5
Palveleva terveyskauppasi
30
vuotta
Timo Lehto, biokemisti, FT
B12-VITAMIININ
HUOLEHDI
RIITTÄVÄSTÄ SAANNISTA
JOHDANTOA
B-ryhmän vitamiineista erityisesti B12-vitamiini (kobalamiini), foolihappo
ja B6-vitamiini osallistuvat kehossa tärkeisiin biokemiallisiin reaktioihin,
jotka säätelevät muun muassa hermoston toimintoja. Maksassa ravinnosta
tai ravintolisistä saatava kobalamiini muokataan metyylikobalamiiniksi,
joka on aktiivinen ja toimiva B12-vitamiinin muoto elimistössä. B12-vita-
miini on tärkeä myös muistin ja kognitiivisten toimintojen ylläpitämiseksi.
B12-vitamiinin piilevä puutos on hyvä havaita jo varhaisessa vaiheessa
ennen kuin tilanne kroonistuu ja elimistöön syntyy palautumattomia muu-
toksia. B12-vitamiinia on erityisen paljon lihassa ja maitotuotteissa. B12-
vitamiinivalmisteita on hyvä käyttää foolihapon (folaatti) kanssa, koska ne
toimivat yhdessä, täydentäen toistensa vaikutuksia.
B12-VITAMIININ TEHTÄVÄT
B12-vitamiini on kaikkien muiden B-vitamiinien tavoin vesiliukoinen. Toisin
kuin monia muita vesiliukoisia vitamiineja, maksa pystyy varastoimaan jos-
sain määrin B12-vitamiinia. Ihmisen elimistö tarvitsee B12-vitamiinia perin-
törakenneosien (DNA) muodostumiseen, energian tuottamiseen soluissa ja
normaalien punasolujen muodostumiseen. B12-vitamiini vahvistaa immuu-
nijärjestelmää ja edistää sen normaalia toimintaa esimerkiksi tulehduksissa.
B12-vitamiinia tarvitaan myös foolihapon uudelleenaktivointiin kehossa ja
se edistää normaalia homokysteiini-aineenvaihduntaa. EU:n elintarviketur-
vallisuusvirasto on hyväksynyt myös terveysväittämän, jonka mukaan B12-
vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
B12-VITAMIININ PUUTOS
B12-vitamiinin puutosta esiintyy yleisimmin yli 60-vuotiailla, mutta myös
nuoremmilla, joilla mahahappojen muodostus on perinnöllisesti heikkoa
tai happoa muodostavat solut ovat tuhoutuneet. Kasvisruokaa syövät
vegaanit kuuluvat riskiryhmään. Lisäksi happosalpaajalääkitys pitkään
käytettynä heikentää B12-vitamiinin saantia. Tavallisimpia B12-vitamiinin
piilevän puutoksen oireita ovat: voimakas uupumus tai väsymys, kielen
kipeytyminen, tunnottomuus, häiriöt kuukautiskierrossa, muistin heik-
keneminen, masennus, keskittymiskyvyn puute ja ongelmat kävelyssä.
Vakava, pitkään jatkunut B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa perniöösi
anemian, joka hoitamattomana johtaa hermovaurioihin selkäytimessä.
B12-vitamiinin puutokselle altistava hapoton maha voidaan nykyisin tes-
tata uudella verestä tehtävällä Gastropanel-testillä®.
B12-VITAMIININ MITTAAMINEN
Toiminnallinen B12-vitamiinin puutos on luultua yleisempää senioriväes-
töllä. Sen on havaittu heikentävän muistia ja henkisiä toimintoja. Eräissä
tutkimuksissa on havaittu piilevää B12-vitamiinin puutosta jopa 45%:lla yli
65
vuotiaista. Useat lääkärit ovat ehdottaneetkin, että B12-vitamiinitasot
tulisi mitata rutiinisti kaikilta yli 60-vuotiailta. Suomessa on alettu käyttää
viime vuosina uutta testiä (S-B12-TC2) B12-vitamiinin puutoksen mittaa-
miseksi, joka on huomattavasti luotettavampi kuin perinteinen seerumin
B12-vitamiinin mittaus.
B12-VITAMIININ ANNOSTELU JA IMEYTYMINEN
Kun B12-vitamiinivalmisteita nautitaan suun kautta niissä olevasta B12-
vitamiinista imeytyy osa suun limakalvolta ja osa suolistosta. Käytännössä
imeytyvyys on noin 1-5%, joka on kuitenkin riittävä kun ottaa huomioon
sen, että päiväannos voi sisältää jopa yli 1000 mikrogrammaa B12-vita-
miinia. Solgarilla on myynnissä B12-plus B-complex valmiste, joka sisältää
B12-vitamiinin (päiväannos 1000 mikrogrammaa) lisäksi riittäviä määriä
muitakin B-ryhmän vitamiineja. Valmiste on lasisessa tippapullossa, josta
se on helppo annostella ruokaan tai juomaan, maku on miellyttävän
sitruunainen ja pehmeä. Muita Solgarin B12-valmisteita ovat imeskeltä-
vät syanokobalamiini ja metyylikobalamiini, jotka molemmat sisältävät
1000
mikrogrammaa B12-vitamiinia. Ylimääräinen B12-vitamiini poistuu
elimistöstä virtsan mukana, liikasaannin haittavaikutuksia ei käytännössä
tunneta, kun valmisteita käytetään annostusohjeen mukaisesti. Solgarin
ravintolisissä oleva B12-vitamiini on valmistettu mahdollisimman luon-
nonmukaisesti mikrobiviljelmissä, joissa sitä syntyy bakteerien aineen-
vaihdunnan sivutuotteena.