S
yömme aivan liikaa rasvaa –
mutta samaan aikaan syömme
aivan liian vähän juuri oikean-
laista rasvaa!
Lääketieteen tohtori Magnus
Nylanderin mukaan saamme ravinnosta
aivan liikaa tyydyttyneitä eläinrasvoja.
Tyydyttyneet rasvat ovat kemialliselta
rakenteeltaan suoria ja taipumattomia.
Ne pakkautuvat soluihin tiukkaan.
Tarvitsisimme paljon enemmän syvis-
sä merissä elävien rasvaisten kalojen
pehmeää rasvaa, joka sisältää runsaasti
omega-3-rasvahappoja.
Kotiruoassa on tavallisesti paljon lihaa
ja vihanneksia, joista voi kertyä liikaa
tyydyttyneitä rasvoja ja linolihappoa, joka
puolestaan on omega-6-rasvahappo. Jotta
omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saan-
nissa vallitsisi tasapaino, pitäisi ruokava-
liossa olla paljon rasvaista kalaa tai muita
meren antimia.
Jos joku ajattelee pärjäävänsä ilman
ravintolisiä ja saavansa saman hyödyn
syömällä monipuolista ja hyvää ruokaa,
hänen pitää syödä päivittäin vähintään
100
grammaa rasvaista kalaa saadakseen
riittävästi omega-3:a, sanoo Nylander.
Päivittäisen kalaruoan vaihtoehto
ovat laadukkaat kalaöljykapselit.
Kalalle allergiset voivat usein syödä
kalaöljyä sisältävää ravintolisää, kunhan
öljyssä ei ole ollenkaan kalaproteiineja.
Muussa tapauksessa runsaasti linolee-
nihappoa sisältävä kylmäpuristettu pel-
lavansiemenöljy on hyvä vaihtoehto. Se
sopii niin allergikoille kuin kasvissyöjille.
Keho voi muokata linoleenihaposta niin
kutsuttuja kalarasvahappoja eli EPA:aa ja
DHA:ta, tosin erittäin pienissä määrin.
DHA:ta saa myös leväöljyistä.
PROFESSORI TOM
Saldeenin ruotsalaiseen
ravitsemuslääketieteelliseen julkaisuun,
Näringsmedicinsk tidskriftiin, kirjoitta-
massa artikkelissa kerrotaan kylmissä ja
syvissä merissä elävien kalojen omega-
3-
rasvahappojen hyvistä ominaisuuksis-
ta. Koska monityydyttymättömän rasvan
rakenne on kaksoissidosten ansiosta
joustava, kalat pystyvät liikkumaan kyl-
myydestä huolimatta.
Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat hidastaa
dementiasairauksien etenemistä, lievittää kehon tulehdustiloja
ja parantaa veren rasva-arvoja. Koko keho aivoista varpaan-
kärkiin saakka tarvitsee rasvaisista kaloista kuten lohesta,
makrillista ja sillistä saatavaa rasvaa voidakseen hyvin.
TEKSTI
KAIJSA EIWORTH
Rasvoista
on hyötyä
Tiede
Omega-3
Lääketieteen tohtori Magnus
Nylander työskentelee ravitsemuk-
sen ja ravintolisien parissa. Hänen
mukaansa ravintoon kuuluu yleensä
liikaa tyydyttynyttä eläinrasvaa.
44
LiveLife•3/2014