Palveleva terveyskauppasi
9
Kasvispainotteinen, runsaasti entsyymejä sisältävä
ravinto on tärkeää, koska kasvien entsyymit voivat
avustaa ruuansulatusta jo mahalaukussa ennen kuin
ruoka kulkeutuu ohutsuoleen haiman entsyymien pil-
kottavaksi. Tiesitkö, että 80 % kehon saatavilla ole-
vasta energiasta kuluu ruuan sulattamiseen?
Tämän vuoksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen,
mikä helpottaa ruuansulatuselimistön työtä.
Kasviksia ja hedelmiä sisältävä ravinto sisältää
useita erilaisia entsyymejä, joita ruuansulatus voi
hyödyntää:
proteaaseja, jotka pilkkovat proteiineja
amylaaseja, jotka pilkkovat hiilihydraatteja
sellulaaseja, jotka pilkkovat kuiturakenteita
lipaaseja, jotka pilkkovat rasvoja.
LUONNON YRTIT JA MAUSTEET
Monet yrtit, kasvit ja mausteet tasapainottavat ruu-
ansulatusta ja edistävät sapen eritystä. Näitä ovat
muun muassa fenkolinsiemen, ohranoras, riisinlese,
inkivääri, artisokka ja kardemumma. Fenkolia käy-
tetään ympäri maapalloa ruuansulatusta edistävänä
yrttinä, ja sen siementen ainesosilla on rauhoittava
vaikutus ruuansulatuskanavaan.
Ohranorasjauhe sisältää runsaasti terveel-
lisiä kuituja ja ravitsevaa lehtivihreää. Rii-
sinlese on liukenemattomia ja liukoisia
kuituja sisältävä superravinne, joita
suoliston hyvät bakteerit voi-
vat käyttää ravinnokseen.
Inkiväärinjuuri rau-
hoittaa mahan ja
suoliston limakalvoa
ja artisokan lehtien
ainesosat vaikutta-
vat edullisesti maksan sekä sappirakon toimintaan.
Kardemumman aromikkaita siemeniä käytetään
mausteena, mutta niillä on myös ilmanmuodostusta
ehkäisevä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus.
TUOREPAKASTEKUIVATUT KASVIT
RUUANSULATUKSEN APUNA
Jo vähäinenkin kasvien ja yrttien prosessointi tai
kuumentaminen tuhoaa osan niiden sisältämistä
tehoaineista, kuten vitamiineista ja entsyymeistä.
Tämän vuoksi Terranova on ensimmäisten ravin-
tolisäyritysten joukossa alkanut käyttää kasvipe-
räisten tuotteidensa valmistuksessa tuorepakaste-
kuivausta. Tuorepakastekuivaus tapahtuu erittäin
alhaisessa lämpötilassa, -196 asteessa. Tämän
kuivausprosessin lopputuotteena saadaan erittäin
hienojakoista jauhetta, joka on helposti kehon hyö-
dynnettävissä.
Terranova on ottanut pioneerina menetelmän käyt-
töön kasviperäisissä elintarvikkeissa ja ravintolisissä.
Pakastekuivatut kasvit, yrtit ja marjat säilyttävät te-
hoaineensa ja entsyyminsä samassa muodossa kuin
ne ovat tuoreissa kasveissa. Vain vesi poistetaan
kasviksesta, kaikki muut ravintoaineet ovat tallessa.
Käytännössä tuorepakastekuivatut kasvit vastaavat
siis ravintoarvoiltaan pellolla kasvavia kasveja. Ruu-
ansulatuksen kannalta tämä on ihanteellista ravintoa,
koska menetelmä vapauttaa kehon käyttöön lähes
kaikki kasvien tehoaineet.
Timo Lehto, biokemisti, FT
KASVIEN ENTSYYMIT JA YRTIT
RUUAN-
SULATUKSEN
APUNA
Hyvän terveyden kulmakivi on terveellinen ruokavalio. Toisaalta hyvästäkään ruokavaliosta ei ole apua, jos ruoka ei pilkkoudu tai imeydy
kunnolla. Huono ruuansulatus saattaa myös johtaa moniin erilaisiin vaivoihin. Koska suurin osa ruuan sisältämistä molekyyleistä ei imey-
dy tai niitä ei voida käyttää hyväksi sellaisenaan, ruuansulatuksen päätehtävä on pilkkoa ruoka sellaiseen muotoon, että se imeytyy ja
elimistö pystyy käyttämään sen hyväksi. Tuoreiden kasvisten ja hedelmien sisältämät kasvientsyymit voivat helpottaa ruuan sulamista jo
ruuansulatuksen alkuvaiheessa.