8
          
        
        
          
            Luontaistuntija 8
          
        
        
          |
        
        
          
            2013
          
        
        
          
            HYVÄ PAHA RASVA
          
        
        
          Teksti: Joni Laiho
        
        
          
            RASVA VAI RASVAHAPPO?
          
        
        
          Rasvat ja rasvahapot ovat arjessa sama asia. Käytännössä rasvahapot vain
        
        
          esiintyvät triglyseridi-muodossa eli ne ovat järjestyneet kolmen rasvaha-
        
        
          pon kimppuihin, joita pitää yhdessä glyserolimolekyyli. Vähän niinkuin
        
        
          kolmipiikkinen harava, jonka vartena on glyseroli ja haravanpiikkeinä
        
        
          rasvahapot.
        
        
          
            TYYDYTTYNEET JA TYYDYTTYMÄTTÖMÄT
          
        
        
          Ravinnon rasvahapot esiintyvät lähinnä kahdessa muodossa - tyydyttyneinä
        
        
          ja tyydyttymättöminä. Se kumpaan ryhmään rasvahappo kuuluu, riippuu
        
        
          siitä, onko siinä ns. kaksoissidoksia. Nämä kaksoissidokset ovat kuin pieniä
        
        
          jousia. Monta kaksoissidosta sisältävä rasvahappo on varsin joustava – siinä
        
        
          missä tyydyttynyt rasvahappo on vain suora pötkö eikä jousta.
        
        
          Termiin ”tyydyttymätön” liittyy se, että kaksoissidokset voivat ”tyy-
        
        
          dyttyä”, esimerkiksi hapen vaikutuksesta silloin, kun öljy härskiintyy – tai
        
        
          vedyn vaikutuksesta silloin, kun öljyjä teollisesti kovetetaan. Nämä mo-
        
        
          lemmat pilaavat öljyn toimintamahdollisuudet. Silloin kun kaikki menee
        
        
          oikein, elimistö pystyy käyttämään tuoreita tyydyttymättömiä rasvoja mo-
        
        
          niin eri tarkoituksiin, koska ne reagoivat herkästi. Tyydyttynyt rasva ei juuri
        
        
          reagoi, joten sen elimistö vain polttaa energiaksi.
        
        
          
            VÄLTTÄMÄTTÖMÄT RASVAHAPOT
          
        
        
          Tyydyttyneitä rasvoja ihmiskeho kykenee rakentamaan itse. Käytännössä
        
        
          jokainen tietää, että karkkia ja pullaa liikaa syömällä jenkkakahvat kasva-
        
        
          vat, mikä on siis vain esimerkki siitä, että elimistö muuntaa liian sokerin
        
        
          tyydyttyneeksi rasvaksi pahan päivän varalle.
        
        
          Välttämättömiä rasvahappoja elimistö ei kykene itse valmistamaan.
        
        
          Nämä ovat niitä kuuluisia Omega-rasvahappoja. Osaa niistäkin elimistö
        
        
          pystyy rakentamaan; esimerkiksi Omega 7 ja Omega 9 ovat sellaisia, joita
        
        
          kehomme rakentaa. Omega 3 ja Omega 6 on kuitenkin saatava ravinnosta.
        
        
          
            ENTÄ EPA JA DHA?
          
        
        
          EPA ja DHA ovat Omega 3-ryhmän rasvahappoja, jotka ovat erittäin pitkiä,
        
        
          ja niissä on monta kaksoissidosta. Ne ovat hyvin reaktiivisia, ja niitä esiin-
        
        
          tyykin esimerkiksi aivoissa erityisen runsaasti. DHA:ta esiintyy joissakin
        
        
          levissä, mutta yleensä EPA ja DHA saadaan vain eläinkunnasta. Ne ovat
        
        
          ikään kuin pitkälle vietyjä rasvahappojalosteita, joita vain eläimet ja ihmi-
        
        
          set valmistavat soluissaan.
        
        
          EPA ja DHA eivät ole välttämättömiä rasvahappoja, vaikka kuuluvatkin Omega
        
        
          3-
        
        
          perheeseen. Elimistö kykenee valmistamaan riittävästi EPA- ja DHA -rasva-
        
        
          happoja, kunhan sillä on käytettävissään raaka-ainetta eli ALA-rasvahappoa
        
        
          (
        
        
          alfalinoleenihappo). ALA:n ylivoimaisesti rikkain lähde on pellavansiemenöljy.
        
        
          
            OMEGA 3 JA 6
          
        
        
          Sekä Omega 3- että Omega 6 -rasvahappoja on saatava ruoasta oikeassa
        
        
          suhteessa. Yksinkertaistetusti sanottuna Omega 6 -rasvojen vastuulla on
        
        
          huolehtia kudosten korjauksesta ja luonnollisesta tulehduksesta. Omega 3
        
        
          -
        
        
          rasvojen vastuulla on pitää tämä samainen tulehdus kontrollissa.
        
        
          Ongelmana on, että yleisesti Omega 6:tta saadaan liikaa suhteessa
        
        
          Omega 3:een. Tämä johtaa siihen, että hiljainen tulehdus on koko ajan
        
        
          vallalla ja pääsee aiheuttamaan salakavalasti monenlaisia ongelmia. Öl-
        
        
          jyjä, joissa Omega 6:tta on runsaasti, ovat esimerkiksi rapsi- ja rypsiöljy,
        
        
          soijaöljy ja auringonkukkaöljy. Useimpien pähkinöiden öljy kuuluu tähän
        
        
          kategoriaan.
        
        
          Öljyjä, joissa on enemmän Omega 3:a, ovat esimerkiksi pellavansie-
        
        
          menöljy, kalaöljy/kalanmaksaöljy ja ruoka-aineista kalat sekä esimerkiksi
        
        
          Suomestakin löytyvä laadukas Highland-nautakarjan liha.
        
        
          
            RASVA ON RUOKAA, EI VAIN RAVINTOLISÄ
          
        
        
          Kehon jokaisen solun solukalvo koostuu Omega-perheen rasvahapoista.
        
        
          Aivot ovat 60 % rasvaa. Lukemattomat hormonit muodostuvat rasvasta.
        
        
          Kaiken tämän ylläpitämiseksi korkealaatuisen öljyn kuuluu olla osa ruo-
        
        
          kavaliota, ei vain ravintolisä.
        
        
          Ruoanlaittoon kannattaa käyttää rehdisti voita, sillä se ei härskiinny
        
        
          paistettaessa. Toinen hyvin kuumennusta kestävä öljy on kookosöljy (kyl-
        
        
          mäpuristettu). Paistamisen lisäksi salaatteihin ja ruokiin on kuumenta-
        
        
          misen jälkeen hyvä käyttää Omega 3 -pitoisia öljyjä. Pellavansiemenöljy
        
        
          on hyvä vaihtoehto, ja helpoimmalla pääsee käyttämällä tasapainotettua
        
        
          Omega 3-6-9 öljyseosta, jossa Omega 3:n suhde muihin on vähintään
        
        
          kaksinkertainen. Näitä öljyjä löydät Luontaistuntija-kauppiaaltasi.
        
        
          
            Rasvakeskustelu käy vielä tälläkin hetkellä varsin kuumana,
          
        
        
          
            ja rasvoista ollaan kärkkäästikin eri mieltä. Yhdestä asiasta
          
        
        
          
            kuitenkin kaikki keskustelijat ovat samaa mieltä; välttämät-
          
        
        
          
            tömien rasvahappojen tärkeydestä terveelle elimistölle. Mitä
          
        
        
          
            sitten tarkoitetaan puhuttaessa ”välttämättömistä rasvaha-
          
        
        
          
            poista”?