6
Luontaistuntija 1
|
2014
Kippari-Kalle oli oikeassa. Pinaatista voi olla apua ylipainon
ehkäisyssä. Ruotsissa Lundin yliopiston tutkijat ovat onnistu-
neet kehittämään pinaatista uutteen, joka auttaa tuntemaan
itsensä kylläiseksi pidempään. Pinaattiuutteen avulla voi-
daan pienentää selvästi pääaterioiden annoskokoja.
Ruotsalainen tutkimusryhmä on onnistunut ensimmäisenä maailmassa
tuottamaan ”kylläisyysuutteen”, pinaatista uutetun jauheen, joka sisältää
runsaasti thylakoideja.
Thylakoidit
ovat kasvien viherhiukkasissa solukal-
volla sijaitsevia, valosta energiaa kerääviä organismeja. Pinaatissa thyla-
koideja esiintyy poikkeuksellisen paljon. Thylakoidit vaikuttavat suoraan
kylläisyyden tunnetta sääteleviin hormoneihin ja entsyymeihin, parantavat
veren rasva-arvoja ja tasoittavat sokeripiikkejä.
NELJÄ VIIKKOA - KAKSI KILOA
Rasvanpoltto nopeutuu aterioiden välillä.
Se lisää kylläisyyttä vähintään kuuden tunnin ajan, kertoo Charlotte
PINAATTIUUTTEESTA RATKAISU
KASVAVAAN YLIPAINO-ONGELMAAN?
Tutkimusviittaus: Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight
women;Department of Experimental Medical Science, Appetite Regulation Unit, Faculty of Medicine, Lund University, Department of Clinical Biochemistry, Rigshospitalet, Copenhagen University
Erlanson-Albertsson, lääketieteen ja fysiologisen kemian professori Lundin
Yliopistossa.
Uutta tuotetta on testattu ylipainoisilla henkilöillä. Neljän viikon pi-
naattiuutteen käytön jälkeen heidän painonsa putosi keskimäärin kaksi
kiloa. Ruokailutottumukset pidettiin entisellään testauksen ajan.
Professori Charlotte Erlanson-Albertsson uskoo että pinaattiuutteesta
valmistetusta jauheesta voi tulla tärkeä painonhallintamenetelmä tule-
vaisuudessa. Ylipaino-ongelman merkittävänä tekijänä näyttäisi olevan
pikaruuan lisääntynyt käyttö. Pikaruoka antaa erittäin lyhytaikaisen ja
riittämättömän kylläisyyden tunteen, mikä johtaa entistä suurempiin an-
noskokoihin. Tämä lisää alttiutta lihomiseen.
Tuoreen pinaatin syönti ei kuitenkaan ole ratkaisu laihduttamiseen tai
ylipaino-ongelmiin.
Ihmisillä ei ole entsyymejä, jotka voisivat sulattaa lehtien soluseinä-
miä. Pilkkominen ja uuttaminen on tehtävä laboratoriossa, jotta elimistö
pystyy hyödyntämään pinaatin sisältämiä thylakoideja, kertoo Charlotte
Erlanson-Albertsson.
Kaupallinen tuotenimi pinaattiuutevalmisteelle on Eatless Appethyl.
Appethyl valmistetaan ruotsalaisen Lundin yliopiston kehittämällä pa-
tentoidulla menetelmällä. Menetelmän avulla varmistetaan että valmiste
sisältää tarvittavan määrän 50%:ia thylakoideja.
Valmisteen käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Yksi annospussi, joka
sisältää tutkimuksissa käytetyn 5g Appethyliä nautitaan joko aamiaisen tai
lounaan yhteydessä. Eatless-jauhetta voidaan sekoittaa mehuihin, veteen,
puroon tai vaikkapa smoothieen.
Kyseessä on ensimmäinen ravintolisä, joka todistetusti lisää kylläi-
syyshormonien määrää veressä. Näin voimme kontrolloida ruokahaluam-
me ja pienentää selvästi nauttimiamme annoskokoja, jatkaa Professori
Charlotte Erlanson-Albertsson.
Jori Pennanen