Tiedämme tarvitsevamme niitä. Mutta kuinka paljon? Ja missä
muodossa? Puhumme siis vitamiineista ja kivennäisaineista, eli
elintärkeistä ravintoaineista, joiden riittävästä saannista kannattaa
huolehtia, jos haluaa pysyä terveenä, pirteänä ja hyvinvoivana.
TEKSTI
EVANYQVIST
Haluatko
lisää virtaa?
Opas
Vitamiinit ja kivennäisaineet
N
ykytiedon mukaan ihminen tarvitsee 13 eri
vitamiinia ja välttämättöminä pidettyjä kiven-
näisaineita tunnetaan 16. Se, että ne ovat ”välttä-
mättömiä”, tarkoittaa, että elimistö ei pysty muo-
dostamaan niitä itse, toisin kuin tiettyjä rasva- ja
aminohappoja. Siksi meidän täytyy saada niitä ravinnon kautta.
Vitamiinit ovat orgaanisia yhdisteitä ja ne ovat tärkeitä elimis-
tön monille eri toiminnoille. Kivennäisaineet ovat alkuaineita,
joita tarvitsemme esimerkiksi luuston ja hampaiden rakennus-
aineiksi. Niillä on tärkeä rooli myös aineenvaihdunnan, hermo-
järjestelmän ja solutoiminnan säätelyssä.
Ravintoaineiden puute ruokavaliossa voi johtaa erilaisiin
sairauksiin. Onkin tiedetty jo pitkään, että monia sairauksia
voidaan hoitaa ruoka-aineiden avulla. Historiasta löytyy tarina
poppamiehestä, joka "hoiti" A-vitamiinin puutoksesta joh-
tuvaa hämäräsokeutta raa'alla maksalla noin 500
vuotta ennen ajanlaskun alkua. C-vitamiinipitoiset
sitrushedelmät puolestaan pelastivat merimiehiä
keripukilta 1600-luvulla. Mutta vasta 1900-luvulla
onnistuttiin selvittämään vitamiinien kemiallinen
rakenne, minkä jälkeen vitamiinit nimettiin. Näil-
lä nimillä tunnemme vitamiinit tänäkin päivänä.
Lääkärit ja ravitsemusasiantuntijat vas-
taavat yleensä kyllä, jos heiltä kysytään,
voiko monipuolisesta ja vaihtelevasta
ruokavaliosta saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.
Mutta seuraava kysymys kuuluukin: syömmekö todellakin
riittävän monipuolisesti ja vaihtelevasti, jotta saisimme kaikki
tarvitsemamme ravintoaineet?
Suomen Sydänliiton mukaan suomalaiset syövät esimerkiksi
kasviksia suosituksiin nähden liian vähän. Miehet syövät kasvik-
sia keskimäärin noin 300 grammaa ja naiset hiukan enemmän,
356
grammaa vuorokaudessa. Kasviksia suositellaan syötäväksi
vähintään puoli kiloa päivässä.
Viime vuonna uudistetuissa pohjoismaisissa ravitsemussuo-
situksissa kohotettiin sekä D-vitamiinin että seleenin saanti-
suositusta. Nyt monet miettivät, saavatko he riittävästi näitä
tärkeitä ravintoaineita ruokavaliostaan.
VARSINKIN
ERITYISRUOKAVALIOTA
noudattavat henkilöt, vanhukset ja
hyvin vähän ulkona liikkuvat ihmiset saattavat kärsiä vitamiinien
ja kivennäisaineiden puutoksista. Esimerkiksi vegaanit
ja kasvissyöjät, jotka välttelevät kaikkia eläinperäisiä tuot-
teita, voivat saada liian vähän B-vitamiineja ja kalsiumia.
Mutta myös aivan tavallista ruokaa syövät kokevat usein
voivansa paljon paremmin käyttämällä ravintolisiä.
Seuraavan aukeaman oppaaseen on koottu
ravintorikkaimpia ruoka-aineita sekä vinkkejä
ravintolisistä, joilla voit turvata ravintoaineiden
riittävän saannin.
LiveLife•3/2014
21