S
yömme aivan liikaa rasvaa –
mutta samaan aikaan syömme
aivan liian vähän juuri oikean-
laista rasvaa!
Lääketieteen tohtori Magnus
Nylanderin mukaan saamme ravinnosta
aivan liikaa tyydyttyneitä eläinrasvoja.
Tyydyttyneet rasvat ovat kemialliselta
rakenteeltaan suoria ja taipumattomia.
Ne pakkautuvat soluihin tiukkaan.
Tarvitsisimme paljon enemmän syvis-
sä merissä elävien rasvaisten kalojen
pehmeää rasvaa, joka sisältää runsaasti
omega-3-rasvahappoja.
Kotiruoassa on tavallisesti paljon lihaa
ja vihanneksia, joista voi kertyä liikaa
tyydyttyneitä rasvoja ja linolihappoa, joka
puolestaan on omega-6-rasvahappo. Jotta
omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saan-
nissa vallitsisi tasapaino, pitäisi ruokava-
liossa olla paljon rasvaista kalaa tai muita
meren antimia.
–
Jos joku ajattelee pärjäävänsä ilman
ravintolisiä ja saavansa saman hyödyn
syömällä monipuolista ja hyvää ruokaa,
hänen pitää syödä päivittäin vähintään
100
grammaa rasvaista kalaa saadakseen
riittävästi omega-3:a, sanoo Nylander.
Päivittäisen kalaruoan vaihtoehto
ovat laadukkaat kalaöljykapselit.
–
Kalalle allergiset voivat usein syödä
kalaöljyä sisältävää ravintolisää, kunhan
öljyssä ei ole ollenkaan kalaproteiineja.
Muussa tapauksessa runsaasti linolee-
nihappoa sisältävä kylmäpuristettu pel-
lavansiemenöljy on hyvä vaihtoehto. Se
sopii niin allergikoille kuin kasvissyöjille.
Keho voi muokata linoleenihaposta niin
kutsuttuja kalarasvahappoja eli EPA:aa ja
DHA:ta, tosin erittäin pienissä määrin.
DHA:ta saa myös leväöljyistä.
PROFESSORI TOM
Saldeenin ruotsalaiseen
ravitsemuslääketieteelliseen julkaisuun,
Näringsmedicinsk tidskriftiin, kirjoitta-
massa artikkelissa kerrotaan kylmissä ja
syvissä merissä elävien kalojen omega-
3-
rasvahappojen hyvistä ominaisuuksis-
ta. Koska monityydyttymättömän rasvan
rakenne on kaksoissidosten ansiosta
joustava, kalat pystyvät liikkumaan kyl-
myydestä huolimatta.
Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat hidastaa
dementiasairauksien etenemistä, lievittää kehon tulehdustiloja
ja parantaa veren rasva-arvoja. Koko keho aivoista varpaan-
kärkiin saakka tarvitsee rasvaisista kaloista kuten lohesta,
makrillista ja sillistä saatavaa rasvaa voidakseen hyvin.
TEKSTI
KAIJSA EIWORTH
Rasvoista
on hyötyä
Tiede
Omega-3
Lääketieteen tohtori Magnus
Nylander työskentelee ravitsemuk-
sen ja ravintolisien parissa. Hänen
mukaansa ravintoon kuuluu yleensä
liikaa tyydyttynyttä eläinrasvaa.
44
LiveLife•3/2014