16
Luontaistuntija 1
|
2014
tään EPA ja DHA. Ravinnosta saatavien rasvahappojen keskinäinen suhde
on hyvin tärkeä. Saamme useimmiten liian paljon Omega-6:ta, jota löytyy
margariinista, kasviöljyistä ja lihasta. Nykyihmisen normaali ruokavalio
sisältää huomattavasti liikaa Omega-6-rasvahappoja, koska elintarvikete-
ollisuus on ottanut ne laajaan käyttöön valmistusprosesseissaan. Omega-
3:
n saanti puolestaan on liian vähäistä, koska ruokavaliossamme ei ole
tarpeeksi kalaa. Tämän vääristyneen tasapainon korjaamiseksi on syytä
lisätä Omega-3:n saantia, jotta saamme tarpeeksi riittävästi EPA- ja DHA-
rasvahappoja
EPA JA DHA OVAT ELIMISTÖMME VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ RAKENNUSAINEITA
Elimistöömme on saatava EPA- ja DHA-rasvahappoja ravinnosta, koska se
ei niitä pysty itse valmistamaan. Jokainen solu elimistössämme tarvitsee
niitä rakennusaineekseen. EPA-rasvahapon vaikutusta verenkiertoon, hor-
moneihin ja aivojen toimintaan on tutkittu paljon. EPA toimii elimistössä
myös antioksidanttina ja näin se vaimentaa hapetusstressiä . Aivomme
tarvitsevat DHA:ta eli dokosaheksaeenihappoa toimiakseen parhaalla ta-
valla. Vastasyntynyt lapsi sekä sikiö tarvitsevat DHA:ta, jotta aivot, silmät
ja älyllinen kyky kehittyvät normaalisti.
RASVAINEN KALA SISÄLTÄÄ KOLLAGEENI-2- TYYPPIÄ,
JOKA ON TÄRKEÄ ELIMISTÖMME RAKENNUSAINE
Norjan rannikon vesissä elävät silli, lohi ja tuulenkala, ovat kaikki sy-
vänmerenkaloja, jotka sisältävät runsaasti tärkeitä rasvahappoja. Turska
puolestaan elää syvällä Arktisen meren syvyyksissä. Kaikilla näillä kaloilla
on rustossaan runsaasti myös tyypin 2 kollageenia. Kun tämä kollageeni
ja tärkeät rasvahapot yhdistetään kalaöljykapseliin, saamme käyttöömme
hyvin imeytyvän yhdistelmän tehoaineita, jotka toimivat elimistömme
rakennusaineina. Nämä neljä syvänmeren kalaa sisältävät myös runsaasti
terveyttä edistävää Omega-3- rasvahappoa nimeltään DPA.
SE KOLMAS RASVAHAPPO: DPA ON 10 KERTAA TEHOKKAAMPI
KUIN EPA JA SITÄ ON RASVAISISSA KALOISSA
Omega-3-rasvahappoa DPA:ta (dokosapentaeenihappoa) saadaan mm.
hyljeöljystä sekä rasvaisista merikaloista. Tämän rasvahapon pääasiallinen
toiminto kehossa on pitää valtimo- ja laskimosuonet joustavina ja pehmei-
nä. DPA on kymmenen kertaa voimakkaampi vaikutukseltaan verrattuna
EPA-rasvahappoon.
UUDENTYYPPINEN KALAÖLJYVALMISTE
Suomen markkinoille on tuotu täysin uudentyyppinen kalaöljyvalmiste
PUREFISH, joka sisältää kaikkia kolmea elimistölle tärkeää rasvahappoa:
EPA, DHA ja lisäksi ainutlaatuinen DPA. Nämä kaikki saadaan rasvaisista
syvänmerenkaloista, joita ovat lohi, silli, turska ja tuulenkala. Näiden
kalojen ruston ja nahan sisältämä kollageeni-2 on yhtenä raaka-aineena
rasvahappoja sisältävien kapseleiden kuoressa, mistä elimistömme saa ne
käyttöönsä niveltemme ruston rakennusaineeksi. PUREFISH-kalaöljykapse-
leita markkinoi ELEXIR PHARMA.
UUDENTYYPPINEN KALAÖLJYVALMISTE
SISÄLTÄÄ KAIKKI MEILLE TÄRKEÄT RASVAHAPOT: EPA, DHA JA DPA
Nykyihmiset syövät liian vähän kalaa, siksi kalaöljyn käyttäjät ovat terveempiä
Vuosituhansia sitten Suomessa normaali aikuinen söi kalaa päivittäin kilon
verran ja käytettyjä kalalajeja oli useita. Kalat olivat tärkein ja pääasiallisin
terveellisen Omega-3-rasvahapon lähde. Nykyään syömme enimmillään
vain 40 grammaa kalaa päivässä, mikä ei ole lainkaan riittävää turvaa-
maan tarpeellisen Omega-3-rasvahapon saantia. Tämä alentunut Omega-
3-
rasvahapon saanti altistaa elimistön tulehdukselle, ja jatkuva tulehdus
voi vähitellen johtaa kroonisiin sairauksiin.
RASVAISISTA KALOISTA SAATAVA RASVAHAPPO
AUTTAA AIVOJA TOIMIMAAN PAREMMIN
Rasvaisista syvänmeren kaloista saatavilla monityydyttymättömillä rasva-
hapoilla tehdyt kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet niillä olevan lukuisia
terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Elimistömme voi paremmin ja sen toi-
minnot ovat tasapainossa, kun saamme ravinnostamme tai ravintolisänä
tarpeeksi näitä monityydyttymättömiä rasvoja.
OMEGA-3 SISÄLTÄÄ TÄRKEITÄ AINEITA: EPA JA DHA
Rasvainen kala ja muu merestä peräisin oleva ravinto sisältävät Omega-3
rasvahappoa, joka puolestaan sisältää pitkäketjuisia rasvahappoja nimel-
Jarmo Hörkkö