22
Luontaistuntija 3 | 2014
HULLUNA HORTAAN – OPAS TAKAPIHAN
SUPERFOODIEN HERKULLISEEN MAAILMAAN
Luonnossa kasvavien villivihannesten eli hortan kerääminen, käsittely ja niistä
kokkaaminen on elämäntapa, josta jokainen voi omaksua itselleen sopivan siivun.
Luonto tarjoaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn hortaa, jolla herkuttelu edis-
tää hyvinvointia ja lisää energiaa. Villivihanneksia ei kannata jättää keräämättä.
Ne ovat ilmaista, ekologista lähiruokaa, joka jo pieninä annoksina nostaa ruuan
terveellisyyden ja maun kolmanteen potenssiin.
Kirjasta opit hortoilun eli villivihannesten keruun salat ja herkullisten villikas-
vien tunnistus-, keräys- ja säilömisvinkit. Saat myös ruokaohjeita ja inspiraatiota
arkiruuan rikastamiseen olitpa sitten tavallinen sekasyöjä, kasvissyöjä, karppaaja
tai raakailija.
Kirjan tekijät Raija ja Jouko Kivimetsä ovat hortoilun pioneereja. Raija on tietokir-
jailija ja terveys- ja hyvinvointitoimittaja, jon-
ka innostus villivihanneksiin juontaa juurensa
rääkkyläläisen kansanparantaja-ukin perin-
töön. Jouko on ammentanut hortoiluoppinsa
Kreetalta, paikallisilta mummoilta ja vuoristo-
kylistä. Kivimetsät ovat jo kymmenisen vuotta
pitäneet suosittua hortoilu.fi sivustoa, jossa
he jakavat tietoa ja reseptejä villivihannesten
innostavasta maailmasta.
Nyt kaikki joukolla luontoon hortoilemaan!
Elias Jaakkola
Nokkoset, vuohenputket, voikukat ja monet muut Suomen luonnon
vihreät aarteet ovat herkkua, jota voi hyödyntää salaateista munak-
kaisiin ja smoothieihin. Miksi ostaisit kallista pinaattia kaupasta kun
voit kerätä viisi kertaa enemmän rautaa sisältävää nokkosta takapi-
haltasi? Marjojen ja sienten lisäksi on olemassa kolmaskin satokausi –
eli villivihannekset, joilla voit herkutella alkukeväästä loppusyksyyn.
JOKO TUNNISTAT SUOMEN
LUONNON SYÖTÄVÄT KASVIT?
PIAN LUONTO TAAS HERÄÄ -
Hulluna hortaan
nyt tarjouksessa
Luontaistuntija
-
myymälöissä
(
ovh 32,00)
27,50