14
|
LiveLife
|
Toukokuu 2017
RAVINTOA
KAHDELLE
Raskausaikana on erityisen tärkeää syödä terveellisesti,
onhan kyseessä sekä äidin että vauvan hyvinvointi. Monet
raskaana olevat naiset kokevat kuitenkin vaikeaksi saada
riittävästi oikeanlaista ravitsemustietoa. Miten ruokavalio
kannattaisi koostaa ja tarvitaanko ravintolisiä?
TEKSTI
MARIA MARKUS
M
onet odottavat äidit koke-
vat saavansa riittämättö-
mästi tietoa ravitsemus-
asioista. Lisäksi saatavilla
oleva ravitsemustieto on
heidän mielestään usein
ristiriitaista. Näin on todet-
tu muun muassa Uumajan
yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Monia raskaana ole-
via mietityttää, kuinka ravitsemusneuvoja tulisi tulkita ja
soveltaa, ja voivatko jotkut ruuat aiheuttaa terveysriskejä
vatsassa kasvavalle vauvalle.
Tutkimusten mukaan odottavat äidit kokevat helposti
myös stressiä heihin kohdistuvista paineista syödä ter-
veellisesti.
Kätilö ja imetysohjaaja Eliisa Karttusen mukaan
odottavilla naisilla kokonaisuus on usein hukassa,
kun puhutaan ravitsemuksesta.
– Esimerkiksi kieltoihin suhtaudutaan usein
todella fanaattisesti. Äidit voivat tuntea hirveän
huonoa omaatuntoa viikkokaupalla, jos he ovat
menneet syömään jotakin, jota ei olisi pitänyt, kuten
vaikkapa maksaa tai kylmäsavulohta. Toisaalta sama äiti
saattaa käyttää valtavasti keinotekoisia makeutusaineita
sisältäviä virvoitusjuomia tai syödä paljon sokeria. Tär-
keintä olisi syödä puhtaasti ja monipuolisesti, ja vältellä
turhia kaloreita, hän sanoo.
– Nykyään ongelmana on se, että monet naiset jäävät
kiinni sokerirasituksessa eli sokerinsieto on heikenty-
nyt. Näiden liian korkeiden sokeriarvojen myötä vau-
KOOSTA RUO-
KAVALIOSI
NÄIN:
• Vähintään 500
hedelmiä ja vihan-
neksia päivittäin.
• Kalaa 2–3 kertaa
viikossa kalalajeja
vaihdellen.
• Puoli litraa ke-
vytmaitoa, -viiliä,
-jogurttia tai
kasvimaitoa joka
päivä.
• Proteiinia
lihasta, kanan-
munista, pavuista
tai linsseistä joka
päivä.
Teema
RASKAUS&ÄITIYS