksi, kun Italiassa ne toimivat luontevana osana ruokia ja ruoanlaiton ruoka-aineena. Oli myös mielenkiintoista tutustua paikalliseen jäätelöön, ja huomata kuinka suuri vaikutus tuoreilla raaka-aineilla ja lisäaineettomuudella on makuun. Söimmekin reissun aikana lähes joka päivä erilaisia jäätelöitä. Italialainen ruokakulttuuri ja perinteiset valmistusmenetelmät tutuiksi Sairion monimuotoryhmämme teki opintomatkan 24.-29.9.2024 Piemonten alueelle Italiaan. Matkaan lähti viisi oppilasta eripuolelta Suomea ja valvova opettaja Merja Leikkainen. Majoituimme hotellissa Torinon keskustan läheisyydessä. TEKSTI JA KUVAT MONIMUOTORYHMÄ A23 Kuvassa vasemmalta opettaja Merja Leikkainen, Juha-Matti Nevalainen, Jarkko Viitanen, Jemina Mynttinen, Roni Rantamäki ja Anne Valta.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjU0NTUwMw==