Page 17 - LT03_12_pohjaGrey

Basic HTML Version

17
Palveleva terveyskauppasi
Teksti: Tapani Lahti
PROBIOOTTIHIIVA
Saccharomyces boulardii
PROBIOOTTIHIIVA on hyvin poikkeuksellinen, sillä se on
kuin maitohappobakteeri tuottaessaan maitohappoa.
Muut hiivat tuottavat vain alkoholia ja hiilihappoa.
Tämä terveyshiivaksi kutsuttu probioottihiiva on tiettä-
västi ainoa, joka kestää kuumuutta, happoja ja antibi-
ootteja paremmin kuin mikään muu probiootti. Mikään
antibiootti ei myöskään pysty vahingoittamaan sitä,
koska se ei ole bakteeri. Se pystyy siis ylläpitämään
suoliston maitohappoisuutta vaativissakin olosuhteis-
sa, jopa silloinkin, kun käytetään muille probiooteille
tuhoisia lääkkeitä, kuten antibiootteja tai kun maha-
suolikanava on liian hapan.
HIIVAPROBIOOTTI on hiivatyyppi, jonka
tutkija
Henri Boulard
eristi vuonna 1923
mangostanihedelmien (Garcinia man-
gostana) kuorista. Hän havaitsi, että itä-
aasialaiset käyttivät mangostanin kuorta
erilasiin ruoansulatuksellisiin ongelmiin.
Tarkempien tutkimusten jälkeen hän löy-
si kuorien pinnalta aiemmin tuntematto-
man hiivalajin, jonka nimeksi annettiin
Saccharomyces boulardii, löytäjänsä mukaan.
MIHIN SACCHAROMYCES BOULARDII AUTTAA?
Saccharomyces boulardii
on hiivaprobiootti, joka auttaa erityisesti sel-
laisissa toiminnallisissa vatsavaivoissa ja maha-suolikanavan ongelmissa,
joissa sairaudet on poissuljettu, mutta bakteerikanta on jatkuvasti se-
kaisin, huolimatta maitohappobakteerivalmisteiden jatkuvasta käytöstä.
Kun suolistossa on huono
mikrofloora
, ei mikrobien keskinäinen suhde
toisiinsa ole ihmiselle suotuisa, vaan suoliston toimintaa häiritsevä, jolloin
tietyt ruoansulatus- ja suolisto-ongelmat alkavat ilmaantua. Suolistofloora
voi mennä sekaisin antibiooteista, turistimatkoilla, ylensyönnistä, liialli-
sesta tärkkelyksestä jne.
Mikroflooran häiriintymisen syitä
(tutkittu ihmisillä ja eläimillä) voivat olla:
- Antibioottien käyttö:
Antibiootit tuhoavat suoliston maitohappoa tuot-
tavaa mikroflooraa. Suolistoflooran palautumisen antibioottikuurin jälkeen
voi mennä useita viikkoja, jopa kuukausia.
- Sulamaton ruoka:
Sulamaton ruoka voi aiheuttaa haitallisten bakteerien
liikakasvua paksusuolessa. Erityisen herkkiä ovat lapset, joiden ruoansu-
latus ei vielä ole sopeutunut kaikkiin niihin ruoka-aineisiin, joita nykyään
on tarjolla.
- Loiset, parasiitit, ym.:
On havaittu, että monet erilaiset pieneliöt voivat
muuttaa omilla aineenvaihduntatuotteillaan suoliston mikroflooraa. Vaikka
kaikki loisiin ja parasiitteihin lukeutuvat pieneliöt eivät aiheuttaisikaan
välitöntä haittaa terveydelle, ne haittaavat ravintoaineiden imeytymistä ja
hyödynnettävyyttä. Sen seurauksena voi tulla erilaisia puutoksia.
- Ruoka-aineyliherkkyydet:
Tärkkelysintoleranssi, laktoosi-intoleranssi,
paksusuolentulehdus, kystinen fibroosi, hiiva- (Candida albicans) ja heliko-
infektiot (H. pyloris) voivat tuhota suoliston normaalia mikroflooraa, lisätä
mädättäjäbakteerien kasvua ja heikentää maitohappobakteerien osuutta.
- Stressi:
Ylirasitus ja ärtyneisyys voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta,
masennusta ja toiminnallisia vatsa-vaivoja (ripuli jne.), jotka sekoittavat
suolistoflooran.
- Kuukautishäiriöt (PMS).
Kuukautisiin liittyvät hormonaaliset muutokset
voivat aiheuttaa suolisto-ongelmia, kouristuksia ja ripulia, jotka eliminoi-
vat hyvää suolistoflooraa.
Aboa Medica on yritys, joka valmistaa Saccharomyces boulardii-
probioottihiivakapseleita Suomessa
. Yhdessä kapselissa on vähintään
20 miljardia elävää probioottia/g. Tämä probiootti todettiin äskettäin teh-
dyssä suomalaistutkimuksessa hyvin lämmönkestäväksi: 50°C lämpötilas-
sa löytyi 10 minuutin kuumentamisen jälkeen vielä 26 miljardia elävää
probioottia/g (Eurofins Scientific Finland [FINAS] T248 [EN ISO/IEC 17024],
AR-12-FL-001469-01).
Henri Boulard